fbpx

video visszajelzes banner v2

Te tudod mit jelent az, ha egy terméken azt látod, hogy liposzómás? Hatékonyabb-e, mint egy más eljárással készült termék? Videósorozatunk következő részeiben megismertetjük Veled a liposzómás technológia alapjait és működési elvét.

Liposzóma alapok

Manapság nagyon divatosak és népszerűek a liposzómás termékek, de azt tapasztaljuk, hogy meglehetősen kevesen értik, hogy mi is ez valójában, és hogyan néznek ki ebben a technológiában résztvevő speciális anyagok. Ezért gondoltuk azt, hogy néhány alapfogalom tisztázásával segítünk.

Általában lecitinnek nevezik, de valójában ezek foszfolipidek, amelyekből biológiai membránok hozhatóak létre. Ez a foszfolipid molekula úgy néz ki (lsd. ábra), hogy van az olaj vagy zsírkedvelő rész (az ábrán fűrészfoggal jelölve) és van a végén egy fej, ami vízkedvelő. Egy speciális technológia segítségével ebből olyan dupla membránokat lehet létrehozni (3 dimenzióban ez egy gömböcske lesz), ahol kívül a külső membránon kifele a vízoldékony fej található, befele a zsíroldékony lánc. A belső membránon pedig pont fordítva vannak. Ebből fakadóan a víz és a vízoldékony hatóanyagok, amiket szeretnénk bejuttatni és a liposzóma belsejébe zárni, azok itt belül helyezkednek el (zölddel sraffozott rész). A zsír, olaj vagy zsíroldékony hatóanyagok pedig a dolog természeténél fakadóan csak itt kint (pirossal jelölt rész) helyezkedhet el, sehol máshol.

A gyártástechnológiát illetően az első lépés úgy kezdődik, hogy a vízoldékony anyagokat feloldják. Ezekből utána valamennyit a liposzómába be kell zárni, de ez függ a foszfolipidek minőségétől, koncentrációjától és nyilván a gyártástechnológiától is. Az nagyon-nagyon fontos, hogy az összes feloldott anyag nem zárható be! Az ábrán a kék kis pontocskákkal jelzett liposzóma szimbólumok mellett a fehérrel jelzett vízben kvázi ugyanúgy megtalálhatóak a vízoldékony hatóanyagok.

Olaj csakis a két membrán között lehet és minél több olaj hatóanyagot szeretnénk bejuttatni, annál több foszfolipidre van szükség, és annál drágább lesz nyilván a technológia és a végtermék is. A víz és a vízoldékony hatóanyagok csak a belső membránon belül és a liposzómákon kívül lehetnek, csak itt helyezkedhetnek el (fehérrel jelölt rész).

Ezeket a vízoldékony hatóanyagokat csakis statisztikai valószínűség alapján lehet bezárni, mert semmi sem kényszeríti rá az adott molekulákat, hogy pont a liposzóma belsejébe menjenek és ott sűrűsödjenek.

A technológia sajátossága miatt a liposzómának nagyon is vannak korlátai. Egy jó technológia, de megfelelő esetekben érdemes használni:

  • Amikor kis koncentrációt és olajoldékony hatóanyagokat szeretnénk bejuttatni, akkor működőképes.
  • Nagyon-nagyon kicsi koncentrációjú vízoldékony hatóanyagoknál is alkalmas.

A piacon lévő liposzómás termékeket megvizsgálva sajnos elmondható, hogy az esetek 99%-ában ez csak egy marketing lufi. Gyakorlatilag nem éri meg azt az óriási felárat, amivel ezeket a termékeket kínálják.

Köszönöm szépen!

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

Email: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket