fbpx

A PCOS (Policisztás Ovárium Szindróma) kialakulásának okai és hatása a szervezetre 2. rész

A cikk elejét ITT tudod elolvasni!

A PCOS tüneteinek részletesebb bemutatása

  • Testtömeg-növekedés: A PCOS-ben szenvedő nők nagyjából 80%-a tapasztal testtömeg-növekedést. Ha a testzsírszövet aránya az egészségesnél magasabb - különösen a hasi tájékon -, akkor még nagyobb a kockázat olyan komoly, krónikus betegségek kialakulására, mint a cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek és a méhrák. A testtömeg-növekedés nem kiváltó oka a PCOS-nek, ellenben a PCOS megnehezíti a normális testtömeg megtartását. Azt fontos lehet tudni, hogy ha a testzsírarány csupán 2-10%-kal csökken (ami kb. 2-5 kg nők esetében), akkor a betegség számos tünete enyhülhet.
  • Túlzott szőrnövekedés és hajhullás: A PCOS-ben szenvedő nők 70% tapasztalja férfias típusú szőrzet megjelenését a felső ajak felett, az állon, nyakon, az arc oldalain, a hason, a hát alsó részén, a felkaron és a belső combon. Néhány nőnek a hajvonala is férfiassá válik: megritkul a homlok felett és a fejtetőn. Ez a változás a testszőrzet és haj mintázatában a magas androgénszintnek tulajdonítható, amely stimulálja a szőr- és hajtüszőket.
  • Felnőttkori akné: A PCOS-ben szenvedő nőknél jelen lévő magas férfi nemi hormonszint súlyos aknék kialakulását eredményezheti az arcon, mellkason és háton, különösen a tinikor után járó nőknél. Ezek a kinövések és eltömődött pórusok lehet, hogy nem tisztulnak ki a drogériában kapható hagyományos készítményektől és a háziorvos vagy bőrgyógyász javallataitól.
  • Egyéb bőrelváltozások: Az inzulinrezisztencia és magas inzulinszint elvékonyodott, bársonyos foltok kialakulását okozhatja a bőrön, amelyek a normális bőrtónusnál sötétebbek. Ezt acanthosis nigricans-nak hívják és gyakran a bőr nyak körüli, ágyéki, és mell alatti részén jelennek meg. Ezenkívül ugyancsak az inzulinrezisztencia jele lehet a kis méretű bőrkinövések megjelenése a hónaljban vagy a nyakon.
  • 2-es típusú cukorbetegség: A PCOS-ben szenvedő nőknél jelen lévő inzulinrezisztencia egy lehetséges rizikó tényező 2-es típusú cukorbetegség kialakulására (T2D). A PCOS bizonyos mértékben biztosan hozzájárul a T2D kialakulásához, mert PCOS-es nőknél fiatalabb korban jelenik meg, mint azoknál, akik nem szenvednek PCOS-ben. Tény, hogy a T2D rizikó négyszer magasabb a PCOS-ben szenvedő nők körében. Emellett, a PCOS-es nők legalább felénél alakul ki prediabétesz vagy cukorbetegség 40 éves kor előtt. Az Athéni Egyetem kutatói szerint a PCOS-ben szenvedő nők 10-15%-ánál gyorsan fejlődik ki a cukorbetegség: a teljesen normális vércukorszinttel járó állapottól számított akár 3 éven belül. A cukorbetegség azzal jár, hogy egész életen át figyelni kell a vércukorszintre, az étrendi szénhidrátok minőségére és mennyiségére, fizikailag aktívnak kell maradni és általában antidiabetikus gyógyszerek is szükségesek. A cukorbetegség mellett magasabb eséllyel alakul ki szisztémás idegbántalom (diabéteszes neuropátia), a látóképesség megváltozása, veseproblémák és szív-és érrendszeri betegségek. Utóbbiakról a következőkben olvashatnak.
  • Szív- és érrendszeri betegségek: A PCOS-es nőknél - és rosszul kontrolált cukorbetegségben - nagyobb eséllyel fordul elő magas vérnyomás, megkeményedett és elzáródott artériák, a szívre káros LDL koleszterin megemelkedett és a szívre védőhatású HDL koleszterin csökkent szintje. Ezenkívül az átlagánál magasabb a kockázat szívbetegség, szívinfarktus, szívelégtelenség és agyvérzés kialakulására. 60 évnél fiatalabb nők körében vizsgálták az artériákat képalkotó eszközökkel és azt találták, hogy ellentétben a nem PCOS-es nőkkel, a PCOS-es nők körében szignifikánsabb több olyan terület volt, ahol érelmeszesedés (lipidek lerakódása az artériák falában) következtében beszűkült artériák vannak, amelyek egészségügyi kockázatot jelentenek.
  • Obstruktív alvási apnoé: Az állapot jellemzője az alvás közben előforduló, rövid, de ismétlődő szünetek a légzésben, amit a légutakat néhány másodpercre elzáró elernyedt izmok okozzák. Ez a rendellenesség is gyakrabban fordul elő PCOS-es nők körében a Brigham Nőgyógyászati Klinika és a Harvard Egyetem Orvostudományi Karának gyakran idézett tanulmánya szerint, ami a „Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism” c. folyóiratban jelent meg. Az alvási apnoé hozzájárulhat az ébrenlét közben tapasztalt súlyos kimerültség, memóriavesztés, hangulatingadozások, cukorbetegséghez köthető testtömeg-növekedés és szívbetegségek kialakulásához. A PCOS-es nők körében harmincszor valószínűbb alvás közbeni szabálytalan légzés (OSA) és erős horkolás (ami gyakori alvási apnoéban szenvedők körében) előfordulása a nem PCOS-es nőkhöz képest. Emellett kilencszer nagyobb eséllyel tapasztalnak kimerültséget napközben, ami a rossz alvásminőségre vezethető vissza. Ezt a tanulmányt a Penn State Egyetem kutató publikálták ugyanebben a folyóiratban.
  • Hangulatzavarok: A PCOS-en nők körében gyakoribb a szorongás, lehangoltság, depresszió és étkezési zavarok. A szakértőknek nincsen egybehangzó véleménye arról, hogy mi okozza ezeket a tüneteket. Egy részünk szerint a túlzott androgén hormonszint és más hormonegyensúly-zavarok a kiváltó okok, mások szerint pedig ez egy általános reakció arra, hogy a PCOS-es nőknek olyan problémákkal kell együtt élniük, mint a terméketlenség, nem kívánatos testtömeg-növekedés és túlzott szőrnövekedés.

Forrás: https://www.endocrineweb.com/

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

Email: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket