fbpx

video visszajelzes banner v2

Biztosan elgondolkodtál már azon, hogy hol érdemes megvenned a szükséges vitamin és ásványi anyag étrend-kiegészítőket. Ellátogattál gyógyszertárba, voltál bioboltokban, keresgéltél az interneten és benned is felötlött a kérdés, hogy vajon miben különbözhetnek az egyes helyeken megvásárolható étrend-kiegészítők? Következő videónkból megtudhatod a kérdésre a választ! Kattints a videóra és megmutatjuk mire figyelj!

Néhány gondolat azokról a termékekről, amelyek vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, illetve gyógynövényeket tartalmaznak és egyaránt lehetnek gyógyszerek és étrend-kiegészítők is.

A piac meglehetősen nagy és nem véletlen, hogy a gyógyszergyárak is szeretnének jelen lenni rajta. Most azt próbálom néhány gondolatban elmondani, hogy miben más az a két csoport. Az eléggé közismert, hogy a szabályozásban óriási eltérések vannak, ezért most csak magát a terméket nézem. Szerintem ez a lényeg, hogyha én, mint felhasználó bemegyek valahova és megveszek valamit, akkor mit kapok és miben bízhatok.

Jelenleg a mikrotápanyagokat, illetve gyógynövényeket tartalmazó termekről az állapítható meg, hogyha a termék gyógyszer, akkor egyedi állítást lehet megfogalmazni róla. Pl. „Fokozza az antioxidáns védelmet.” - ez egy egyedi állítás.

Ha ugyanaz a termék étrend-kiegészítő, akkor a címkére vagy a dobozra azt lehet felírni, hogy pl. „A C-vitamin hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.” Ebben az esetben szó szerint kell idézni, sablonállítások vannak, nincsen semmi mozgástér.

Nézzünk 3 példát, mert ezek abszolút tetten érhetőek a magyar piacon. Vegyünk:

  1. egy multivitamint
  2. egy magnézium + B6 készítményt (ez lehet gyógyszer is meg étrend-kiegészítő is)
  3. egy D-vitamint (ez is lehet gyógyszer is, meg étrend-kiegészítő is).

A gyógyszergyárnak az az útja, hogy ő előállítja a terméket és jellemzően a gyógyszertárakon keresztül értékesíti.

Az étrend-kiegészítő gyártó más értékesítési csatornán keresztül értékesíti (biobolt, egyéb).

A végeredmény a terméket illetően a végfelhasználó szempontjából tökéletesen ugyanaz. A különbség mégis az, hogy a gyógyszergyári út nagyobb bizalmat ébreszt a vásárlóban.  

Ha gyakorlati példákat nézünk (lsd. fenti 3 kategóriából), akkor megállapítható, hogy a gyógyszergyár nem gyárt vitamint, hanem ugyanonnan veszi meg az alapanyagokat, mint mindenki más. A gyógyszergyár ugyanúgy összerakja a terméket, mint az étrend-kiegészítő gyártó. A kettő között semmi, de semmi különbség nincsen.

A sokszor emlegetett szempontok: a molekulaforma, a koncentráció és a biológiai hasznosulás. Most is ezt kell nézni, semmi más nem számít, tök mindegy, hogy ki gyártja, teljesen mindegy, hogy hol vesszük meg, csak az összetétel a lényeg.

Nézzük példákat a fenti 3 kategóriára, hogy mit érdemes nézni és elkerülni:

  • A multivitaminnál érdemes megnézni, hogy van-e benne folsav, inaktív B-vitaminok, vannak-e benne karbonátok vagy oxidok, amelyeknek nagyon gyenge a biológiai hasznosulása. Klasszikus példa, amikor a kalciumot és a magnéziumot egybe csomagolják - ennek semmi értelme nincsen. (Ezekről egyébként mind-mind vannak külön videók.)
  • A magnézium+B6-nál a gyártók 99%-a magnézium-oxiddal pakolja tele a terméket, kis %-ban van benne magnézium-citrát. Mivel a magnézium-citrát megfelelően nagy dózisban hasmenést okozna, ezért a kettő elegyét használják, de ez abszolút nem jó megoldás. A B6-vitamin 99,9%-ban inaktív formában van ezekben a termékekben.
  • A D-vitaminnál, ha van mellette K2- és A-vitamin, amivel együtt hasznosulni tud, valamint van mellette magnézium kiegészítés, akkor rendben van, mert ezek csak így együtt működnek. Ha nincsenek ezek az anyagok mellette, akkor a legolcsóbbat kell megvenni, mert az pont annyit is ér.

Összegezve a vitamin, ásványi anyag, nyomelem és gyógynövény tartalmú termékeknél:

A termékek szempontjából a gyógyszergyár egyenértékű az étrend-kiegészítő gyártóval, ez a kettő teljesen ugyanaz. A szabályozás az eltérő. Abszolút megállapítható és tetten érhető, hogy semmi másról nem szól az egész, mint a fogyasztó bizalmáért folyó harcról.

Továbbra is csak és kizárólag az összetételt kell nézni, a többi az nem számít!

Köszönöm szépen!

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

Email: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket