fbpx

Kínai gyógynövények és termékenység

A lehetőségek és állítások sora végtelennek tűnik a termékenység gyógynövényekkel való elősegítésével kapcsoltban. Frusztráló és bonyolult folyamat eldönteni, hogy melyik gyógynövény lehet a legjobb választás. Ha van lehetőség, akkor bölcs döntés képzett szakemberrel konzultálni, ilyen például az akupunktúrás szakember, természetgyógyász és a funkcionális medicinát gyakorló orvos. Ők segítenek kiválasztani az egyéni esetekben ideális gyógynövényeket. Az sem probléma, ha valamilyen okból kifolyólag nem tudod elérni ezeket a szakembereket. Olvass tovább! Szó lesz néhány termékenységre ható, gyakran alkalmazott gyógynövényről és azok hatásmechanizmusáról, hogy segítse a tájékozódást és a célzott kezelés kiválasztását.

Még az elején fontos tisztázni, hogy nincsen egy bizonyos étrend-kiegészítő, ami mindenkinek segít, ha termékenység támogatásról van szó. Azonban a specifikus gyógynövények beépítése egy átfogó termékenységet segítő kezelésbe lehet annyira hatásos, hogy sikerüljön a párnak a fogantatás.

Íme néhány gyakori gyógynövény, amihez könnyű hozzájutni és potenciális termékenységnövelő hatása van:

Vitex (Barátcserje termése)

Egy népszerű gyógynövény, amely segít egyensúlyban tartani a menstruációs ciklust és enyhíteni a PMS (premenstruációs szindróma) tüneteit. Feltételezhetően az agyban lévő agyalapi mirigyre hat oly módon, hogy növeli a luteinizáló hormon (LH) kibocsájtását, amely kiváltja az ovulációt, megerősíti annak folyamatát és fokozza a progeszterontermelést a luteális fázisban. Ismert továbbá a túlzottan magas prolaktin szint csökkentő hatásáról is, amellyel hozzájárul a petefészek hormontermelésének egyensúlyához és segíti az ovulációs problémákkal, valamint lueális fázis elégtelenséggel küzdő nőket. - Ezutóbbira jellemző a rövid luteáis fázis vagy az alacsony progeszterontermelés.

Maca (perui ginzeng)

A Macat gyógyhatása miatt évezredek óta használják a termékenység és libidó növelésére. A maca egy perui Andokban őshonos gyökérzöldség, - olyasmi, mint nálunk a retek. Alapvetően adaptogén hatóanyagként működik, így segíti a szervezet megküzdő mechanizmusát a magasabb stresszel járó időszakokban, de a férfiak és nők androgéntermelését (ilyen a tesztoszteron) is befolyásolhatja. Az nem tisztázott, hogy a tényleges tesztoszteronszintre vagy csak annak receptoraira van hatással, de nőstény és hím egerek esetén is pozitívan hatott a termékenységre. Ha a tesztoszteronra kifejtett hatását nézzük, akkor nem biztos, hogy a magasabb androgén szinttel összefüggő PCOS-ben szenvedő nőknél előnyös ez az étrend-kiegészítő.

Fahéj

Meglepő, hogy egy annyira egyszerű hatóanyag, mint a fahéj pozitív hatással lehet a férfiak és nők termékenységére. A kínai orvoslásban a fahéj kérgét - tehát a fűszert - a belső felmelegítésére és a yang (aktív) energiák táplálására használják, amiből bőséges mennyiség szükséges a termékenységhez. Kutatások már bizonyították a fahéj pozitív hatásait, például egy nemrégiben végzett tanulmány azt mutatta, hogy javítja a férfiak spermiumtermelését és a hímivarsejtek minőségét. Más kutatásokban azt találták, hogy hatással van a vércukorszint és inzulinválasz egyensúlyára, tehát hatásos lehet a PCOS-ben és metabolikus szindrómában szenvedő nők számára is.

Tribulus terrestris (királydinnye)

A kínai orvoslásban ugyancsak alkalmazott Tribulus hatékony lehet a férfi és női termékenység elősegítésében is. A szabálytalan ovulációt tapasztaló - különösen a PCOS-ben szenvedő - nőknél a Tribulus elősegítheti a menstruációs ciklus szabályossá válását, így a rendszeres ovulációt is. Egy tanulmány szerint növelte a fogantatások gyakoriságát olyan pároknál, akiknél magas volt a spermiumellenes antitestek mennyisége, abban az esetben, ha mindkét fél fogyasztotta az étrend-kiegészítőt. Ugyanez a tanulmány javulást mutatott ki a spermiumok olyan jellemzőiben is, mint a motilitás, sejtszám és mennyiség.

Kínai gyógynövények

Már volt szó néhány kínai gyógynövényről, de fontos megjegyezni, hogy a kínai az egyik legkifinomultabb gyógynövényalkalmazási rendszer, ami létezik. Ritkán alkalmaznak csak 1-1 gyógynövényt, általában a teljes szervezet egészségét, ebbe beleértve a termékenységet is célzó, komplex hatóanyagokat írnak fel. Egy tudományos metaanalízis (tanulmányok újra elemzése) szerint a kínai gyógynövények megfelelő felhasználás esetén 2-szeresére növelik a termékenységet 4 hónapos időtartamon belül. Több ezer gyógynövény van a kínai gyógyszertárakban és általában mindegyik keverék személyre szabott. Fontos megérteni, hogy a készítmények alkalmazásának valódi értéke és hatásossága akkor valósul meg, ha valakinek pontos diagnózisa van és olyan gyógynövénykeveréket fogyaszt, melyet kínai orvoslást gyakorló orvos, okleveles akupunktúrás szakember vagy más képzett szakember állít össze.

A gyógynövényeket lehet csak önálló kezelésként vagy kombinációban más kezelésekkel együtt alkalmazni. Ilyen például az akupunktúra vagy az asszisztált reprodukciós eljárások (ART). A legújabb adatok szerint a megfelelő gyógynövények kombinált alkalmazása gonadotropinokkal (ivarmirigyeket stimuláló hormonok) és más termékenységet elősegítő gyógyszerekkel előnyös hatású lehet. Egy tanulmány szerint egy speciális gyógynövény keverék alkalmazása azonos kínai orvosi diagnózis esetén szignifikánsan növelte az in vitro (szervezeten kívüli) megtermékenyítés (IVF) sikerességét az élve születések száma és a follikuláris folyadék (a tüszőben található, petesejtet körülvevő folyadék) minőségének növelése által. Ugyan több vizsgálat szükséges ennek teljes bizonyítására és megértésére, de ez már egy formálódó tudományos bizonyíték arra, hogy a kínai gyógynövények és az IVF kombinált alkalmazása növeli a terhességek és élveszülésesek számát.

Sok reproduktív endokrinológus (RE) azt javasolja, hogy a páciensek függesszék fel a gyógynövény és étrend-kiegészítő fogyasztásukat, ahogy elkezdik a termékenységet elősegítő gyógyszerek alkalmazását. Az IVF ciklusai általában költségesek, az eljárások protokollja nagyon szigorú és a legfrissebb kutatási adatokon alapul. A legtöbb reproduktív endokrinológus azt preferálja, ha minél kevesebb a befolyásoló tényező a kezelés alatt. Azonban az a klinikai tapasztalatom, hogy ha a pácines több IVF cikluson keresztül sem esik teherbe, akkor az orvossal együtt nyitottabbakká válnak a gyógynövények alkalmazására is, ami néha jobb eredményekhez vezet. Mivel egyre több tanulmány igazolja a kombinált kezelésék hatásosságát, így lehet, hogy előbb-utóbb gyakori eljárássá válik.

Amikor étrend-kiegészítőt vagy gyógynövénykészítményt keresünk, akkor fontos, hogy csak a legmagasabb minőségű és legtisztább termékeket vegyük meg. Sok készítmény szennyezett, rosszul címkézett vagy túl híg ahhoz, hogy hatásos legyen. A képzett szakember segít olyan terméket választani, ami tiszta, nincsenek benne adalék- és töltőanyagok vagy olyan vegyi anyagok, mint a növényvédők vagy nehézfémek. Mivel az FDA (Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerfelügyeleti Hivatal) nem szabályozza olyan szigorúan az étrend-kiegészítőket, mint a gyógyszereket, emiatt a termékek változó minőségűek. A legjobb márkák a képzett szakembereken keresztül érhető el, de más jó márkák is vannak a piacon. Érdemes olyan termékeket keresni, amelyek szabvány alapján készített kivonatok és a mennyiségek %-os formában vannak feltüntetve a címkén vagy érdeklődni egy szakembernél, hogy milyen konkrét márkát és gyógynövényt ajánl az egyéni igényeinknek megfelelően.

Forrás: https://www.fertilityiq.com/

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!

Kérjük töltsd ki!

Elolvasás után jelöld be a mezőt!

Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

Email: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket