fbpx

video visszajelzes banner v2

A mindennapos járvány-valóságunk olyan termékek megszületését is hozta magával, amelyek olyan figyelemfelhívó szlogenekkel reklámozzák magukat, mint magyar szabadalom, tökéletes minőségű és ideális arányú összetevők, „orvosok is ajánlják”, „tudományos vizsgálatok is bizonyítják a hatékonyságát” stb. Ne dőlj be nekik! Ne hidd el amit mondanak magukról és a termékről! Még akkor sem, ha tudományosnak tűnő tanulmánnyal, és/vagy mikroszkóp felvételekkel próbálják az igazukat bizonyítani. Szabolcs egy konkrét példán keresztül hívja fel a figyelmet arra, hogy miért kell extra-kritikusan szemlélni az ilyen termékeket!

A jelenlegi járványhelyzetben sorra jelennek meg a csodatermékek. Most is egy ilyet hoztam, amit a gyártója egy magyar sikersztorinak deklarál. Az nem véletlen, hogy a címben én kérdőjelet tettem mögé.

A gyártói állításokat, és a valóság szegletet - amit én gondolok erről az egészről - fogjuk ütköztetni néhány pontban.

1.:

A termék honlapjáról megtudtam, hogy ez a „csoda” - természetesen a nevében is benne van - az immunrendszerre hat, nagyon innovatív és gondos fejlesztés van mögötte. Természetesen mindenki mindig ezt mondja.

Hogyha egy kicsit utánakapirgálunk a nyilvános cégadatokat tartalmazó cégtárakban, akkor megállapítható, hogy ez a cég nulla főt foglalkoztat. Ez egy olyan Kft., ahol problémák voltak a múltban az adóbefizetéssel. Hogyha megnézzük a tulajdonost, akkor kiderül, hogy a tulajdonos más cégében is ugyanez a probléma van, mégpedig hogy ÁFA fizetésért el lettek marasztalva. Megtudható az is, hogy ugyanaz a tulajdonos gépjármű javítással is foglalkozik. Én csak csendben, halkan kérdezem: Ki a feltaláló?

2.:

Természetesen ez a termék is ’minden összetevőt ideális arányban, minőségben tartalmaz’.

Nézzük az összetevőket:

  • C-vitamin aszkorbinsav formában,
  • D-vitamin,
  • nátrium szelenit - ugye ez egy szervetlen szelén forrás roppant gyenge biohasznosulással
  • kolin,
  • egy arginin nevű aminosav.

Mind-mind szuper olcsó anyagok.

3.:

Dehát ezt a terméket "orvosok is ajánlják" és "csak 25.000 Ft-ot" kell érte fizetni, hogy a védelmet mindenki megkapja, merthogy ez „a vírusfertőzés minden fázisában tökéletes védelmet nyújt.” Állítólag!

4.:

Magyar szabadalmat emlegetnek a honlapon, de hát az erre irányuló link az nem működik. Én vettem a fáradtságot, hogy a Szabadalmi Hivatal adatbázisában is kutakodjak. Gyakorlatilag semmi nyoma nincsen itt ennek a terméknek, vagy az ehhez kapcsolható bármilyen technológiának.

A fent említett marketingeszközöket sok helyen használják, sokszor szerepelnek, de itt most egy új vonalat is bevontak.

5.:

Ez pedig az, hogy tudományos vizsgalátokkal is alátámasztják a termékük működését. Ez számomra egy új marketingeszköz volt.

Itt újra célkeresztbe kerül az, hogy mennyire elkerülhetetlen a tudományos mindenféle jelentéseknek, szakcikkeknek, könyveknek a kritikus értékelése.

Nézzük az egyik jelentést a szerzőktől, mert nyilván onnan kell elindulni:

  • Két doktorandusz jegyezte ezt a vizsgálatot, ami már - az én véleményem szerint - nagyon ingatag lábakon áll.
  • A jelentésből egyébként semmi érdemi nem derül ki. Ez csak azoknak bizonyíték, akik végiggörgetnek és nem olvasnak bele. Nem lehet tudni, hogy ez most egy részlet a teljes jelentésből, vagy szándékos torzítás történik. Nyilván erre én nem tudok választ adni. Kívülállóként csak azt tudom mondani, hogy ez nem bizonyíték semmire sem.
  • A tárgyilagos bizonyítékokat illetően folyamatosan mikroszkópfelvételek vannak a jelentésben.

A sok-sok lehetőségből, hogy hogyan kell torzítani a mérési eredményeket, illetve hogyan szokták ezt torzítani nagyon sok esetben, megmutatok egy példát. Ez a gyakorlatban tényleg így is történik, aki benne volt az mindenképpen tudja.

A SEM az angol "Scanning Electron Microscope"-nak a rövidítése, magyarul ez az elektronmikroszkóp. (Ez az összes mikroszkóp felvételre érvényes.)

Bemutatunk egy példát:

Ezen a felvételen (lsd. kép) látszólag minden teljesen homogén. Hogyha én azt szeretném bizonyítani, hogy ez az anyag homogén, akkor ezt a mikroszkópfelvételt simán beleillesztem a dokumentumba és minden rendben van.

Most bevágunk egy másik felvételt (lsd. 2. kép) és ebből látszik, hogy a homogén csak a része volt a nagy képnek, merthogy bizony heterogén anyagról van szó. A példának az a lényege, hogy ezek a fotók nagyon könnyen manipulálhatók.

Ha sima mikroszkópfelvételről beszélünk, és pl. valaki kicsit arrébb pöcköli a tárgylemezt, akkor annyi és olyan felvételt csinál amilyet csak akar. Ez nem egy stabil lábakon álló bizonyíték. Számomra tökéletesen hiteltelen.

Ugyanúgy hiteltelen, mint ez az egész (lásd a fenti példák), de megértem, hogyha valaki ki szeretné próbálni. Természetesen tegye meg, ez mindenkinek a saját döntése.

A legjobb tanács, amit adhatok, hogy az összetevőket külön érdemes beszerezni: a D-vitamint, kolint, C-vitamint, stb. Ezek mind-mind olcsó anyagok. Azt tippelném, hogy kb. az 1/4-éből ki lehet hozni az egészet.

Az én véleményem szerint itt semmilyen innováció nincs, ez csak egy marketing lufi, ami arra van felépítve, hogy lehessen keresni a járványon.

Valószínűleg ez is egy külföldről behozott, átcímkézett termék.

Köszönöm a figyelmet!

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

Email: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket