fbpx

video visszajelzes banner v2

Tudtad, hogy a multivitaminokban túl sok A-vitamin található és ennek komoly veszélyei vannak? Hogy a sárgarépa nem tartalmaz A-vitamint? Ne hagyd ki a videót, mert még több érdekességet megtudhatsz!

Néhány gondolat az A-vitaminról.

Valójában indokolt lehetne a többes szám használata, mert az A-vitamin megnevezés hat különböző molekulát takar. Hogyha leegyszerűsítenénk a csoportosítást, akkor két részre kell osztani.

  1. Az állati táplálékból a szervezetünkbe kerülő retinolok. Ezekről azt érdemes tudni, hogy biztosan felszívódnak és biztosan hasznosulnak az emberi szervezetben.
  2. A növényi táplálékból a szervezetünkbe kerülő karotinoidok, amelyek igazából A-vitamin elő-vegyületnek tekinthetőek.

Szokták azt mondani, hogy valaki egyen sok répát, mert az gazdag A-vitaminban (karotinoidokban). Karotinoidokból kb. tizenhatszor többre van szükség, hogy a szervezet 1 résznyi retinollá tudja alakítani. Tehát nagyon-nagyon sokat kell belőle fogyasztani, hogy ugyanazt a hatékonyságot elérje, mint az állati táplálékból származó retinolok.

Használat szempontjából fontos ismerni, hogy az A, D és K-vitaminok, illetve a magnézium így együtt működnek nagyon jól a szervezetben. Vannak olyan receptoraink, amelyeket csak egy A és egy D-vitamin együtt tud aktiválni. Ha túl sok A-vitamin van jelen, akkor azok leszorítják a D-vitamint, és akkor nem aktiválódik ez a receptor, tehát nem működik az egész rendszer. Tehát ha valaki túl sok A-vitamint szed, akkor D-vitamin hiány alakulhat ki. Ezen hatás alapján az A-vitaminnal kapcsolatban szoktak úgy is fogalmazni, hogy csontlebontó hatású, a D-vitaminra pedig szokták azt mondani, hogy csontépítő.

A béta-karotinnál fontos megemlíteni - hogyha étrend-kiegészítőkről beszélünk -, hogy a költségeit illetően ez egy drágább összetevő. A retinolok olcsók, ezért szokták ezeket preferálni általában.

A béta-karotinnál a szintetikusak kerülendők, a természetes béta-karotin az sokkal jobb. A rossz hír viszont az, hogy ezt a címkéről nem lehet megállapítani, mert ezt általában nem szokta senki se feltüntetni.

Nagyon sok multivitamin túladagolja az A-vitamint - és itt a retinol származékokra gondolok. Nyilván ennek gazdasági okai vannak. Szerintem a túl nagy dózis kb.10.000 nemzetközi egység, és hogyha túl sok A-vitamin van, akkor megnőhet a csonttörés kockázata.

Javaslatom az lenne, hogy olyan étrend-kiegészítőket érdemes nézni, amikből kb. 3-5000 NE (nemzetközi egység) A-vitamin kerül a szervezetbe, megosztva egy része retinol, másik része béta-karotin formában (ezek együtt legyenek benne).

Összegezve a gondolatmenetet: Az A-vitaminnál fontosnak tartom megemlíteni azt, hogy nem szabad túlzásba esni és túl sokat szedni belőle. Nagyon-nagyon számít a molekulaforma és lehetőség szerint egyaránt legyen retinol és béta-karotin is. Hogyha nem tudjuk megállapítani azt, hogy szintetikus vagy természetes béta-karotin van benne, akkor lehet, hogy célszerűbb olyan növényeket fogyasztani, amelyek gazdagok béta-karotinban és akkor így egy jó egységet lehet összeállítani.

Köszönöm szépen!

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

Email: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket