fbpx

video visszajelzes banner v2

Várandósoknak, de nem csak nekik, fontos az elegendő folát bevitel! Sokan a reklámok hatására folsavat szednek, ami nem mindenkinél hasznosul! Ezt te lehet, hogy már tudod és nem is választanál folsavat! Legújabb videónkban választ kaphatsz arra is, hogy melyik folát formának legjobb a hasznosulása a szervezetben.

Néhány gondolat arról, hogy milyen folátot érdemes választani.

Egy egyszerűsített ábrával szeretném bemutatni, hogy milyen folát formák vannak és a szervezetnek milyen erőforrásokra van szüksége ahhoz, hogy ezeket aktív formává konvertálja.

Az ábra legtetején van a folsav, ami a termékek 99,9%-ában van. Látszik az ábrán, hogy több enzim működésére is szükség van ahhoz, hogy a végén ez a 5-MTHF (5-metiltetrahidrofolát) aktív forma előálljon a szervezetben. A szervezet csak ezt a formát (5-MTHF) tudja hasznosítani.

A DHF-el jelölt folát forma (az most mindegy, hogy a rövidítés mögött milyen jelentés van) a táplálékkal bevitt folát. Az átalakítási folyamatban van egy olyan enzim (lsd. az ábrán enzim 2), aminek B6 vitaminra, szelénre és glicinre van szüksége ahhoz, hogy ezeket a konverziókat végre tudja hajtani. Ezután elérkeztünk az egész folyamat sarkallatos pontjához, ez pedig az, hogy itt van egy úgynevezett MTHFR enzim. Ez az enzim a magyar lakosság kb. 60%-nál nem működik elég jó hatásfokkal. Ez azt jelenti, hogy itt megakad a folyamat és nem tud az aktív forma elég hatékonyan kialakulni. Nagyon fontos azt is kiemelni, hogy ebben az átalakító folyamatban szükség van aktív formájú B2-vitaminra. (Készült már korábban videó arról hogyha inaktív formájú B2-vitamint pótol valaki, akkor még milyen egyéb anyagokra van szükség ahhoz, hogy az aktív legyen.) Most a mi ábránkon látszik, hogy itt az aktívra van szükség. Az egész átalakító folyamat végén szerencsés esetben előáll az 5-MTHF, ami 3 különböző formában van jelen az esetek döntő többségében.

5-MTHF formák:

  • A Metafolin márkanév alatt egy kalcium sót kell értenünk, ami kristályos szerkezetű. Ezt egy egyszerű példával úgy lehetne bemutatni, hogy olyan, mint a konyhasó.
  • Az Extrafolate-S, az ugyancsak egy kalcium só, de ennek a kristály szerkezete amorf. Ez olyan, mint egy félig megpakolt szemeteszsák, mert gyakorlatilag nincs igazán alakja. Ennek sokkal rövidebb az eltarthatósága.

    Ez a kettő ugyanazon gyártástechnológia során keletkezik és mindenféleképpen a Metafolin a jobb minőségű.

  • A Quatrefolic márkanév alatt piacon lévő glükózamin folát só rendelkezik a legjobb biológiai hasznosulással.

Érdemes még megemlíteni az ábrán lévő oldalágat, ami az úgynevezett kalcium-folinát (5-F-THF), mert lehet, hogy valaki ezzel találkozik. Ezt jellemzően gyógyszerekben használják. Számomra elég érthetetlen, hogy ez miért van a piacon, hiszen ez ugyanúgy az MTHFR enzim előtti szakasz. Emiatt szintén elakad az átalakító folyamat azoknál az embereknél, akik érintettek az MTHFR enzimnek a mutációjában.

Összegezve, hogy milyen folátot érdemes választani:

A biológiai hasznosulást illetően egyértelmű, hogy a glükózamin folát só a leghatékonyabb. Második helyre a Metafolin márkanév alatt forgalomban lévő kalcium só kerül. Harmadik pedig az Extrafolate-S néven forgalomba kerülő ugyancsak kalcium só. Gyakorlatilag vége is a történetnek, mert folsavat én semmilyen formában nem javasolnék.

Köszönöm szépen!

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

Email: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket