fbpx

video visszajelzes banner v2

Lehet egyáltalán fejlesztésnek hívni, ha valaki egy új címkét ragaszt egy már létező összetételű termékre, vagy egy az egyben lemásolja az adott terméket?

Szabolcs következő videójából megtudhatjuk, hogy milyen lépései vannak a valódi termékfejlesztésnek és miért választják egyes gyártók a könnyebb utat.

Néhány gondolat arról, hogyan is folyik a valóságban az étrend-kiegészítők fejlesztése.

Ez egy meglehetősen nagy téma, ezért kisebb részekre kell bontani. A teljesség igénye nélkül a főbb kategóriákat szeretném bemutatni.

  1. Private label manufacturing

Ez egy teljesen általános, világszerte alkalmazott dolog, nem csak erre a szubkultúrára érvényes. Ilyenkor ugyanaz a már meglévő termék más csomagolásban kerül forgalomba. Erre példa a hipermarketek hurkája. Ott valahogy mi fogyasztók nem gondoljuk azt, hogy az adott hipermarket vágóhidat vásárolt, meg húsüzemet, és ott csinálják a hurkát. A hipermarket egyszerűen odamegy egy húsüzemhez, és a saját csomagolásában kér egy bizonyos terméket - nyilván egy olyat, ami már eleve megvolt.

Ebben a konstrukcióban általában akkor szoktak a cégek dolgozni, amikor az a fő fókusz, hogy a profitot maximalizálják. Egyáltalán nincs szakértelem, és ezt nem is szeretnék megszerezni. Nem vesznek fel mondjuk szakembereket, hogy ők létrehozzanak valódi, egyedi termékeket. Itt a profitmaximalizálás a lényeg, ezért általában elmondható, hogy a termékminőség az igen gyenge.

Nagyon lényeges megemlíteni, hogy az étrend-kiegészítő szubkultúrában márkát érdemes építeni. Egyszerűen kell egy szakértő és ez a szakértő is egy eszköz a márkaépítéshez. Ha megnéznénk a Magyarországon tevékenykedő szakértőket, akkor nagyon vegyes lenne a társaság, pl. van olyan szakértő, aki ápolónő.

Ha nincs stabil márkája egy konkrét cégnek, akkor a fogyasztók - teljesen logikusan - nyilván a legolcsóbbat fogják megvenni, és mivel nincs márkahűség, nagyon gyorsan elvándorolnak.

Nézzünk gyakorlati példát:

  • A Magyarországon kapható összes liposzómás C-vitamin és liposzómás multivitaminok.

Javaslom, hogy mindenki futtasson le egy egyszerű képkeresést és írja be keresőszónak a ’liposzómás multivitamin’-t. Azt fogja találni, hogy nagyon-nagyon sok termék tökéletesen ugyanabban a csomagolásban van, csak más címkével. Ez egy lekerített vállú barna flakon, fehér kupakkal. Az összetételt illetően gyakorlatilag mindegyik ugyanaz, mert egy gyártó van és ő adja el másoknak. Persze abban lehet különbség, hogy az egyik málna ízű, a másik banános, de ez végfelhasználói szempontból tök mindegy.

Az árak természetesen nagyon különbözőek.

Hogyha megnézzük azoknak a cégeknek a honlapjait, akik közvetlenül a fogyasztóknak árulják ezeket a termékeket, akkor azt láthatjuk, hogy ódákat zengnek a kutatás-fejlesztés fáradalmairól. Ez mind csak marketing szöveg.

Tipp: Hogyha valaki szeretne ebben mélyebben elmerülni, akkor a csomagolás az egyik kulcs momentum. Ugyanis, ha egy cég sokfajta csomagolást használ, akkor az nagyon bonyodalmassá teszi a gyártást, mert a gép beállítások miatt ez egy csomó erőforrás veszteség. Ezért minden cég törekszik arra, hogy minél kevesebb fajta csomagolást használjon. Hogyha valahol valaki azt látja, hogy többféle étrend-kiegészítő flakon van, de mindegyikben csak 60 kapszula van, akkor ott szinte biztos, hogy „private label manufacturing” van a háttérben.

Miért? Tehetnénk fel a kérdést.

Erre lehetne hosszan is, meg röviden is válaszolni. Én a rövid verziót választom: Ez a legegyszerűbb. Nem kell hozzá semmi, nem kell hozzá szakértelem, gyártás, nem kell ezzel bíbelődni, nem kell alapanyagokat, csomagoló anyagokat vásárolni, készletezni (ehhez raktár kell). Ráadásul semmi sem fogy el tökéletesen, mindig van maradék. Foglalkozni kell a lejárati dátumokkal, egy csomó ilyen macera van. Ezzel (a „private label manufacturing” módszerrel) ez egyszerűen, nagyon kényelmesen kiküszöbölhető, a kockázat gyakorlatilag nulla. Hogyha valakinek sikerül erős márkát felépítenie, akkor nagyon sok profitot fog stabilan realizálni.

A fogyasztóknak, meg én is fogyasztóként csak azt tudom mondani, hogy ez esetben mindig a legolcsóbbat érdemes vásárolni, természetesen akkor, ha előtte meggyőződtünk, hogy nekünk ez jó lesz.

  1. „Copy-paste fejlesztések”

Nem tudtam ennél elegánsabb címet adni, mint ez a „copy-paste típusú fejlesztés”. Ekkor gyakorlatilag 100%-ban lemásolja valaki egy másik cégnek a termékét.

Miért?

Hát ez se igényel szakértelmet. Az étrend-kiegészítőknél ki szokták írni az anyagneveket, és azt is kiírják, hogy mennyi a koncentrációja annak az anyagnak. Ebben az esetben nagyon kicsi a kockázat, nem kell tesztelni. Én előszeretettel hangoztatom, hogy még többet kéne tesztelni, és Magyarországon miért nem tesztelnek a cégek? Hát ezzel a módszerrel kiküszöbölhető ez az egész. Vélhetőleg már más megcsinálta (tesztelte), szóval ez az egész nagyon kényelmes.

Hoztam két gyakorlati példát, merthogy egyre azt lehet mondani, hogy véletlen, kettőre már semmiképpen sem.

  • Az eredeti a világ egyik legnagyobb étrend-kiegészítő gyártója az Egyesült Államokból, ez a Life Extension. Szerintem gyakorlatilag mindenki ismeri. Neki van egy Optimized Ashwagandha nevű terméke, ami 125 mg/kapszula sensoril ashwagandhát tartalmaz. Magyarországon ennek az ashwagandhának tökéletesen ugyanez az összetétele, a sensoril ashwagandha kulcsszóra meg lehet ezt találni, hogyha valaki szeretné ellenőrizni.
  • A másik termék ugyanúgy a Life Extension-nek a terméke, ez az Enhanced Stress Relief. Hogyha valaki szeretné ellenőrizni, ez 300 mg, Cyracos márkanevű citromfüvet és 200 mg teanint tartalmaz. Magyarországra ez ugyanezzel az összetétellel jutott át, és a ’Cyracos citromfű kivonat’ kulcsszóval gyakorlatilag bárki megtalálhatja.

Csak egy megjegyzés: Ez a termék jelenleg már nincsen forgalomban. A pontos okokat természetesen nem tudom, de az egyik vélhető ok az lehet, hogy a teanin (ez egy nem esszenciális aminosav) egy tiltott összetevő étrend-kiegészítőkben Magyarországon.

Összegezve ezt a rövid gondolatmenetet az étrend-kiegészítők gyártásáról:

Leszögezhetjük azt, hogy a kutatás-fejlesztés a gyakorlatban az esetek elsöprő többségében csak egy üres frázis. Azért van, hogy a szakértői imázst emelje.

Hogyha fogyasztóként nézzük ezt az egészet, akkor a szakértők követésénél ennek (lsd. fentiek) van relevanciája. Érdemes olyan szakértőt választani, aki ért is ahhoz, amiről beszél. Tehát, hogyha valaki szakértőt, vagy márkát követ, akkor ennek van jelentősége.

Én azt gondolom - és nagyon fontos -, hogy fogyasztóként ez az egész tök mindegy. Fogyasztóként csak az a lényeg, hogy az adott termék működik, vagy nem működik.

Köszönöm szépen!

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket