fbpx

A máriatövis egészségre gyakorolt hatásai

A máriatövis egy vadon termő, sok helyen megtalálható növény, amelynek széles körű és kedvező egészségügyi hatást tulajdonítanak. A nevét a nagy méretű és fehér erezetéről (angol nevének szó szerinti fordítása: „tejbogáncs”) és szúrós leveleiről kapta. A máriatövist kapszula, tabletta, por és folyékony formában lehet szájon keresztül fogyasztani.

Újabb kutatások szerint ennek a gyógynövénynek az egyedülálló hatása elsősorban a szilimarinként ismert aktív hatóanyagnak tulajdonítható.

Mire használják a máriatövist?

Múltbeli feljegyzések arról tanúskodnak, hogy a máriatövist több mint 2000 éve használják. A máriatövis kivonatait elzáródással járó máj- és lépproblémák kezelésére használta Nicholas Culpeper gyógyszerész a 17. században. Nicholas a máriatövis fogyasztását a sárgaság kezelésére különösen ajánlotta betegei körében.

Milyen egészségügyi hatásai vannak a máriatövisnek?

A máriatövis szárított termése flavonoid komplexeket tartalmazó vegyületekből áll, amelyekre szilimarinként szoktak utalni. A szilimarint alapvetően 3 fő komponens alkotja: a szilibinin, szilidianin, szilikrisztin. Ezek közül a szilibinin a leginkább aktív vegyület, amely a máriatövis kedvező hatásainak nagy részét adja.

Mekkora mennyiségű máriatövisnek lehet a szervezet számára kedvező hatása?

Kutatások szerint napi 420-600 mg közötti szilimarin jótékony hatást fejthet ki májbetegséggel vagy abnormális májműködéssel küzdő embereknél. Emellett néhány krónikus májbetegségben szenvedő egyén is tapasztal javulást a szilimarin hosszútávú fogyasztása által.

Milyen kedvező egészségügyi hatásai vannak a máriatövisnek?

Számos kutatás mutatott rá a máriatövis jótékony hatására különböző egészségi állapotokban.

Májproblémák - Kutatások szerint a máriatövis-kivonat úgy védi a májsejteket, hogy megakadályozza számos káros méreganyag beáramlását és elősegíti a sejtekben ragadt toxinok eltávolítását. A szilimarin antioxidáns hatással rendelkezik, így segíti a májregenerálódását.

Újabb kutatások szerint a májszövet hegesedését is megelőzheti. A máriatövist az alkohol romboló hatásának közömbösítésére javasolják. Ezt a hatását kettős vak kontrollált vizsgálattal is alátámasztották; amikor az alkoholfogyasztás abbamarad, a máriatövis bizonyos mértékben vissza tudja fordítani az alkohol által okozott májkárosodást. Más kutatások szerint az általános életminőség és várható élettartam is pozitív irányba változott májzsugorban szenvedő betegeknél.

Egy tanulmány szerint pedig az amatoxin-mérgezés kezelésére is jótékony hatással van. Az amatoxin-mérgezés a gombamérgezés egy formája, amely halálos lehet.

Mentális problémák kezelésében betöltött jótékony szerep - Nemrég megjelent tanulmányok a szilimarin idegvédő hatására mutattak rá. Egy egereken végzett kísérlet eredményei szerint a szilimarin gátolja a béta receptorokon keresztül kiváltott memóriavesztést, amit oxidatív stressz és gyulladás vált ki. A szilimarin az Alzheimer-kór, Parkinson-kór és agyi infarktus kezelésében is kedvező hatást mutatott. Ezenkívül úgy tartják, hogy a szilimarin idegvédő mechanizmusa elsősorban az agy területén történő oxidatív stresszt megelőző hatásából adódik. Ezenkívül a β-amiloid-lerakódásra, gyulladásos folyamatokra, programozott sejthalálra és ösztrogénreceptoron keresztül mediált folyamatokra is hatással van.

Vércukorszint-kilengések kezelése - egy kettős vak klinikai vizsgálat azt mutatta, hogy azoknak a betegeknek jelentősen csökkent a vércukorszintjük, akik napi 3x 200mg szilimarint fogyasztottak 4 hónapon keresztül a csak antidiabetikus gyógyszereket fogyasztókhoz képest. Egy másik tanulmány szerint a szilimarin napi fogyasztása csökkenti a HbA1c szintjét, ami a 3 hónapra vetített vércukorszint átlagáról ad információt. Ezenkívül a szilimarinnak tulajdonítható antioxidáns és gyulladásgátló hatás csökkenti a diabétesz szövődményeinek - például az idegkárosodásnak - a rizikóját.

Anyatejtermelés elősegítésre - Egy tanulmányt 50 szoptató nő körében végeztek, akik 63 napig napi 420 mg szilimarint fogyasztottak. Ez a vizsgálat azt az eredményt hozta, hogy a szilimarint fogyasztó nők tejtermelése 85.94%-kal nőtt az egészséges kontrolcsoporthoz képest. Tehát a következtetések szerint a szilimarin biztonságos és hatékony a szoptató nők tejtermelésének növelésében.

Csontproblémák megelőzése - Az életkorhoz köthető állapotok, mint például a csontritkulás az oszteoklasztok és oszteoblasztok aktivitási egyensúlyának felborulásából adódik. A szilimarin növeli az oszteoblasztok alkalikus foszfatáz enzimjének aktivitását és gátolja az oszteoklasztok tartarát-rezisztens savas foszfatáz enzimjének aktivitását. Ez a csontritkulás progressziójának megelőzését eredményezi, így összességében lassul a csontvesztés folyamata. Egyes tanulmányok azt mutatták ki, hogy a máriatövis és izoflavonoidok kombinációjának erőteljes hatása van a csontokra a felerősödött csontképző folyamatok által.

Kedvező hatás a daganatkezelésben - A máriatövis antioxidáns hatásából következően daganatellenes hatása is lehet. Néhány - klinikai vizsgálatokat megelőző - állatkísérletben a szilibilin (a máriatövis egyik vegyülete) gátló hatást fejtett ki daganatos sejtek jelátviteli útvonalára. Egy másik vizsgálat szerint a szilibinin jelentősen csökkentette a humán húgyhólyagdaganatos sejtek szaporodását, vándorlását, terjedését és beindította a sejthalál folyamatát a T24 és UM-UC-3 (daganatos sejtvonalak) esetében. Azonban több tanulmányra lenne szükség a máriatövis daganatkezelésben betöltött szerepének és hatásának teljes tisztázására.

Akné kezelésében betöltött kedvező hatás - Egy randomizált klinikai vizsgálatot végeztek 56 egyén körében, ahol azt találták, hogy a máriatövis segíti az akné vulgaris kezelését. Ezeknél az embereknél a szérum glutation, malondialdehid és interlukin-8 szintjét mérték 8 hétig taró, szájon át történő kombinált szilimarin és antioxidáns kezelés előtt és után. Az eredmények csökkent malondialdehid és megnövekedett glutationszintet mutattak. Ezek a kedvezőbb biokémiai adatok a máriatövis jótékony hatására utalnak az olyan bőrproblémák kezelésében, mint az akné.

Forrás: https://www.news-medical.net/

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

Email: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket