fbpx

Megelőzhető-e a megfázás C-vitaminnal?

A C-vitamin vélhetőleg enyhe megelőző hatással rendelkezik

A C vitamint sokan tartják a megfázás természetes ellenszerének. A C-vitamin az immunrendszert erősítő tápanyag-kiegészítők sorába tartozik. A Nobel-díjas Dr. Linus Pauling állítása szerint a nagy dózisú C-vitamin szedése segít elkerülni a megfázást. Mi a helyzet ezzel az állítással? Dr. Bruce Bistrian, a Harvardhoz kapcsolódó Beth Israel Deaconess Medical Center klinikai táplálkozástudományi vezetője szerint: "Az adatok azt mutatják, hogy a közönséges megfázásos megbetegedések esetében a C-vitamin jótékony hatása elhanyagolható."

A C-vitaminról

Szervezetünk nem képes a C-vitamin előállítására, holott ez a tápanyag elengedhetetlen a megfelelő immunműködéshez, a csontképződéshez, a vas felszívódásához és a bőr egészségéhez is. C-vitamint elsősorban az étkezések során viszünk be a szervezetünkbe, általában citrusfélék, eper, zöld színű zöldségek és paradicsom fogyasztásával. A napi ajánlott C-vitamin mennyiség férfiak esetében 90 mg, nőknél pedig 75 mg.

Hatása megfázásos megbetegedések esetén

Napjainkig a legmeggyőzőbb bizonyítékokkal egy 2013-as áttekintő tanulmány szolgál, mely 29 randomizált vizsgálat eredményei kapcsán összesen 11.000 beteg adatait összesíti. A kutatók úgy találták, hogy az extrém fizikai megterhelést végzők (például maratonisták, síelők vagy szubarktikus körülmények között gyakorlatozó katonák) esetében napi legalább 200 g C-vitamin bevitele felére csökkentette ugyan a meghűléses betegségek kockázatát, azonban az átlagpopulációra a napi C-vitamin fogyasztás nem volt ilyen rizikócsökkentő hatással.

Egy kicsit szebbít fentieken az az adat, hogy a napi 200 mg C-vitamin szedése felnőttek esetén 8%-kal, gyerekeknél pedig 14%-kal tette rövidebbé a megfázásos tünetek időtartamát, ami a gyakorlatban mintegy 1 teljes nappal rövidebb ideig tartó betegséget jelent. Dr. Bistran elmondta: "Ez igen fontos tényező, mivel a közönséges megfázás miatt Amerikában évi 23 millió munkanap esik ki.".

Mi az, amit tehetsz?

A jótékony hatás eléréséért a C-vitamin szedését nem elegendő a meghűlés tüneteinek jelentkezésekor megkezdeni, hanem folyamatosan, minden nap szedni kell.

Kell-e étrend-kiegészítőt szedni? Ahogyan azt dr. Bistrian mondja, "Sokkal jobb, ha a C-vitamint az elfogyasztott élelmiszer tartalmazza, mert így számos egyéb, igen fontos tápanyaghoz is hozzájut a szervezet. A javasolt napi 5 adag gyümölcs és/vagy zöldség elfogyasztásával javul az általános egészségi állapot, valamint a szervezet is megfelelő mennyiségű C-vitaminhoz jut.*

Mi a helyzet azzal az állítással, hogy az extrém magas dózisú C-vitamin segít megelőzni a meghűléses betegségeket? Egyes tanulmányok azt állítják, hogy lehetséges jótékony hatás, de ehhez napi 8.000 mg C-vitamin alkalmazására van szükség.

400 mg feletti dózis esetén a többlet C-vitamin a vizelettel távozik a szervezetből. Napi 2.000 mg vagy afölötti mennyiségben a C-vitamin émelygést és hasmenést okozhat, valamint a vércukorszint teszteredményeket is befolyásolhatja.

*A lakosság jelentős része nem fogyasztja el ezt a mennyiségű zöldség és gyümölcsadagot, ezért fontos az olyan kiegészítő termékek alkalmazása, amelyek kizárólag természetes alapanyagok felhasználásával készülnek.

Forrás: https://www.health.harvard.edu/

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!

Kérjük töltsd ki!

Elolvasás után jelöld be a mezőt!

Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

Email: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket