Mi a különbség az allergia és hisztaminintolerancia között?
Az allergia mindig IgE (immunglobulin E) antitest által közvetített túlérzékenységi reakció, amely hisztamin felszabadulással jár, amikor az allergiás egyén kapcsolatba kerül a számára allergén anyaggal.
Ezzel szemben a hisztamin intolerancia vagy másnéven hisztaminózis nem IgE antitest által kiváltott reakció.
A hisztaminintoleranciát (ami gyakran okozhat allergia szerű tüneteket is) sokszor csupán annyira egyszerűsítik, hogy az adott személy szervezetében felgyűlt a hisztamin a túl sok magas hisztamin tartalmú étel bevitelétől, vagy kevés az illető hisztamin bontó enzimje, pedig ettől jóval többről van szó és megoldása is jóval összetettebb, mint hisztamin szegényen étkezni és hisztamin bontó enzimet szedni.
A hisztamin önmagában nem ellenség, a hisztamin nem káros, élettanilag szükség van rá, túlzott jelenléte az, ami gondot okoz (ez a hisztaminózis).
Alkalmas e az Allrgen-XTM a hisztamin intolerancia tüneteinek csökkentésére?
A hisztamin intolerancia nem IgE antitest által kiváltott hisztamin felszabadulás, hanem egy összetett kórkép, mely hisztamin többlettel jár, így fontos, hogy kezelésére megtaláld a kiváltó okot.
Az Allrgen-XTM-ben megtalálható kvercetin (is) ugyan egy gyakran antihisztaminként emlegetett antioxidáns, ráadásul sokszor állhatnak gyulladásos folyamatok a hisztaminózis hátterében, melyre az antioxidánsok jó hatással lehetnek, így az Allrgen-XTM csökkentheti a tüneteket, de önmagában nem nyújt megoldást a hisztamin intoleranciára, nem hisztamin bontó, hanem hisztamin felszabadulást gátló lehet.
Csökkentheti e az ételallergia tüneteit az Allrgen-XTM?
Elsősorban nagyon fontos különbséget tenni ételallergia és ételintolerancia között, mert a kettő koránt sem ugyanaz.
Ételallergia esetén, allergia specifikus ellenanyag (IgE) termelődik azért, hogy az immunrendszer semlegesíteni tudja a szervezetbe került, számára veszélyesnek vélt allergén anyagot. Az ételallergiás tünetek szinte rögtön vagy maximum két órán belül jelentkeznek az allergén anyag elfogyasztását követően. Az allergiás reakció enyhétől, az extrém súlyosig különböző erősségű lehet.
Szervezeted számára a leghasznosabb, ha elkerülöd ezeket az allergéneket.
Pollenszezonban előfordulhat, hogy bizonyos keresztallergének fogyasztása felerősíti az allergiás tüneteket (pl.: parlagfű-dinnye, paradicsom, uborka, cukkini, sárgadinnye). Pollenszezonban vagy enyhe ételallergia esetén, az Allrgen-XTM, mint antioxidáns és természetes antihisztamin, segíthet a tünetek enyhítésében.
Ételintollerancia esetén, bár ez is okozhat allergia szerű tüneteket, szemben az ételallergiával IgG alapú antitestek termelődnek, a tünetek nem feltétlen jelentkeznek az étel elfogyasztása után közvetlen, inkább lassan alakulnak ki, viszont az allergiával ellentétben az enyhébb intoleranciák még akár vissza is fordíthatóak, mert gyakran a kiváltó ok maga a bélrendszer elégtelen működése (áteresztő bél, enzim hiány stb.).
Mivel az ételintollerancia mellé gyakran társulhat maga a hisztamin intolerancia vagy emelkedett hisztamin felszabadulás is, így ezekben az esetekben az Allrgen-XTM segíthet az allergiás jellegű tünetek enyhítésében, de önmagában az ételintoleranciát nem orvosolja.