fbpx

Ösztrogén dominancia – azaz mi a valódi oka a menstruáció előtti és változókori panaszoknak?

Ösztrogén dominancia – azaz mi a valódi oka a menstruáció előtti és változókori panaszoknak? Ösztrogén dominancia – azaz mi a valódi oka a menstruáció előtti és változókori panaszoknak?

A 40-es éveikben járó nők milliói szenvednek attól, hogy mikor megjön a menstruációjuk, előtte rendszeresen fáj a fejük, idegesek vagy levertek lesznek, felfúvódnak (ezt nevezik a szaknyelvben premenstruációs szindrómának). Ez aztán kihat a munkájukra, személyes kapcsolataikra és az általános közérzetükre. Ráadásul egyre több 40-es éveiben járó nőnél jelentkeznek a változókori panaszok.

Nálad is jelentkeznek ilyen problémák? Elgondolkodtál már azon, hogy vajon miért?

Mi az az ösztrogén dominancia?

A fenti tünetek leggyakoribb oka a hormonális egyensúly felborulása. A köztudatban a „női hormon” az ösztrogén, így a fenti tünetek esetén (jogosan) ösztrogén hiányra gondolhatnánk. Van azonban egy másik fontos nemi hormon is, a progeszteron, amely az ösztrogén partnerhormonjának is tekinthető.

A progeszteron jelentőségét csak mostanában kezdik felfedezni. Nemzetközi tanulmányok számolnak be róla, hogy hiánya milyen problémákat okozhat.

Ha a női szervezetben a progeszteron hiány következik be és az ösztrogén túlsúlyba kerül, ami a hormonháztartás egyensúlyának kibillenéséhez, rosszabb esetben teljes felborulásához vezethet. Ha az ösztrogén a progeszteronhoz viszonyítva túlsúlyba került, ezt az állapotot ösztrogén dominanciának nevezzük.

A legtöbb kimondottan „női probléma” és panasz az ösztrogén vagy relatív dominanciára vezethető vissza. Ösztrogén dominancia keletkezik akkor is, amikor a petefészekben nem termelődik érett petesejt, ilyenkor elmarad a peteérés, az ovuláció. Az ilyen ciklusokat anovulációs ciklusnak nevezzük. Mivel peteérés nélkül sárgatest sem termelődik. Ezáltal egy ördögi kör jön létre, mert a következő ciklusban ismételten elmaradhat az ovuláció. Az anovulációs ciklusok miatt nem következik be a várva várt gyermekáldás, ezáltal az ösztrogén dominancia egyre erősebbé válik. Abban az esetben, ha gyakrabban előfordul anovulációs ciklus, nagyobb az esélye a ciszták kifejlődésének, ami szintén az ösztrogén dominanciát erősíti meg.

A belső tényezők mellett külső hatások is hozzájárulhatnak az ösztrogén dominancia kialakulásához. Többek között befolyásolhatja a hormon háztartást az állati eredetű élelmiszerek fogyasztása, azokat ugyanis a modern gazdálkodás hatékonyságának növelésére ösztrogéntartalmú takarmánnyal etetik.

Lehet persze, hogy Te nagy hangsúlyt fektetsz az egészséges táplálkozásra, és éppen ezért a fehérjét növényi forrásból pótolod, és ezért természetes szójakészítményeket használsz. A szójában azonban növényi eredetű ösztrogének (fitoösztrogének) találhatók, amelyek… bizony: erősítik az ösztrogén dominanciát.

Előfordul az is, hogy változókori panaszokra ösztrogéntartalmú szereket ajánlanak és alkalmaznak.

Az ösztrogén dominancia kialakulásának oka tehát lehet külső vagy belső. Mindegy azonban, hogy természetes szójakészítményről van-e szó vagy a szervezet belső problémájáról: az ösztrogén dominanciát és az ebből eredő problémákat lehet és érdemes is kompenzálni.

Mit lehet tenni? Van megoldás vagy várd meg a következő reinkarnációd?

Többféle megoldást is találhatsz... ha keresel. Ezekből attól függően érdemes választanod, hogy milyen mértékű az ösztrogén dominancia.

A legfontosabb a megfelelő táplálkozás, a bőséges folyadékfogyasztás és a megfelelő mozgás.

Vannak növények, melyek progeszteronhoz hasonló anyagokat tartalmaznak, vagy pedig a test progeszteron termelését fokozzák. Ezeket is beiktathatod a mindennapi életedbe.

A fentieket kiegészítve az ösztrogén dominancia mértékét jelentősen csökkentheted a yam gyökér kivonatából készült természetes testápolóval, mely ár/érték arányát tekintve a legjobb Magyarországon, nem beszélve a tökéletes felszívódásról és a hidratálásról. Ha szeretnél erről a testápolóról bővebb információt, kattints ide.

 

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket