fbpx

A szabálytalan menstruációs ciklus hatása a fogantatásra

Habár a szabálytalan menstruációs ciklus zavaró és kényelmetlen, szerencsére nincs miért aggódni az esetek többségében. Az viszont néha előfordulhat, hogy a szabálytalan ciklus a háttérben álló hormonális egyensúlyzavarra utal, ami megnehezítheti a fogantatást. A menstruációs ciklusban jelentkező bármilyen zavart meg kell beszélni a kezelőorvossal a kontrollvizsgálatok alkalmával. Ő diagnosztizálni tudja az állapotot és előírja a megfelelő kezelést, ami segít visszaállítania rendszeres ciklust és termékenységet.

Mi számít szabálytalan menstruációs ciklusnak?

Lehetséges, hogy a menstruációs vérzés mennyisége és időtartama normálisnak tűnik, viszont szabálytalan időközönként jelentkezik: kevesebb mint 21 vagy több mint 35 nap elteltével, kiszámíthatatlan időpontokban vagy ezeknek a kombinációja szerint.

Mi okozza a szabálytalan menstruációs ciklust?

Az alkalmanként előforduló zavar a menstruációs ciklusban általában stressz, utazás, túlzott testedzés vagy más, a hétköznapban történő átmeneti változás hatására következik be.

A tartósan szabálytalan ciklus általában olyan okok miatt alakul ki, mint a táplálkozási zavarok, testtömegvesztés vagy növekedés, túl alacsony vagy túl magas pajzsmirigy hormonszint, vagy más hormonegyensúly-zavar. Utóbbihoz tartozik a fogamzásgátló tabletták, tapasz vagy más formájú ösztrogénkészítmény fogyasztásának megkezdése, befejezése vagy kimaradása.

Honnan lehet tudni, hogy szabálytalan a menstruációs ciklus?

A menstruációs ciklus követése segít a tényleges szabálytalanságot beazonosítani és megkülönböztetni attól, hogy a ciklus egyszerűen csak kicsit hosszabb vagy rövidebb a szokásos 28-30 napnál. A menstruációs vérzés első napját kell feljegyezni egy naptárba vagy erre fejlesztett applikációba néhány hónapig. Ez a kezelőorvosnak is segít eldönteni, hogy szükséges-e valamilyen kezelés.

Lehetséges a fogantatás szabálytalan menstruációs ciklus mellett?

Erre egyszerű a válasz: igen. A szabálytalan menstruációs ciklus nem mindig van hatással a termékenységre. Sőt, sok nőnek van normális terhessége, akinek szabálytalan a menstruációs ciklusa. Tehát a szabálytalan menstruáció nem jelenti azt, hogy valaki terméketlen.

Viszont az ebből adódó rendszertelenség nehézkessé teheti - ha nem lehetetleníti el - a ciklus követését és annak becslését, hogy mikor érdemes a fogantatással próbálkozni. Nőknél általános szokás, hogy számontartják a ciklusaikat annak érdekében, hogy meg tudják határozni az ovuláció időpontját. Viszont, ha valakinél hónapokig nem jelentkezik menstruációs vérzés, aztán pedig kiszámíthatatlan időközönként van vagy pedig mindig rendszertelenül jelentkezik, akkor a ciklus ilyen alapon való követése megbízhatatlan. Ehelyett az ovuláció jeleire kell figyelni, mivel a menstruációs ciklus hossza önmagában nem informatív abból a szempontból, hogy mi a jó időpont a fogantatás céljából történő szexuális aktusra.

A szabálytalan menstruáció akkor ad aggodalomra okot igazából, ha - ritkább esetben - az ovuláció zavarával vagy teljes hiányával jár együtt. Ha valakinek nincs ovulációja, akkor nem tud teherbe esni. Az ovulációs problémák felelősek a terméketlenség előfordulásának 30%-áért. Ha kiderül, hogy a szabálytalan menstruáció ovulációs problémát jelez, akkor mindenképpen ki kell vizsgálni és kezelni kell, hogy utána lehessen próbálkozni a babával.

Hogyan kezelik a szabálytalan menstruációs ciklust?

Ha problémát okoz a szabálytalan menstruációs ciklus vagy megnehezíti a teherbe esést, akkor konzultáljon az orvosával, hogy milyen lehetőségek vannak a ciklus szabályozására. Lehetséges, hogy a stressz hatásokat kell csökkenteni, mivel a túlzott mértékű stressz megzavarja a ciklust. Az is lehet, hogy a testedzés intenzitását kell csökkenteni, amely szintén gátolhatja az ovulációt és a rendszeres menstruációt. Ha a szabálytalan menstruációs ciklus hátterében hormonális probléma áll (pl. pajzsmirigy alulműködés), akkor orvosa az esetleges pajzsmirigybetegség kezelését javasolhatja. Más esetben pedig olyan hormonterápiákat, mint a fogamzásgátló tabletták vagy méhen belüli eszköz alkalmazását tanácsolhatja a ciklus rendezésére. Ha valaki várandósságra készül, akkor néha pont egy megfelelő fogamzásgátló készítmény rövid idejű használata segíthet visszaállítani a menstruációs ciklust, így a terápia befejezése után könnyebb lesz kiszámítani az ovuláció időpontját, ami nagy lépés a sikeres fogantatás felé.*1 Ha ezek közül semmi sem használ és továbbra is a teherbe esés cél, akkor orvosa termékenységet elősegítő gyógyszert is felírhat. Ilyenek például a letrozolt vagy clomifent tartalmazó, vagy az ovulációt kiváltó, injekció formában adagolható készítmények.

Ha valakinek szabálytalan menstruációs ciklusa van, még nem azt jelenti, hogy nem lehet egészséges várandóssága és gyermeke. Amennyiben úgy ítéli meg, hogy a szabálytalan ciklusok hatással vannak a termékenységére, mindenképpen forduljon a kezelő orvosához. Az időben történő segítség kérésnek és nyújtásnak köszönhetően nagyon jók az esélyek arra, hogy a szükséges kezelésben részesüljön a gyermekáldásra váró pár.

*1Cégünk alapvetően nem támogatja a hormonális fogamzásgátlók alkalmazását menstruációs és ciklusproblémák megoldása gyanánt, a természetes megoldások hívei vagyunk. Tudjuk azonban, hogy előfordulnak olyan esetek, amikor valóban szükség lehet a hormonrendszerre ható szintetikus készítmények alkalmazására, ezért hangsúlyozzuk, hogy súlyos, hosszú ideje fennálló, természetes hatóanyagokra és kezelésekre nem reagáló problémák során mi is fontosnak tartjuk a szakorvos által elrendelt gyógyszerek alkalmazását.

Forrás: https://www.whattoexpect.com/

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

Email: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket