fbpx

video visszajelzes banner v2

Biztosan hallottál már a gumivitaminokról. Esetleg már fogyasztottál is ilyet. Vajon mit kap a szervezeted, ha ezt fogyasztod? Sajnos többségében gyenge minőségű molekulaformákat kis koncentrációban. Egyes esetekben (pl. dl-tokoferil acetát) ez szerencsés is lehet, hogy nem került bele több. Szabolcs ebben a videóban egy magyar gyártó gumimaci formájú hajvitaminjának elemzésén keresztül mutatja be, hogy mire figyeljünk egy vonzónak tűnő termék értékelésekor.

Gumivitaminok, avagy ’private label manufacturing’ külföldről.

A private label manufacturing megoldásról már készült korábban egy videó. Most itt csak az a lényeg, hogy amikor van egy valódi gyártó és van neki egy terméke, akkor ő nagyon szívesen eladja más cégeknek ugyanezt a terméket más csomagolásban, vagy ugyanabban. Azok a cégek - akik ezt megvásárolták - utána tovább értékesítik. Jellemzően viszont azt szokták kommunikálni, hogy ők a valódi gyártó, ők fejlesztik, stb.

Nagyon-nagyon népszerű ez a private label manufacturing is, de most a gumivitaminokra szorítkozunk, mert ez is egy roppant népszerű kategória. Jóízű, gyerekeknek is lehet adni, stb. Jellemzően nagyon olcsó, tehát könnyen megfizethető mindenkinek Magyarországon. Ha gyártói szempontból nézzük, akkor ez hihetetlenül olcsó, nincsen kockázata, hiszen nem kell alapanyagokat, csomagolóanyagokat készletezni, a gyártással bíbelődni. Csak meg kell venni a készterméket, nem kell hozzá semmilyen szakértelem, és már ott is van a raktárban a termék.

Azt gondolom, hogy a gumivitaminokkal kapcsolatban érdemes tudni, hogy Magyarországon senki, egyetlen egy cég sem tud ilyen gumivitamint gyártani. Teljesen mindegy, hogy gumimaci, vagy amorf a formája, tök mindegy. Senki nem tud ilyet csinálni, mindent külföldről, döntően Kínából importálnak Magyarországra.

Persze a kutatás-fejlesztés, mint kommunikáció az nagyon fontos a márkaépítéshez, de ez csak egy üres lózung. Hogy ezt bemutassam, egy nagy presztízsű magyar gyártónak a hajvitaminját választottam példaként (lsd. kép). Ennek az eredeti verziója - hogy kitől vásárolja - elérhető az alibaba.com oldalon.

Mivel onnan csak be kellett hozni Magyarországra, ezért jelen esetben a termékfejlesztés nem más, mint, hogy ki kellett küldeni digitálisan egy címkét, amit ott kinyomtattak, felragasztottak és már küldtek is Magyarországra. Hogyha valaki szeretné ellenőrizni, akkor az alibaba.com keresőjébe írja be a hair, vitamin, gummy, private label kifejezéseket és nagy valószínűséggel az első találat lesz az, amiről most itt szó van.

„Matek”:

Nézzük a matematika részét, merthogy ez nagyon fontos.

A külföldi kínai gyártótól 1,6 USD-ért lehetne megvenni egy flakonnal ebből a termékből, ami a különböző vámok, szállítási költség, stb. után körülbelül 600 Ft-ra jön ki Magyarországon, tehát ennyibe kerül egy doboz. Magyarországon az értékesítési ára ennek s terméknek 5000 Ft, ami nettó 3937 Ft. Ebből adódik, hogy 656%-os nyereséggel értékesíthető ez a termék.

Azt gondolom, hogy valójában nem ez a lényeg, ez csak a matek része.

Fogyasztóként számunkra az a fontos, hogy mit kapunk ezért a pénzért.

Összetételről:

Az összetételt illetően - egy mondatban kifejezve - mindenből a legolcsóbbat és abból is a minimális koncentrációt.

Nézzünk két kiragadott példát:

  • Kolinból 40 mcg van egy adagban, de a kolinból több száz mg-ot kéne adni. A mikro- és milligramm között ugye egy ezres nagyságrend különbség van. Tehát ez nevetséges.
  • Inozitol porból ugyancsak 40 mcg van, de inozitolból akár 2 g-ot is kellene adni. Így nyilván a matek már nem lenne olyan attraktív, de viszont cserébe működne a termék.

Számomra teljesen érthetetlen, hogy valaki hogyan használhat még dl-tokofeil acetátot. Persze értem, hogyha az ár a lényeg, akkor nincs más megoldás. (Erről is készült már videó, hogy ez a legalja az E-vitamin kategóriának.)

A reitinil acetát nem is tud hasznosulni az emberi szervezetben. Ez egy A-vitamin. Ez van!

Viszont tegyük hozzá, merthogy ismerjük el azt, ami jó lehet egy adott termékben. Itt a B7-vitamin az teljesen rendben van. Ez a biotin, ennek a koncentrációja teljesen oké. Csak ez az egy molekulaforma van, tehát nincs választási lehetőség.

Különbség:

Amin nem tudtam, hogy először sírjak vagy nevessek az a különbség volt.

A kínai verzióban sűrítőnek zselatint használnak - ez az összetétel táblázatból kibogarászható. Színezéknek - hogy megszínezzék ezeket a gumifigurákat - kármin vöröst használnak. Ez a kármin vörös ez egy teljesen általános szín. Az viszont nem olyan jó hír, hogy az európai piacon ez kevésbé lenne eladható, mert ezt rovarokból nyerik ki.

A magyar verzióban ezért ezt simán átírták, úgyhogy ebben már pektin a sűrítő és lilarépalé koncentrátum a színező. Így már a vegánoknak is értékesíthető.

Hogyha megnézem azt, hogy semmilyen valódi hatóanyag koncentráció, vagy semmilyen minőség változást nem kértek, csak a töltőanyagok, meg a színező változott, akkor szerintem teljesen valótlan az, hogy ebbe pektin és lilarépalé lenne. Készült már erről is videó, hogy a hatóság nem vizsgálja a valódi összetételt, csak a beadott dokumentumokat, és bárki be tud adni bármit. Szerintem ebben ugyanúgy zselatin és kármin vörös van.

Trükk:

További gyártói trükk, hogy az összetétellel kapcsolatos információkat a honlapokon képként tüntetik fel. Ennek az a lényege, hogy egy kép nem kereshető a keresőmotorok által. Éppen ezért nehéz ellenőrizni, mert egyenként kell összehasonlítgatni a szövegeket, és hát ez ugye nem célja az adott forgalmazónak.

Megjegyzés:

Halkan jegyzem meg az összes hajvitamint illetően, hogy az én véleményem szerint a hajvitaminok hatásfoka közel nulla. Hogyha ez nem így lenne, akkor már én is nagy valószínűséggel Tarzanként adnék itt elő, de nem ez a helyzet.

Szumma szummárum:

Bármilyen gumivitamin, legyen az gyerekeknek szánt, felnőtteknek, multivitamin, hajvitamin, szépségvitamin, tök mindegy mi, az mindig külföldön készül.

A külföldön készült termékekre az a jellemző, hogy minél olcsóbb legyen. A jó minőségű anyagok teljes mértékben ki vannak zárva, a minőség jellemzően igen gyenge, a kutatás-fejlesztés meg ez az egész máz csak egy üres retorika a márkaépítés végett.

Az utolsó megjegyzésem ezzel kapcsolatban pedig az, hogy azért, mert valami rá van írva a címkére az nem feltétlenül fedi a valóságot. Nem feltétlenül jelenti azt, hogy tényleg az is van a termékben.

Köszönöm szépen!

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!

Kérjük töltsd ki!

Elolvasás után jelöld be a mezőt!

Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

Email: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket