Mely élelmiszerek a legjobb C-vitamin források?
A gyümölcsök és a zöldségek fantasztikus és egészséges C-vitamin források, fogyasztásukkal könnyedén fedezhető a napi C-vitamin szükségletünk.
A C-vitamin (vagy más néven aszkorbinsav) számos módon részt vesz szervezetünk folyamataiban. Kiemelt szerepe van az immunrendszer működésében, a fertőzések megelőzésében és a betegségek leküzdésében.
Az emberi szervezet nem tárolja el a C-vitamint, ezért az igényt napi rendszerességgel kell az étkezések során fedeznünk. Vízben oldódik, és a felesleges mennyiség a vizelettel távozik.
Most megtudhatod, hogy mely élelmiszerek tartalmazzák a legtöbb C-vitamint, illetve hogyan építheted be azokat az étrendedbe. A vitamin hatásmechanizmusáról és jótékony egészségi hatásairól szintén olvashatsz.
A legjobb C-vitamin források
A C-vitamin igen fontos az egészséges immunműködéshez.
Az ODS (Office of Dietary Supplements) által javasolt napi C-vitamin beviteli mennyiség felnőttek részére:
- férfiaknál napi 90 mg
- nőknél napi 75 mg
- várandósoknál napi 85 mg
- szoptatós nőknél napi 120 mg
- dohányosoknál a fentieken kívül további 35 mg naponta
Egyes szakértők a napi javasolt mennyiségnél jelentősen több C-vitamin bevitelét ajánlják. Egy tudományos kiadvány szerint a legtöbb felnőtt számára napi 200 mg C-vitamin bevitele a legmegfelelőbb.
Egy adag a lenti élelmiszerek bármelyikéből fedezi az ajánlott napi C-vitamin mennyiség több, mint 20%-át, ezért ezeket az Amerikai Gyógyszerügynökség (FDA, Food and Drug Administration) kiváló C-vitamin forrásnak minősíti.
20 igen magas C-vitamin tartalmú élelmiszer:
Élelmiszer |
Adag |
C-vitamin (mg) / adag |
A 90 mg-os ajánlott napi adag aránya (%) |
|
1 |
Guava, nyers |
1 csésze, nyers |
377 |
419% |
2 |
Édes vörös paprika, nyers |
1 csésze, nyers |
190 |
211% |
3 |
Paradicsomlé |
1 csésze, dobozos |
170 |
188.9% |
4 |
Narancslé |
1 csésze |
124 |
137.8% |
5 |
Édes zöldpaprika |
1 csésze, nyers |
120 |
133% |
6 |
Csípős zöld chili paprika, nyers |
1 paprika, nyers |
109 |
121% |
7 |
Narancs |
1 nagy gyümölcs |
97.5 |
108.8% |
8 |
Eper |
1 csésze, szeletelt |
97.6 |
108% |
9 |
Papaya |
1 kisebb gyümölcs |
95.6 |
106.2% |
10 |
Rózsaszín grapefruit lé |
1 csésze |
93.9 |
104.3% |
11 |
Brokkoli |
1 csésze, nyers |
81.2 |
90.2% |
12 |
Ananász, darabolt |
1 csésze, nyers |
78.9 |
87.7% |
13 |
Burgonya |
1 nagyobb szem |
72.7 |
80.8% |
14 |
Kelbimbó |
1 csésze, nyers |
74.8 |
79.8% |
15 |
Kivi |
1 gyümölcs |
64 |
71.1% |
16 |
Mangó |
1 csésze, nyers |
60.1 |
66.7% |
17 |
Cantaloupe dinnye |
1 csésze |
57.3 |
63.7% |
18 |
Karfiol |
1 csésze, nyers |
51.6 |
57.3% |
19 |
Citrom |
1 gyümölcs |
44.5 |
49.4% |
20 |
Sárga grapefruit |
½ közepes gyümölcs |
39 |
43.3% |
Mi történik a C-vitaminnal főzés során?
A főzés, sütés csökkentheti a zöldségek és gyümölcsök C-vitamin tartalmát. A lehető legkevesebb C-vitamin veszteséget az ODS ajánlásai szerint gőzöléssel vagy mikrohullámú melegítéssel érhetjük el. A legmagasabb C-vitamin mennyiséget sokféle nyers zöldség és gyümölcs fogyasztásával juttathatjuk a szervezetünkbe.
Miért is fontos a C-vitamin?
C-vitamin hiány esetén ízületi fájdalmat is tapasztalhatunk.
A C-vitamin antioxidáns anyag, mely a sejteket védi a szabadgyökök károsító hatásától. A szabadgyökök roncsolhatják a sejtek szerkezetét és a DNS láncot, és ez számos betegséghez, köztük rákhoz is vezethet.
A C-vitamin szinte az összes szövetben kulcsszerepet játszik; nélküle a szervezet képtelen a kollagén nevű fehérje előállítására, mely az alábbi szövetek fő alkotóeleme:
- egészséges csontozat
- ízületek
- bőr
- emésztőszervek szövetei
A C-vitamin az immunrendszer fontos építőköve. Az immunrendszer véd meg bennünket a vírusoktól, káros baktériumoktól és egyéb patogénektől. Tanulmányok adatai szerint az alacsony C-vitamin szint az immunrendszer zavaraihoz és egyéb betegségekhez vezethet.
A C-vitamin hiány következtében skorbut is kialakulhat; ez viszonylag ritka az Egyesült Államokban.
A C-vitamin hiány vagy skorbut esetén a következők tapasztalhatóak:
- ízületi fájdalom
- fogínyvérzés
- kimerültség
- sebgyógyulási zavarok
- depresszió
- a fogak meglazulása, kiesése
Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/
A cikk folytatását ITT tudod elolvasni!
Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat: