fbpx

video visszajelzes banner v2

Tudtad, hogy a szervezet stresszhelyzetben gyorsabban használja fel a B5 vitamint, mint nyugalmi állapotban? Ilyen esetben még fontosabb odafigyelni arra, hogy mielőbb, aktív koenzim A-t pótoljunk! Melyik a leghatékonyabb molekula forma? Nézd meg a B-vitaminról szóló videó sorozat legújabb részét és megtudod!

Néhány gondolat a B5-vitaminról.

Minden esetben, amikor B5-vitamint fogyasztunk - mindegy, hogy táplálékkal vagy bármilyen étrend-kiegészítő formában -, a szervezet célja az, hogy úgynevezett koenzim A-t (CoA-nak szokás nagyon sok esetben rövidíteni, mindenféle angol szakirodalmakban is így találjuk meg) állítson elő. Ez az aktív forma. Ez különböző enzim funkciókban, energiatermelésben, toxinok lebontásában vesz részt. Ami nagyon-nagyon fontos azt gondolom a korunk emberének, hogy a stresszkezelésben is kiemelt prioritást élvez, ugyanis a mellékvesék stressz hormonok termelésénél szükség van erre a koenzim A-ra, tehát a B5-vitaminra is. Elmondható, hogy stresszhelyzetben a szervezet gyorsított ütemben használja fel a B5-vitamin készleteit.

Hogyha étrend-kiegészítő formában szeretnénk pótolni ezt a vitamint, akkor különösképpen érdemes megnézni, hogy milyen molekulaformában jut a szervezetbe.

  • A D-panthenol forma egy provitamin, ami egy elővegyületnek tekinthető. Ez hat enzim katalitikus lépésben, tehát hat lépésben alakul koenzim A-vá. Ez elég hosszú folyamat és ráadásul egy csomó dolognak jelen kell lennie.
  • A pantoténsav az már öt lépésben alakul át. Ez egy sokkal jobb formának tekinthető, viszont ez nem elég stabil, ezért nem nagyon szokták termékekbe beletenni.
  • A pantoténsav stabilizált formája, mikor egy kalciummal stabilizáljuk a pantoténsavat, a kalcium-D-pantotenát. No ez van a termékek 99%-ban, ez öt lépésben alakul koenzim A-vá.

Ugye az összes átalakító lépés jellemzően energiát fogyaszt, a szervezetet terheli, a cél az az, hogy minél kevesebb lépéssel jutassuk el a szervezetet oda, hogy a koenzim A létrejöjjön.

  • A pantetin formájú B5-vitamin származék az gyakorlatilag nagyon gyorsan két pantetein molekulává alakul, ami már csak két lépésben alakul koenzim A-vá. Tehát abszolút a B5-vitamin pótlás esetén ez tekinthető a leghatékonyabb formának. Az ok, amiért nagyon kevés termékben van, az gazdasági.

Összegezve tehát a B-vitaminról alkotott gondolatokat:

  • A kiválasztást illetően elmondható, hogy egyik molekulaforma se káros, maximum nem fog működni.
  • Stressz esetén fokozottan szükségünk van B5-vitaminra.
  • A leghatékonyabb forma mindenféleképpen a pantetin. A magam részéről én azt javaslom, hogy ezt érdemes keresni.

Köszönöm szépen!

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket