fbpx

video visszajelzes banner v2

Szükséges mangánt pótolni? Milyen formában tegyük? Vannak olyan anyagok amelyek a mangán felvételt gátolják? A videósorozat következő részében a mangánpótlás kérdését járjuk körbe és egy szuper könyvet is figyelmedbe ajánlunk a témával kapcsolatban!

Néhány gondolat a mangántartalmú termékekről, különböző étrend-kiegészítőkről.

A mangán egy nyomelem, ami kis koncentrációban van jelen a szervezetünkben és számtalan folyamatban vesz részt, pl. különböző enzimműködésben, a sebgyógyulásban, cukor anyagcserében.

Mint minden esetben, itt is azt a hármast javaslom egyszerre vizsgálni, hogy milyen a molekulaforma, a biológiai hasznosulás és milyen koncentrációban érdemes ezt a szervezetbe juttatni.

Felsoroltam néhány népszerű formát és nagyon röviden és gyakorlatiasan menjünk végig rajta.

Mangán-aszkorbát: Mindenféleképpen jó molekulaformának számít és jó biológiai hasznosulása van.

Mangán-aszpartát: Az aszpartátot semmilyen körülmények között nem javaslom.

Mangán-glicinát: Kifejezetten javaslom. Ez egy jó molekulaforma és nagyon-nagyon jó a biológiai hasznosulása is.

Mangán-karbonát: A karbonátnak nagyon kicsi a biológiai hasznosulása, ez jellemző az egyéb karbonátokra is egyébként.

Mangán-klorid: A kloridoknak is szintén kicsi a biológiai hasznosulása.

Mangán-citrát: Jó a molekulaforma és a biológiai hasznosulása is.

Mangán-szulfát: Kicsi a biológiai hasznosulása.

Amit még érdemes a mangánról megjegyezni, hogy a mangán felszívódását a vas, a kalcium és a magnézium is csökkenteni fogja, hogyha ezek közül bármelyik jelen van. Pl. egy multivitamin esetén, ahol ezek az anyagok együtt vannak, ott mindenféleképpen csökkenni fog a mangán felszívódása.

Kb. 2 mg-ot szoktak beletenni a termékekbe, ami oké lenne.

Eddig a molekulaformát és a biológiai hasznosulást vizsgáltuk, de nézzük meg a koncentrációt. Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy ezt a hármat egyszerre érdemes vizsgálni. Mint minden esetben, itt is a táplálkozást érdemes figyelembe venni. Hogyha mi a nyugati típusú táplálkozásunkat nézzük, akkor bizony azt kell mondjuk, hogy nincs szükség extra mangán bevitelre. Csak nagyon indokolt esetben szükséges, hogyha valaki tudja magáról, hogy ilyen problémája van. Fel is írtam ennek a könyvnek a címét, aminek az a címe, hogy "Tökéletes egészség diéta". Én ezt egy nagyon-nagyon jó forrásnak tartom táplálkozás témakörben. Ebben a könyvben megállapításra kerül, hogy nincs szükség extra mangán bevitelre, hiába vannak jó formák, hiába vannak jó biológiai hasznosulású anyagok, mert alapból nincs szükség erre. Tehát én, olyan termékeket javasolnék, amiben nincsen mangán, hacsak valaki nem tudja magáról, hogy neki mangánból hiánya van.

Összegezve az egészet: Alapból nincs szükség mangán bevitelre, de ha mégis, akkor mindenféleképpen jó formát kell választani., pl. aszkorbátot, glicinátot vagy citrátot.

Vissza-vissza kanyarodva mindig a hármasra, a molekulaformát, a biológiai hasznosulást és a koncentrációt együtt és egyszerre kell vizsgálni ahhoz, hogy megfelelően jó döntést tudjunk hozni. Ez egy teljesen jó példa volt erre.

Köszönöm szépen!

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

Email: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket