A három az egyben (hidratáló, bőröregedést mérséklő és bőrfeszesítő) testápolónk összetétele a következő. INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) felsorolás alapján, csökkenő koncentráció szerinti sorrendben.
Víz / Aqua
Dihidrogén oxid; a hidrogén és az oxigén vegyülete. :)
Aloe vera kivonat / Aloe Barbadensis Leaf Juice
Kifejezetten hatékony hidratáló, regeneráló és bőrnyugtató összetevő. Felerősíti a kollagén szintézist, így késlelteti az öregedést, a bőr kiszáradását, növeli annak rugalmasságát. Segít fenntartani a bőr természetes hidratáltságát; feszesebbé, fiatalabbá varázsolja a bőrt. Segíti a bőr saját regeneráló képességét, emellett csökkenti a napégés okozta bőrpírt és egyéb bőrirritációkat.
Homoktövis kivonat / Hippophae Rhmanoides Extract
A homoktövis erőteljes antioxidáns és rengeteg C vitamint tartalmaz. Védi a bőrt a napsugárzás szárító, károsító hatásaitól, melyek a bőr idő előtti öregedését okozhatják. Csökkenti a ráncokat, hidratálja a bőrt, magas C-vitamin tartalma pedig táplálja a megviselt bőrt.
Cetearil-olivát / Cetearyl Olivate
A cetearil-olivát egy természetes, PEG (polietilén-glikol) mentes, olivaolajból nyert hipoallergén emulgeálószer. Csökkenti a bőr vízvesztésének mértékét, erőteljes hidratáló hatással bír. Előállítása az olivaolaj zsírsavainak észterezésével, majd cetearil-alkohollal történő reakciójával történik. Nem ionos, lágy emulgeátor. ECOCERT tanúsítvánnyal rendelkezik (100%-ban természetes).
Glicerin / Glycerin
Háromértékű alkohol, mely a növényi zsírok elszappanosítási reakciójában keletkezik. A bőr vízháztartásának szabályozására, egyensúlyának megőrzésére használják. Emulgeátorként alkalmazva biztosítja a krém lágy állagát, könnyű felvitelét a bőrre.
Shea vaj / Butyrospermum Parkii Butter
Kiváló tápláló, hidratáló, bőrápoló összetevő. Védelmet nyújt az UV sugarakkal szemben is. Nyugtatja a bőrt, csökkenti az irritációt, puhítja, lágyítja a bőrt. Olajsav tartalma alkalmassá teszi a száraz bor ápolására is. Emellett A és E vitaminban gazdag, így elosegíti a bor megújulását. Kiválóan felszívódik, javítja a bor tónusát, helyreállítja, megorzi rugalmasságát.
Olivaolaj / Olea Europaea Fruit Oil
Az extra szűz olivaolaj zsírsavtartalmának (pl. oleinsav, palmitinsav, linolénsav) köszönhetően különösen ajánlott száraz bőr táplálására. A bőr mélyebb rétegeibe hatolva táplálja, simítja, megőrzi annak rugalmasságát. Antioxidáns és gyulladásgátló hatással is bír, az UVB sugarakkal szemben is védelmet nyújt. D, E, K vitamint, valamint flavonoidkat és poliflavonoidokat is tartalmaz.
Kamilla kivonat / Chamomilla Recutica Extract
A kamilla kivonat rendkívüli bőrnyugtató hatással bír, táplálja, puhítja, tisztítja a bőrt. Gyulladás- és irritáció csökkentő, regeráló összetevő, érzékeny bőrre is kiváló. Szerepet játszik az oxidatív stressz csökkentésében, gátolja a ráncok képződését, védelmet jelent az UV sugarakkal szemben. Jelentős a flavonoid és esszenciális zsírsav tartalma.
Avokádó olaj / Persea Gratissima Oil
Hidegen sajtolt avokádó olaj vitaminokban (különösen A, B, D és E vitaminban), ásványi anyagokban és eszenciális zsírsavakban rendkívül gazdag, száraz, érett és érzékeny bőrre egyaránt ajánlott összetevő. Alkotóelemei könnyedén beszívódnak a bőrbe, így kiválóan táplálják, ápolják, hidratálják azt.
Szorbitán-olivát / Sorbitan Olivate
A szorbitán-olivát egy természetes, polietilén-glikol (PEG) mentes, olivaolajból nyert hipoallergén emulgeálószer. Csökkenti a bőr vízvesztésének mértékét, erőteljes hidratáló hatással bír. Előállítása az olivaolaj zsírsavainak észterezésével, majd szorbittal (természetes, zöldségekben és gyümölcsökben is előforduló cukoralkohol) történő reakciójával történik. Nem ionos, lágy emulgeátor. ECOCERT tanúsítvánnyal rendelkezik (100%-ban természetes).
Maracuja olaj / Passiflora Edulis Seed Oil
A maracuja olaj igen kellemes illattal rendelkezik, nagy mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat. 62%-át linolénsav alkotja, emellett jelentős az omega-6 zsírsav tartalma is. A és C vitaminban, béta-karotinban, flavonoidokban, kalciumban és foszforban szintén gazdag. Könnyen felszívódik, táplálja, hidratálja a bőrt, egyúttal megújítja a bőr lipidrétegét. Gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, valamint serkenti a kollagén termelődést.
Amerikai aranyvessző kivonat / Solidago Virgaurea Extract
Az aranyvessző kivonat elősegíti az 1-es típusú prokollagén szintézist, felveszi a harcot a káros szabadgyökökkel szemben, erősíti a bőr szövetét, rugalmasabbá teszi a bőrt, melynek köszönhetően üdébb, feszesebb látványt nyújt.
Lenmag kivonat / Linum Usitatissimum Seed Extract
A lenmag kivonat védi a kollagént a degradációtól, így őrízve meg a bőr feszességét, rugalmasságát. Javítja az arckontúrt, kiválóan hidratál.
Édes mandula olaj / Prunus Amygdalus Dulcis Oil
Az édes mandula olaj A, B és E vitaminban gazdag, így remek bőrtápláló. Segíti a bőr nedvességtartalmának megőrzését, használata nem tömíti el a pórusokat. Egészségesen fénylő arcbőrt biztosít, mélyen hidratál, csökkenti a gyulladást, megnyugtatja a száraz, irritált bőrt, puhítja és ápolja azt, valamint repedezett ajkakra és bőrkiütésekre is kiváló. Rendkívül hatékony a szem alatti sötét karikák és szarkalábak megszüntetésében. Kiváló az öregedés jeleinek csökkentésében, illetve az öregedés folyamatának visszafordításában, megújítja és erősíti a bőrt, így biztosítva a fiatalos, sugárzó kinézetet.
Szőlőmag olaj / Vitis Vinifera Seed Oil
Bőrtápláló, illatmentes növényi olaj, mely kiváló antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Proantocianidineket, flavonoidokat, antocianinokat tartalmaz, melyek hatékony antioxidáns vegyületek. Csökkentik a napsugárzás valamint a szabadgyökök károsító hatásait. A szőlőmag olaj sebgyógyító hatásáról is ismert. Egyéb antioxidánsokkal együtt, helyileg alkalmazva csökkenti a bőrrák kialakulásáért felelős biomarkerek mennyiségét. Fiatalítja a bőrt, fokozza a kollagén és az elasztin, valamint egyéb struktuális anyagok termelődését. A kék szőlő rezveratrolt tartalmaz, mely rendkívül hatékony antioxidánsként ismert (a vörösbor pozitív élettani hatásaiért felel).
Méhviasz / Cera Alba
Kiváló bőrápoló, bőrtápláló szer. Antiallergén, természetes fényvédő faktorral rendelkezik, növeli a bőr rugalmasságát.
Damaszkuszi rózsa virágzat kivonat / Rosa Damascena Flower Extract
Rendkívüli bőrregeneráló tulajdonságokkal bír, helyreállítja a gyulladt, égett bőrfelületet. Erősen gyulladásgátló és antiszeptikus hatású, az öregedési foltok és hegek kezelésében is hatékony. Kiváló tonizáló, mely száraz bőrre is használható.
Ázsiai gázló kivonat / Centella Asiatica Extract
Az ázsiai gázló kivonat elősegíti a kollagén termelődést, csökkenti az apró ráncokat és striákat, sérülések és napégés okozta bőrpír gyógyítására is alkalmas, segíti a bőr szöveteinek helyreállítását. Minden bőrtípusra kiválóan alkalmazható, általános tonizáló összetevő. Az egyik leghatékonyabb öregedésgátló, mely a bőr mélyebb rétegeiben fejti ki hatását. Az újonnan képződő szövetekben alkalmazásával nő az antioxidánsok (szuperoxid-diszmutáz, kataláz, glütation-peroxidáz, E-vitamin, aszkorbinsav) mennyisége.
Olíva levél kivonat / Olea Europaea Leaf Extract
Az olivalevél kivonat antioxidáns hatóanyagainak köszönhetően kiváló sebgyógyító, valamint véd a napsugárzás okozta károsodásoktól, sőt a bőrrák ellen is. Fő hatóanyagaként az oleuropeint (szekoiridoid oleuropein) azonosították. Ez a vegyület képes lassítani a melanin termelődést, valamint gátolni a bőrszövet lebontásában résztvevő enzimet. Megakadályozza a napsugárzás hatására kialakuló bőrpírt, bőrszárazságot, javítja a vérellátást. Erősíti a kötőszövetet, így bizosítja az egészséges bőrt.
Gránátalma kivonat / Punica Granatum Extract
A gránátalma kivonat antioxidáns hatású, csökkenti a ráncokat, a gyulladást, és védi a bőrt a károsodásoktól. Természetes fényvédő faktorral rendelkezik, világosítja a bőr tónusát, mérsékli az öregedési foltokat.
C-vitamin / Calcium Ascorbate
A C-vitamin hatékony antioxidáns. Növeli a kollagén termelődést (többek között a ráncok csökkentéséért felelős dermális kollagénét). Halványítja a bőr pigmentfoltjait, segíti természetes védekező képességét, valamint helyreállító folyamatait. Gyulladáscsökkentő, segít a nap káros sugarai elleni védelemben.
Fekete bodza kivonat/ Sambucus Williamsii Hance Extract
A fekete bodza kivonat serkenti a hialuronsav termelődését, így segíti a bőr optimális hidratáltságának fenntartását és regenerációját. Jelentős mértékben gátolja a gyulladásos folyamatokat. Nyugtatja a bőrt, csökkenti a bőrpírt és az irritációt. Jelentős a flavonoid, kvercitin és triterpén, valamint zsírsav, klorogénsav és cukortartalma.
Keserűfű kivonat / Polygonum Aviculare Extract
A keserűfű kivonat flavonoidokban igen gazdag, melynek köszönhetően gátolja az infravörös és UV sugárzás okozta bőrkárosodást, növeli a bőr feszességét, rugalmasságát, csökkenti a ráncokat.
Zöld tea kivonat / Camellia Sinensis Leaf Extract
A zöld tea kivonat rendkívül hatékony antioxidáns, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bír. Segíti a bőr természetes védekezőrendszerét. Csökkenti az UV sugarak által okozott károsodást, gátolja a lipid-peroxidációt. Katechin és koffein tartalmának köszönhetően serkenti a bőr vérkeringését, ezzel a sejtek oxigénfelvételét is. Gátló hatást fejt ki a kollagén degradációjában kulcsszerepet játszó kollagenáz enzimre, így késlelteti a bőr öregedését, növeli rugalmasságát.
Nyírfa kivonat / Betula Alba Leaf Extract
Tisztító, gyógyító, gyulladásgátló és bőrnyugtató hatású.
E-vitamin / Tocopheryl Acetate
A leghatékonyabb antioxidánsok között tartják számon. Védi az epidermiszt az UV sugarakkal szemben, növeli a fényvédő krémek hatékonyságát, csökkenti a szabadgyökök képződését, gátolja a lipid-peroxidációt, csökkenti a transzepidermális vízvesztést és segíti a bőr természetes védekező mechanizmusait, óvja a bőr természetes védőrétegét.
Cetil-sztearil alkohol / Cetearyl Alcohol
Cetil és sztearil zsíralkoholok keveréke, melyet a segédemulgeálószerként, bőrpuhító és sűrítoanyagként használunk. A zsíralkoholok az egyéb, közismert alkoholokkal (pl. etil-alkohol) ellentétben nem szárítják vagy irritálják a bőrt.
Szőlőmag kivonat / Vitis Vinifera Seed Extract
A szőlőmag kivonat kiváló antioxidáns tulajdonsággal bír, védi a kollagént, segít helyreállítani a bőr és a vérerek szerkezetét.
Kaprilil-glikol / Caprylyl Glycol
A kaprilil-glikol egy a kaprilsavból származó alkohol. A kaprilsav természetes zsírsav, mely előfordul a kókusz-, illetve a pálmazsírban is. A kaprilil-glikol hatékony kondicionáló és bőrtápláló összetevő, mely a termékek eltarthatóságát is növeli jelentős antimikrobiális hatásának köszönhetően.
Gliceril-kaprilát / Glyceryl Caprylate
Multifunkcionális kozmetikai nyersanyag, mely táplál, hidratál és segédemulgeátorként is használatos. Rendkívül bőrbarát összetevő, továbbá a termék biológiai stabilitásának megőrzését is segíti.
Xantán gumi / Xanthan Gum
A xantán gumi egy kiváló, cukor alapú természetes sűrítőanyag. A szacharóz vagy glükóz biofermentációjával előállított poliszacharid. Kis mennyiségben alkalmazva is rendkívül jó konzisztencianövelő. Vízzel gélt képez, így a krémek felvitelének könnyítésén, állaguk javításán túl bizonyos mértékben emulgeátorként is viselkedik.
Etilhexilglicerin / Ethylhexylglycerin
Multifunkcionális kozmetikai összetevő, mely javítja a bőrérzetet, fokozza az eltarthatóságot növelő komponensek hatékonyságát, valamint antimikrobiális stabilizátorként viselkedik a kozmetikumokban.
Nátrium-hidroxid / Sodium Hydroxide
Néhány százalék töménységű oldat, amit PH beállításra használunk.
Parfum / Parfum
Természetes illóolajokból álló parfümolaj.
Nátrium-fitát / Sodium Phytate
A gabonából nyert fitinsav sója, melyet komplexképző komponensként használunk azért, hogy „megvédjen” bizonyos értékes, de érzékeny alkotóelemeket.
Limonén / Limonene
A természetes parfümolaj komponense.
Citrál / Citral
A természetes parfümolaj komponense.
Linalol / Linalol
A természetes parfümolaj komponense.
Felhasznált irodalom
Többek között az alábbi szakirodalmi cikkekbol merítettünk információkat.
[Belibi 2009] – S. Essengue Belibi, D. Stechschulte, N. Olson: The Use of Shea Butter as an Emollient for Eczema, Journal of Allergy and Clinical Immunology, 123, 2, 18-59, 2009.
[Fernández-Cuesta 2013] – A. Fernández-Cuesta, L. León, L. Velasco, R. De la Rosa: Changes in squalene and sterols associated with olive maturation, Food Research International, 54, 2, 1885-1889, 2013.
[Glew 2014] – David Glew, Peter N. Lovett: Life cycle analysis of shea butter use in cosmetics: from parklands to product, low carbon opportunities, Journal of Cleaner Production, 68, 73-80, 2014.
[Kim 2012] – Se-Kwon Kim, Fatih Karadeniz: Biological Importance and Applications of Squalene and Squalane - Chapter 14, Advances in Food and Nutrition Research, 65, 223-233, 2012.
[Price 2007] – Price, R. D., Berry, M.G., Navsaria, A. H.: Hyaluronic acid: the scientific and clinical evidence, Journal of Plastic, Reconstructive & Aesthetic Surgery, 60, 1110-1119, 2007.