fbpx

Néhány gyakorlati tipp étrend-kiegészítő választásához

A különböző étrend-kiegészítőkkel teli polcok előtt állva felmerülhet benned a kérdés, hogy vajon melyik terméket válaszd, mi alapján tudod eldönteni, hogy vajon melyik lesz számodra a legmegfelelőbb.

Az alábbi cikkben néhány tippet adunk, hogy az étrend-kiegészítő címkéjét megvizsgálva mi alapján tudod majd kizárni azokat a termékeket és gyártókat, amiket/akiket mindenképpen érdemes elkerülni.

  • B12-vitamin:

Nézd meg a termék címkéjén, hogy a B12-vitamint milyen formában tartalmazza! Ha azt látod, hogy cianokobalamin formában van benne, akkor felejtsd el a terméket, de még a gyártót is. Tedd vissza a polcra és keress egy másik gyártót! Az ok az, hogy ez egy olyan szintetikus forma, ahol a B12-vitamint (kobalamin) ciánnal stabilizálták. A cianokolbalamin a szervezetbe jutva felbomlik és a kobalamin mellett, a szervezetünk megkapja a cián részt is, amit a szervezetnek semlegesítenie kell. Ha metil-, hidroxil-, vagy adenozilkobalamin formát látsz, akkor rendben van, bizalmat szavazhatsz a terméknek.

  • Folsav vagy folát:

Ha azt látod a terméken, hogy folsav vagy növényi folát, akkor engedd el azt a terméket. Az se tévesszen meg, ha ezt látod a címkén, hogy pteroil-L-glutaminsav, mert ez is csak a folsav „tudományosabb” neve. A miértre a válasz egyszerű, ha tudjuk, hogy a folsav, akárcsak a növényi folát is egy többlépcsős átalakulási folyamaton kell keresztülmenjen ahhoz, hogy a szervezet által felhasználható, aktív foláttá alakuljon. Ez az átalakulási folyamat azoknál, akiknek MTHFR gén mutációja van (a magyar lakosság  kb. 60%-a) az átalakulás kis hatásfokkal vagy egyáltalán nem megy végbe. Vannak viszont biológiailag jól hasznosuló formák (metafolin, extrafolate-S, quatrefolic), amit a szervezet azonnal hasznosítani tud. Mindenképpen ilyen formát válassz!

  • E-vitamin:

Gyakran látható a címkén az, hogy Dl-alfa-tokoferil-acetát. Tudnod kell, hogy ezt a formát kőszénkátrány alapon állítják elő és a szervezet számára a lehető legkedvezőtlenebb formája az E-vitamin pótlásnak. Nyugodt szívvel kizárható az a termék és termékcsalád is, ami ilyen formában pótoltatná az E-vitamint.

Ha ténylegesen jó formában szeretnéd pótolni az E-vitaminokat a legjobb, ha olyan terméket választasz, amiben a kevert tokoferolok (alfa-, béta-, gamma-, delta-tokoferol) és a kevert tokotrienolok (alfa-, béta-, gamma-, delta-tokotrienol) is megtalálhatóak.

  • Oxidok:

Ha a termékben sok hatóanyag oxid formában van, akkor szintén zárd ki. Az oxid forma által a szervezetbe kerülő reaktív oxigén gyök megdolgoztatja a szervezet antioxidáns rendszerét. Ez a plusz munka nem biztos, hogy szükséges a mai világban már eleve leterhelt szervezet számára.

Ha ezeket a szempontokat figyelembe véve kizársz termékeket és gyártókat, akkor kiesik a polcokon lévő termékek 98%-a. További szűkítéshez vizsgáld tovább a megmaradó termékeket a koncentráció, biológiai hasznosulás és molekulaforma szerint.

Bővebb információkat a https://wisetreenaturals.hu/videok oldalon találsz, illetve a Vitaminipar című könyvben olvashatsz!

 

 

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket