fbpx

Az inzulinrezisztencia hormonális vonatkozásai 1. rész

Növeli-e a hormonális egyensúly felborulása a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának az esélyét?

A cukorbetegség és inzulinrezisztencia több, mint 30 millió amerikait érint*1. A cukorbetegek 90-95%-a 2-es típusú cukorbetegségben szenved, ami általában megelőzhető és kezelhető megfelelő étrenddel, rendszeres testmozgással és az egészséges testtömeg fenntartásával. A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának nincsen egy közvetlen meghatározható oka, de a hormonháztartás és az inzulinrezisztencia összefüggésbe hozhatók a betegség kialakulásával.

Az inzulin funkciója a szervezetben

Az inzulin egy olyan hormon, amely a hasnyálmirigyben termelődik és szabályozza a vércukorszintet. A szervezetbe bevitt cukormolekulákat irányítja a máj felé, ahol az energiaraktárba épülnek be.

Az 1-es típusú cukorbetegség esetében a hasnyálmirigy egyáltalán nem termel inzulint. Egy 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő embernek naponta többször van szüksége inzulinra étkezés előtt a vércukorszint szabályozásához, különben bele is halhat a betegségbe. Az 1-es típusú vagy inzulin-dependens cukorbetegség - amit fiatalkori cukorbetegségnek is hívtak -, általában gyermekkorban alakul ki, de bármely életkorban megjelenhet. A cukorbetegek 5-10%-a szenved ebben a típusban.

A 2-es típusú vagy nem-inzulin-dependens cukorbetegség gyakrabban fordul elő. Kialakulásának oka, hogy vagy a hasnyálmirigyben lévő sejtek nem tudnak elegendő inzulint termeli a vércukorszint szabályozásához vagy a cukrot a véráramból felvevő sejtek nem reagálnak az inzulinra, tehát inzulinrezisztensek.

Ebben az esetben a hasnyálmirigy ugyan lehet, hogy elég inzulint termel, de a szervezet erre nem reagál, így az még több inzulint termel, amíg végül kimerül. A szervezetben inzulinrezisztencia alakul ki, aminek magas vércukorszint a következménye. Kezeletlenül ez az állapot 2-es típusú cukorbetegséghez vezet, végül pedig akár szívbetegség sőt, agyvérzés is előfordulhat. Régebben felnőttkori cukorbetegségnek nevezték, de manapság egyre gyakrabban alakul ki fiataloknál is, a gyermekek körében terjedő „elhízás-járvány” miatt.

Mi okozza az inzulinrezisztencia kialakulását?

Ha a hasnyálmirigy normálisan működik, akkor étkezés után az ételből a véráramba kerülő cukor hatására inzulint választ ki. Ezt a hatást váltják ki a feldolgozott gabonafélékből származó szénhidrátok is, mint például a kenyér, sütemény vagy a fehér rizs. Ha valaki túl sok cukrot fogyaszt, akkor a hasnyálmirigynek több inzulint kell termelnie és egy idő után kimerül.

Arra nincs pontos szabály, hogy mennyi a túl sok, de azt biztos, hogy az emberi szervezet nem ahhoz a cukormennyiséghez alkalmazkodott, amit egy átlagos (modern) étrend tartalmaz. A cukrozott gabonapelyhek és szénsavas üdítőitalok hozzájárultak a gyermek és felnőtt korban kialakuló elhízáshoz, így a 2-es típusú cukorbetegség megnövekedett előfordulásához is.

Forrás: https://us.viveve.com/

A cikk folytatását ITT tudod elolvasni!

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket