fbpx

Az első randomizált, kontrollcsoportos vizsgálat a D-vitamin és COVID-19 összefüggéseiről

Publikálták az első randomizált, kontrollcsoportos vizsgálatot a D-vitamin és COVID-19 összefüggéseiről.

Ezek a kutatási eredmények rendkívülinek mondhatók.

Röviden összefoglalva, a D-vitamin gyakorlatilag kizárta az Intenzív Terápiás Osztályra (ITO) való bekerülés esélyét és majdnem teljesen megelőzheti a COVID-19 okozta halálozás kockázatát.

A tanulmány teljes szövege online elérhető, itt pedig egy rövid összefoglalót olvashatnak róla:

  • A vizsgálat Spanyolországban történt, ahol 76 COVID-19 által kiváltott tüdőgyulladásban szenvedő beteget véletlenszerűen 2 csoportba osztottak.
  • 50 egyén kapott D-vitamin-szupplementációt és 26 pedig nem.
  • A beadott dózisok ~ 30 000 NE (nemzetközi egység)/nap mennyiségnek feletek meg az első héten és 7 600 NE/nap volt a dózis a kórházból való elbocsájtásig, ITO-ra való bekerülésig vagy a halál bekövetkeztéig.
  • A D-vitamin-szupplementációban nem részesült 26 kontrollcsoportos beteg 50%-a került az felvételre az ITO-ra. A D-vitamin-szupplementációban részesült csoport mindössze 2%-a került az ITO-ra.
  • A kontrollcsoportban 2 haláleset történt, amíg a D-vitamin-szupplmenetációban részesült csoportban egy sem.

Mivel az ITO felvétellel kapcsolatos adatok esetében erős, szignifikáns kapcsolatot találtak, így magas az esély arra, hogy valódi ok-okozati összefüggés van a D-vitamin-bevitel és az ITO-ra való bekerülés csökkent esélye között.

A halálesetekkel kapcsolatos adatoknál azonban nem tudtak statisztikailag szignifikáns eredményeket kimutatni, mert -szerencsére- nagyon alacsony volt a halálos esetek száma. Tekintve, hogy a D-vitamin-szupplementációban részesült csoportban szinte nem volt olyan beteg, aki átkerült volna az ITO-ra, valószínűsíthető, hogy a D-vitamin a COVID-19 miatt történő halálozás kockázatát is nagyban csökkenti.

Mielőtt még nagyon beleéljük magunkat az eredményekbe, arra még szükség van, hogy ezeket az eredményeket reprodukálni tudják. Viszont, ha ez megtörténik, akkor az valódi áttörést jelenthet. A szerzők szerint a megfelelő D-vitamin szint fenntartása a COVID-19 elleni védekezés népegészségügyi kommunikációjának fontos eleme kellene, hogy legyen és a terápiás D-vitamin dózisokat használni kellene a betegség kezelésében.

Milyen az optimális D-vitaminszint?

Ez ugyan továbbra is ellentmondásos terület, de a tanulmányok többsége a minimum 30 és maximum 60 ng/ml vérszintet állapítja meg optimálisnak. Arra nincs bizonyíték, hogy 60 ng/ml feletti 25-hidroxi D-vitaminforma (25D) szintje nagyobb mértékben tudná segíteni a védekezőképesség működését, sőt, arra is van néhány elméleti megállapítás (ami gyakorlatban még nem bizonyított), hogy ilyen mértékű D-vitaminszint hozzájárulhat a súlyos COVID-19 fertőzés kialakulásához.

Ezt szem előtt tartva, a járvány során megfelelő D-vitaminszint fenntartásához a következőket javaslom:

  • 1. 25D szint mérése. Ha 30 és 60 ng/ml között van a vitaminszintje, akkor mindent csináljon úgy, ahogy eddig. Azt azonban fontos tudni, hogy a Föld északi félteke jelenleg az őszi-téli időszakba tér át, emiatt nagyobb mértékű D-vitamin-szupplementációra is szükség lehet az azonos vitaminszint fenntartásához.
  • 2. Ha valakinek alacsony a D-vitaminszintje, akkor szupplementációra van szükség. Ennek a dózisa a következőktől függ: 1) mennyivel van 30 ng/ml alatt a vitaminszint; 2) testtömeg és egészségi állapot; 3) más olyan kofaktorként funkcionáló tápanyagok szintje, mint a magnézium, kalcium, K2-vitamin, C-vitamin stb.; 4) etnikum és bőrszín; 4) a bélrendszer egészségi állapota és tápanyagfelszívás és még sok más. Mivel ezen tényezők állapotát nem egyszerű kideríteni, így a legtöbb ember számára a 4000-8000 NE/nap a megcélozható dózis. Ha valakinek a 25D vitaminszintje jóval 30 ng/ml alatt van és/vagy elhízott vagy más egészségügyi problémája van, akkor az ajánlott dózis felső határértékét érdemes alkalmazni. Viszont, ha valakinek a vitaminszintje közel van a 30 ng/ml-hez és/vagy vékony testalkatú és egészséges, akkor az ajánlott dózis alsó határétékét ajánlott alkalmazni. A tanulmányok túlnyomó többsége azt mutatta, hogy a 8000 NE/nap D-vitamin-szupplementáció fogyasztása nem jár kockázattal.
  • 3. Érdemes magasabb dózis fogyasztását megfontolni, ha valakinek COVID-19 fertőzése van. Ha valakinek COVID-19 fertőzése van, akkor érdemes megfontolni magasabb D-vitamindózis alkalmazását egy rövidebb időszakra, különösen, akkor, ha a vitaminszint nem ismert vagy ismerten alacsony. A vizsgálat első hetében 106 400 NE dózist alkalmaztak az első napon, 53 200 NE-t a 3. és 7. napon aztán pedig 7600 NE-t naponta.
  • 4. A többi kofaktorként funkcionáló tápanyag bevitelének is megfelelőnek kell lennie. Ilyen a magnézium, C-vitamin, kalcium és K2-vitamin. A magnézium különösen fontos, egy átlag embernek 250-500 mg/nap mennyiségre van szüksége.

Ez egy egyszerű, megfizethető és gyakorlatilag kockázat mentes stratégia, amit mindenkinek alkalmaznia kellene a saját maga és családja védelme érdekében.

Továbbítsa ezt az üzenetet mindenkinek, aki számára hasznos lehet a benne lévő információ!

Jó Egészséget kívánok!

Chris

Ui.: A D-vitamin és COVID-19 összefüggéseinek részletesebb leírásáról és a szupplementációval kapcsolatos tanácsokért keresse fel a következő honlapot: www.StopCOVIDCold.com. Ez a #StopCOVIDCold kampány weboldala, aminek a célja, hogy a D-vitamin COVID-19 elleni védekezésben és a kezelésben betöltött szerepének jelentőségére hívja fel a figyelmet.

Forrás: https://www.sciencedirect.com/

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket