fbpx

Mellékvese kimerülés: gyógynövényekkel a kimerülés elleni védekezésért és az agyműködés serkentéséért

Fáradtnak vagy melankolikusnak érzed magad? Megnövekedett a testtömeged mostanában? Már semmi sem olyan, mint amilyen régen volt?

Ez nem olyan fáradtság, amit alvással lehet enyhíteni. A túlzott stressz, munka és kaotikus életvitel a mellékvese kimerülését okozhatja, ami évről évre egyre több embert érint.

Mit jelent pontosan a mellékvese kimerülés?

A mellékvese kimerülés (kifáradás) egy olyan sokféle tünetet összefoglaló állapot, amelyek hátterében hormonális egyensúlyzavar áll. Az orvosoknak úgy tűnhet, hogy a szervezet egyszerűen csak nem képes az elegendő mennyiségű vagy minőségű hormon megtermelésére. Azonban súlyosabb probléma is állhat a háttérben, így érdemes orvoshoz fordulni, ha ezeket a tüneteket tapasztalja valaki.

Általános jelenség manapság, hogy a társadalom tagjai közül sokan szenvednek a mellékvese kimerülés valamelyik típusától. A napi szinten tapasztalható, jelentős mértékű stressz hatására túlzott mennyiségű kortizol termelődik. A kortizol a stresszhelyzetekkel való megküzdést segíti azáltal, hogy megemeli vérnyomást, fokozza a véráramlást a testen belül, fenntartja a zsírszövetekben a zsírlerakódást és feszültséget idéz elő.

Régmúlt időkben akkor, amikor még kardfogú tigrisek kergettek minket, a kortizol hatása kedvező volt, mert segített elmenekülni a veszély elől. Menekülés közben - a testmozgás által - a szervezet felhasználta a megtermelt kortizolt és mire biztonságba került az ember, addigra elégette az összeset.

Manapság azonban nincsenek kardfogú tigrisek. Viszont vannak határidők, közlekedési dugók és gyerekek. Ezek jelentős mértékű stresszt okoznak, azonban ezt nehezen tudjuk levezetni. Nem kiabálhatunk és támadhatunk rá a főnökünkre. Nem törthetünk semmit darabokra a dugó közepén és semmiképpen sem bánthatjuk fizikálisan vagy érzelmileg a gyerekeinket.

Szóval mit tehetünk ebben a helyzetben?

A testmozgás a feszültséglevezetés egyik legkiválóbb módja, de néha nehéz időt szakítani rá, de akkor mi lehet a megoldás?

A mellékvese kimerülés jelei és tünetei

Az orvosok a tünetek alapján diagnosztizálják a mellékvese kimerülést. Az állapot felismerése azonban nehézségekbe ütközhet, mert nem minden tünet jelentkezik egyszerre az esetek többségében és van néhány panasz, amely akár más problémát is jelezhet. Ha valaki azt gondolja, hogy mellékvese kimerülésben szenved, akkor legyen együttműködő orvosával a megoldás érdekében.

Néhány tünet, ami a mellékvese kimerülés állapotához köthető:

 • Az emlékezőképesség romlása
 • Ismeretlen eredetű hajhullás
 • Fájdalom a felső háti szakasz és nyak területén
 • Fokozott betegségérzet
 • A derék körül lerakodó súlyfelesleg
 • Emésztési problémák
 • Hasmenés és székrekedés váltakozása
 • Letargia, életuntság
 • Alacsony energiaszint
 • Rosszabb védekezőképesség a fertőzésekkel szemben
 • Alacsony vércukorszint
 • Enyhe depresszió
 • Alacsony testhőmérséklet
 • Csökkent libidó

Természetes készítmények a mellékvese kimerülés ellen

Ha együttműködik orvosával, akkor a tüneteket célzó rövidtávú gyógyszeres kezeléssel felül lehet kerekedni a betegség által okozott problémák egy részén. Ezenkívül természetes készítmények és életmódbeli változtatások segítségével el lehet kerülni a hosszútávú problémákat és a legjobb esélyt adhatjuk magunknak a mellékvese kimerülés végleges leküzdésére.

Életmódbeli változtatások

A mellékvese kimerülés kezelésének fókuszában az életmód megváltoztatása áll a mindennapi stresszhelyzetek elkerülése vagy hatásának csökkentése érdekében. Gyakorlatilag lehetetlen közömbösnek maradni a sokféle stresszhatásra, amely a mindennapokban ér minket. A minket érő stresszforrások elkerülése és megfelelő megküzdési módszerek segítségével lehetőséget adunk a szervezetnek a gyógyulásra.

Étrendváltoztatás

A zöldségben gazdag étrend tartása az elsődleges cél: a legtöbb szükséges tápanyagot zöldségekkel és gyümölcsökkel tudjuk bevinni. Emellett bőséges víz, teljes kiőrlésű gabonafélék és helyi, etikus termelőktől származó nem feldolgozott húsfélék fogyasztása ideális.

Kerülni kell a sok adalékanyagot tartalmazó, nagy mértékben feldolgozott és magas cukortartalmú élelmiszereket. Ezek a típusú adalékanyagok káros hatással vannak a belső szerveinkre. Ezek általában az előre csomagolt élelmiszerekben fordulnak elő, így ezeket érdemes elkerülni.

Testmozgás

Ideális esetben 20-30 percet kellene mozogni naponta, de a javasolt minimális mozgás mennyiség heti 3x20 perc. Ez segít levezetni a fölös energiákat és közömbösíteni a kortizolt.

A testmozgás segít a testtömeg megtartásában, a vérben keringő glükóz felhasználásában és a zsírraktárak egy részének elégetésében. A rendszeres mozgásnak köszönhetően több energiánk lesz napközben és jobban tudunk aludni is éjszaka. Hossztávon segít fenntartani az optimális csontsűrűséget, az izomaktivitást és az élet későbbi szakaszában csökkenti az esések és balesetek számát.

A stressz elkerülése

Vannak dolgok az életben, amiken nem lehet változtatni, viszont sok olyan is van, amin lehet. Ha rendszeresen olyan helyzetbe kerülünk, ami stresszt okoz, akkor megoldást kell keresni ennek enyhítésére. Ez lehet munkahely-változtatás, új közlekedési útvonal vagy egyes emberek elkerülése.

Mit tehetünk a változás érdekében? Az is lehet, hogy semmit, mert jelenleg nem vagyunk abban a szituációban, hogy változtassunk. Ebben az esetben viszont csökkenteni kell a helyzet hatását az életünkre.

A meditáció és imádkozás alapjaiban segíti a stresszkezeléshez szükséges képességek kibontakozását. Békességgel és nyugalommal tölti el az elmét és segít szembenézni a nehézségekkel.

Érdekessé: néhány tanulmány azt mutatta, hogy a meditáció segít közömbösíteni a kortizol hatását a szervezetben.

Gyógynövénykészítmények

Ha a mellékvese kimerülés tüneteit tapasztalja magán, akkor a következő gyógynövények rendszeres fogyasztása segíthet a szervezet regenerálásban és az egészséges állapot kialakításában.

Édesgyökér (Licorice root)

Az édesgyökér egy glicirrizinsav nevű vegyületet tartalmaz: ez a vegyület megakadályozza, hogy a kortizol átalakuljon kortizonná a szervezetben. Így a kortizol a szervezetben marad, ami megakadályozza, hogy a mellékvese még többet termeljen belőle. Ezenkívül az egyenletes kortizol szint fenntartása csökkenti a fáradtságot és a hangulatváltozások előfordulását.

Az édesgyökér gyorsan hat, akár egy hét után is már látható eredményt hoz. Az édesgyökér a mellékvese kimerüléshez köthető számos tünetet enyhíti, ilyen a székrekedés, emésztési zavarok és segíti az egyes betegségek leküzdését is.

*Dr. Bérczy Judit megjegyzés: csak kúraszerű fogyasztása javasolt! Hosszantartó és nagydózisú szedése mellett vérnyomásemelkedés, káliumvesztés, vizenyőképződés léphet fel. Ismert magas vérnyomás, cukorbetegség, krónikus vesebetegség esetén orvosával egyeztessen a készítmény alkalmazása előtt.

Rózsagyökér (Rhodiola)

Ezt a ritka gyógynövényt sarkvidéki gyökérként is ismerik és a szorongás, kimerültség és depresszió ellen évszázadok óta használják. Ezt a gyógynövényt lehetséges adaptogénként tartják számon, ami segíti a szervezet stresszel való megküzdését. Számos tanulmány bizonyította, hogy ezek a készítmények enyhítik a stresszt és kimerülést és kardioprotektív hatásuk is lehet.

Az aranygyökér az enyhe depresszió esetén is segíthet, különösen akkor, ha alacsony cukortartalmú diétával együtt alkalmazzuk. Emellett a testmozgásra való képességet is növelheti, olyan módon, hogy csökkenti az észlelt kimerültség mértékét és javítja teljesítóképesség érzetét. Ez nem olyasmi, amitől versenyeket tud nyerni az ember, viszont átsegít a hullámvölgyön, hogy újra mozgásba tudjunk lendülni.

Kínai kúszó magnólia, ötízű gyümölcs, „életbogyó” (Schisandra)

Ez egy népszerű kínai gyógynövény, amelyet gyakran 5 izű bogyónak is neveznek a komplex ízvilága miatt, amely magába foglalja az 5 elsődleges kínai alapízt: keserű, édes, savanyú, sós és csípős. Oroszországban azonban úgy vált híressé, mint adaptogén, kardioprotektív és stresszcsökkentő gyógynövény.

Orosz tanulmányok szerint a Schisandra az olyan stresszforrások hatását csökkenti, mint a hő, égés, fagyás, gyulladás és sugárzás. A Csernobilban bekövetkezett katasztrófa túlélői között széleskörben alkalmazták.

A hasonlóság elve alapján a Schisandra tulajdonságai az élénk piros színéből jönnek, ami a vörösvértestekhez köthető. Jól ismert a gyulladáscsökkentő, izomaktivitást fokozó, májvédő, vérnyomás-szabályozó, kimerülést megelőző és mentális funkciókat növelő hatása.

A Schisandra hatása fokozható, más gyógynövényekkel kombinálva, mint például a rózsa. A Schisandra meleg hatást kiváltó (pl. fahéj és gyömbér) gyulladásgátló gyógynövényekkel kombináltam is alkalmazható.

Az orvosok ellenjavallják a Schisandra fogyasztását bizonyos gyógyszerekkel együtt, mert növeli a máj hatóanyag-lebontó képességét, így egyes gyógyszerek hamarabb kiürülnek a szervezetből.

Indiai ginzeng (Ashwagandha)

Az indiai ginzeng az egyik legnépszerűbb és minden bizonnyal a legjobban ismert és legbiztonságosabb adaptogén gyógynövény. Egyes kutatások szerint már 3 hónap alkalmazás után alacsony szintre csökkenti a kortizolt a szervezetben. Nagyobb mennyiségben fogyasztva a szorongást és álmatlanságot is enyhítheti.

Egy másik hatása, hogy segít csökkenti a gyulladás mértékét a szervezetben, így megkönnyíti a testmozgást.

Már kis mennyiségű indiai ginzeng is segítséget nyújthat a stresszhez köthető memóriazavarokkal küzdő emberek számára: jelentősen növeli az emlékezőképességet.

Adrenal Glandular – Szarvasmarha mellékvese

Ez a különleges étrend-kiegészítő az állatok mellékveséjéből előállított koncentrált kivonat. A kivonat a mellékvese egészéből, vagy csak a külsőbb részeiből készül, ahol az aktív hatóanyag, a hidrokortizon található. Tradicionálisan Addison-kór, égés, allergia, asztma, műtét hatására fellépő keringési sokk és reggeli rosszullét kezelésére használták.

Az a feltételezés, hogy a mellékvese tartalmú étrend-kiegészítő azért hatásos, mert inaktív hormonokat és enzimeket tartalmaz, amelyet a szervezet könnyedén átalakít aktív formává. Viszont elővigyázatosnak kell lenni, azzal kapcsolatban, hogy honnan rendelünk ilyen termékeket. A kevésbé megbízható gyártók, amelyek olcsóbban árulják a terméket, úgy állítják azt elő, hogy az feldolgozás közben roncsolják az inaktív enzimeket és szintetikus hidrokortizonnal dúsítják. Emiatt azt tanácsoljuk, hogy kérje ki orvosa tanácsát, ha ilyen termék fogyasztásán gondolkozik.

*Dr. Bérczy Judit megjegyzés: az orvosi konzultációval elkerülhető az állapot romlás és a kellemetlen tünetek fokozódása.

Emellett a mellékvesevelő-kivonat alkalmazása előtt érdemes meggyőződni arról, hogy a mellékvesevelő-funkció valóban nem optimális. Egyes kutatások szerint a mellékvesevelő-kivonat fogyasztása gátolhatja a mirigy természetes működését, azoknál az embereknél, akinek egészséges a mellékvesevelő-működése.

*Dr. Bérczy Judit megjegyzés: az ilyen készítmények alkalmazása előtt kérje ki a kezelőorvosa tanácsát.

Hozzuk ki a legtöbbet az egészségből

Ha Ön is mellékvese kimerülésben szenved, akkor az életmód- és étrendváltoztatás olyan segítség, amit egyből el lehet kezdeni az egészségi állapotának fejlesztése érdekében. Emellett a felsorolt étrend-kiegészítők is segíthetik a szervezet megküzdését a mindennap stresszhatásokkal szemben.

Forrás: https://www.progressivenutracare.com/

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket