fbpx

video visszajelzes banner v2

Több helyen olvashattátok már, több nyelven a spanyolok által végzett első randomizált kontrollált vizsgálat eredményeit a nagy dózisú D-vitamin pótlás hatásáról covid fertőzöttek esetében. Az első emberekkel végzett vizsgálat nagy előrelépés a vírussal folytatott harcban. A vizsgálat alapján levonható az a következtetés, hogy a D-vitamin nem csak, hogy immunvédő hatású, de alkalmazásával elkerülhető az intenzív osztályos kezelés szükségessége is. Rendhagyó videóbejegyzésünk következik.

A mostani vírus helyzetben néhány aktuális gondolat a D-vitamin pótlás és a vírus közötti összefüggésről, ami alapját az első randomizált kontrollált vizsgálat szolgáltatja.

Ez a téma egy kicsit kizuhan abból a tematikából, amivel általában ezeket a videókat szoktuk felvenni, de úgy gondoljuk, hogy célszerű, hogyha erről minél több ember tudomást szerez.

Ez egy spanyol kísérlet volt, amelyben 76 beteget vizsgáltak. Ebből a 76-ból 50 kapott D-vitamin pótlást, 26 pedig nem. A dózisokat illetően meglehetősen nagy dózisokat használtak, hogyha figyelembe vesszük azt, hogy az étrend-kiegészítőkben megengedett napi dózis maximum 4000 NE/nap jelenleg.

Itt a betegek 30.000 NE-t kaptak az első héten, majd ezt lecsökkentették 7600 NE/napra.

Itt be kell vezetni egy rövidítést, hogy egyszerűbb legyen az egész. Ez az ITO (intenzív terápiás osztály), amely az intenzív osztályos kezelést szimbolizálja.

Az egész vizsgálat lényege, hogy azok, akik nem kaptak D-vitamint, azoknak az 50%-a került az intenzív osztályra és sajnos történt két haláleset is. Azok, akik D-vitamint pótlást kaptak, azoknak csak a 2%-a került az intenzív osztályra és nem történt haláleset.

Fontos kiegészítés, hogy a halálozást illetően ez a tanulmány nem tartalmaz elegendő információt ahhoz, hogy (ahogy mondani szokás) statisztikailag szignifikáns legyen. Tehát ez statisztikailag nem szignifikáns.

Viszont, ami statisztikailag szignifikáns, tehát abszolút megállapítható biztosan, hogy a D-vitamin pótlás és az intenzív osztályra kerülés között szoros összefüggés van, tehát a D-vitamin pótlással jó eséllyel elkerülhető ez az egész.

A saját kiegészítő megjegyzésem - de erről a D-vitamin pótlás különböző videóiban részletesen is beszámolok -, hogyha nem megfelelő a magnézium szintje a szervezetben, akkor nem tud a D-vitamin hasznosulni, valamint szoros az összefüggés a K- és A-vitamin koncentrációk meg a D-vitamin bevitel, hasznosulás között is. Aki kíváncsi a részletekre az nézze meg az erről készült videókat.

Most a lényeg az az, hogy ez alapján az emberkísérlet alapján megállapítható, hogy a D-vitamin pótlása gyakorlatilag feleslegessé tette az intenzív osztályos kezelést, és vélhetőleg fontos szerepe van a halálozás visszaszorításában is.

Ahhoz, hogy még gyakorlatiasabb legyen az ajánlás, hogy mit érdemes csinálni, egy amerikai orvosnak a véleményét szeretném tolmácsolni. Ő azt mondja, hogyha a vérből mért D-vitamin szintje 75 nmol/l-t nem haladja meg (Magyarországon jellemzően ez a mértékegység nmol/l terjedt el), tehát, hogyha ennél kevesebb, akkor az ajánlott napi dózisnak (4000-8000 NE/nap) a felső határa körül érdemes bevinni D-vitamint, ami körülbelül 8000 NE/nap környékén van. Hogyha viszont rendben van a D-vitamin szint, tehát hogyha valakinek 75 nmol/l-nél nagyobb, akkor elég kb. 4000 NE dózisban bevinni a D-vitamint naponta.

Köszönöm szépen!

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

Email: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket