fbpx

A K1- és K2-vitamin közötti különbségek és előnyeik

Fókuszban a tápanyagok: a K2-vitamin működésének tudományos magyarázata.

Összefoglaltuk a K-vitamincsalád felfedezésének történetét, a szervezetre kifejtett hatását, valamint az MK-4 (menakinon-4) és MK-7 (menakinon-7) forma közötti különbségeket. Vegyünk egy közelebbi pillantást arra, hogy miben különbözik a K1- és K2-vitamin, miért nehéz kimutatni a hiányukat és miért esszenciálisak a szervezet egészséges működésében.

A K1- és K2-vitaminnak eltérő biológiai szerepe van

A K2-vitamin széleskörű biológiai hatást fejt ki a szervezetben: megakadályozza a kalcium olyan lágyszövetekben való lerakódását, mint az artériák vagy vesék. Ezzel párhuzamosan segíti a kalcium csontokba és fogakba való bejutását, ami által javul a csontsűrűség mértéke és a fogak egészségi állapota. Tanulmányok szerint a K2-vitamin - különösen az MK-7 forma - alacsony szintje összefüggésben van a csonttörések megnövekedett gyakoriságával.

Ezzel szemben a K1-vitaminnak nincsen a szív- és érrendszerre vagy a csontokra kifejtett, ilyen jellegű jótékony hatása. A K1-vitamin elsődlegesen a véralvadásban játszik szerepet, amiben pedig a K2-vitaminnak van kisebb szerepe. Ez a K1- és K2-vitamin hatásában lévő fő különbség.

A K1- és K2-vitamin különböző élelmiszerekben találhatók meg

A K1-vitamin elsődleges forrás a növényi levelek, mert a fotoszintézisben van szerepe. Ez az elnevezéséből is látszik: „fillo(kinon)”, ami görögül levelet jelent. A K1-vitamin bőséges mennyiségben található olyan leveles zöldségekben, mint a brokkoli, káposzta vagy spenót. Ebből adódik, hogy a K1-vitamin bevitele könnyedén fedezhető étrendi forrásokból. Így nem meglepő, hogy az étrendi összes K-vitaminbevitel 90%-a K1-vitamin.

Ezzel ellentétben a K2-vitamin (menakinon) forrása elsősorban mikrobiológiai eredetű. Az MK-7 forma a fermentált sajtokban és joghurtokban található, emellett a fermentált szóját tartalmazó japán ételek (natto) is bőségesen tartalmazzák. A húsok, tejtermékek és tojások jellemző K2-vitamin formája az MK-4. Mivel azonban az ipari állattartásból származó állati eredetű élelmiszerek nem számítanak kifejezetten jó K2-vitaminforrásnak, így majdnem minden ember tápanyaghiányban szenved.

Miért nincsenek a K2-vitaminhiányra utaló jelek?

A K1-vitaminhiánnyal ellentétben, a K2-vitaminhiány előfordulhat úgy, hogy nem okoz addig tüneteket, amíg már túl késő. A K2-vitaminnak nagy szerepe van a szív- és érrendszer, valamint a csontok egészségében, azonban ahogyan a szívet és a csontozatot érintő megbetegedések általában „némán” alakulnak ki, úgy a K2-vitaminhiány jelei is észrevétlenek maradnak. Az artériák felszínén a plakkok kialakulása és a csontsűrűség csökkenése akár évek az első tünetek felfedezése előtt elkezdődhetnek.

Dr. Bruce Ames a Kaliforniai Egyetem molekuláris biológia professzora egy triázs elosztási rendszer elméletét dolgozta ki. Az elmélet szerint a tápanyaghiányos időszakokban a mikrotápanyagok a túléléshez szükséges, azonnali és rövidtávú folyamatokban vesznek részt a hosszútávú egészséges állapot elvesztésének árán. A K-vitaminhiány esetében a szervezet a rendelkezésére álló, kis mennyiséget a májfunkciókat ellátó enzimek és véralvadási folyamatok fenntartására használja a csontépítő folyamatok helyett.

A K2-vitamin szervezetben kifejtett hatása

Csontok egészsége: A K2-vitamin aktiválja az MGP-t (mátrix Gla fehérje), ami a kalcium csontokba történő szállításáért felel. Emellett aktiválja az oszteokalcin nevű fehérjét is, ami a csonttörésekkel szembeni ellenállást adó kollagén rostok kialakítását irányítja. Így a D3 vitaminnal együttesen biztosítják a csontok egészségét.

Szív- és érrendszeri egészség: A K2-vitamin a vérkeringésben is aktiválja az MGP-t, ami megelőzi az artériák és egyéb lágyszövetek elmeszesedését.

Fogak egészsége: Ugyanúgy, ahogy a csontok esetében, a fogak ásványi anyag feltöltéséhez is szükséges a K2-vitamin. A K2-vitamin aktiválja az oszteokalcint, amely a kalcium fogakba való beépülését irányítja.

Gyermekkori és kamaszkori fejlődés: Ebben az időszakban intenzíven fejlődik a csontrendszer: a élet folyamán elérhető csúcscsonttömeget 20 éves korunk körül érjük el. Egyes tanulmányok szerint a gyermekkor során fogyasztott K-vitamin-kiegészítés szignifikánsan növeli a csontok ásványi anyag tartalmát.

Várandósság: A várandósság állapotában lévő nők kalciumhiányos állapotba kerülhetnek, mert vázrendszerük átrendeződésen megy keresztül, hogy felkészüljön a szülésre. A K2-vitamin hatása szükséges mind az anya vázrendszerének támogatásához, mind a magzat csontjainak kifejlődéséhez.

Sportteljesítmény: A K2-vitamin hatással van a szénhidrát-anyagcserére és a szív- és érrendszerre, így a sportteljesítményt is befolyásolja. Egy tanulmányban azt találták, hogy az MK-7 vitaminformával történő napi rendszerességű kiegészítés növeli a maximális szívteljesítményt.

Férfi termékenység: A K2-vitamin által aktivált oszteokalcin, a csontból való felszabadulása során növeli a tesztoszteron termeléséhez szükséges enzim szintézisének mértékét, így hozzájárul a férfi termékenység támogatásához is.

Vesék egészsége: A K2-vitamin kulcsszerepet játszik az artériák és vénák meszesedésének szabályozásában. Ez a folyamat komoly rizikótényező krónikus vesebetegségben (CKD) szenvedők számára. A D-vitaminkiegészítés K-vitaminnal kombinálva jobban lassítja az érelmeszesedés folyamatát krónikus vesebetegek esetében, mint az önállóan alkalmazott D-vitamin kiegészítés.

Agy egészsége: A K-vitamin az MGP fehérjével együttes hatást kifejtve segítik megelőzni az agyvérzés kialakulását, mert gátolják az erek elmeszesedését.

Bőr egészsége és öregedés: A K2-vitamin kulcsszerepet játszik a bőr rugalmasságának védelmében is. A lágyszövetek elmeszesedését megelőző hatásához hasonlóan a bőr rugalmasságát adó elasztin rostok elmeszesedését is gátolja és kisimítja a ráncokat.

A K-vitamin még ennél is sokoldalúbb

Ez csak néhány volt a K2-vitamin jótékony hatásai közül, ugyanis szerepet játszik többek között a gyulladásos folyamatokban, vércukor-szabályozásban és a prosztata egészségében is. Úgy tűnik, hogy a K2-vitamin jelentősebb hatással bír, mint azt eredetileg gondolták és még mindig van mit tisztázni a működésével kapcsolatban.

Ebben az összefoglalóban bemutattuk, hogy miért játszik fontos szerepet a K2-vitamin az egészségmegőrzésben és, hogy miért lenne érdemes az étrendi kiegészítését megfontolni. Akiknek hatékonyabb ásványi anyag felszívódására van szükségük, vagy ásványianyag hiányhoz köthető problémák kialakulására van rizikójuk, kérjenek tanácsot egészségügyi szakembertől, hogy melyik étrend-kiegészítő lenne számukra a legalkalmasabb.

Forrás: https://canprev.ca/

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket