fbpx

video visszajelzes banner v2

"Bio? Akkor az csak jó lehet!" - Neked is ismerős ez a mondat? Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ami bio vagy organikus, biztosan a legjobb is. Valóban így van ez? Sok a jó minőségű bio termék, azonban legújabb videónkban a folát példáján keresztül megmutatjuk Neked, hogy vannak olyan esetek, amikor a káros melléktermékektől mentes szintetikus készítmény jobb választás lehet, mint a bio.

Néhány gondolatban szeretném boncolgatni azt a kérdést, hogy a bio az mindig jobb-e, mint a szintetikus?

Napjainkban az, hogy valami organikus vagy bio eredetű az nagyon erős hívószó a marketingben is. Ezt igyekeznek a különböző termékek kommunikációja során hangsúlyozni is. Jelen esetben ezalatt azt értem, hogy egyre több olyan termék van a piacon, amelyek csak különböző bio eredetű növényi őrleteket, koncentrátumokat tartalmaznak és a különböző vitaminokat, ásványi anyagokat ezeknek az őrleteknek és koncentrátumoknak az elegyével próbálják pótolni.

Példaként hozom a folátpótlást, ahol egy adott termékben azt találtam, hogy a gyártó azt hirdette, hogy bio vörös salátából, spenótból, lila káposztából és egyéb növényekből van benne annyi elegendő étrendi folát, amiből nagyon-nagyon jó minőségben lehet megoldani a folát pótlását.

Nézzük, hogy a gyakorlatban ez hogyan néz ki:

A szervezet e mentén (lásd. ábra) végzi azokat a jellemzően enzim katalitikus átalakításokat, aminek a végén eljutunk az aktív foláthoz. Az ábra legtetején van a szintetikus folsav, alatta a DHF-el jelölt étrendi folát. Ez a példaként hozott étrend-kiegészítő gyakorlatilag itt csatlakozik be ebbe az átalakítási folyamatba. Utána több enzim lépésen keresztül eljutunk az úgynevezett MTHFR enzimig, majd a legvégén előáll az aktív folát. Az MTHFR enzimről készült már videó, ahol kifejtem, hogy a magyaroknak kb. 60%-a érintett ennek az enzimnek a gyenge működésében. Az MTHFR enzim nem megfelelő működése már lelassítja ezt az átalakulást, illetve más enzimek működéséhez szükséges egyéb anyagok miatt egyértelműen elmondható az, hogy az étrendi folát ugyanúgy 10%-ban alakul át aktív foláttá. Persze a folsavnál sokkal jobb megoldás, de nem ez az igazán jó.

Tehát csak bio vörös salátából, spenótból, mindenféle növényi koncentrátumból és őrletből gyakorlatilag nem lehet tökéletesen pótolni a folátot, Kofaktorok, felszívódást és hasznosulást segítő anyagok szempontjából jó megoldás, de folátpótlás szempontjából nem.

”Ideálisan” hogyan nézne ki egy ilyen termék? Azért van idézőjelben az ideális, mert én ilyen terméket még nem láttam a piacon. Ennek az önköltsége vélhetőleg annyira magas lenne, hogy nem biztos, hogy a piacnak ez megérné.

Ideálisan mégis úgy nézne ki ez a termék, hogy egy glükózamin folát só formájú aktív folát mellé tennénk bio eredetű növényi őrletből és koncentrátumból különböző fajtákat és így állna elő ez a termék.

A folát esetében vita kérdése lehet az, hogy szintetikus-e, mert igazából nincsen pontosan definiálva, hogy mi az, hogy természetes és mi az, hogy szintetikus. A folátot fermentációs eljárással állítják elő. Nincsen mellette olyan szennyező, ami biológiailag káros hatású lenne. A magam részéről semmi problémám nincsen a szintetikus anyagokkal azokban az esetekben, ahol nincsenek mellette olyan szennyezők, amelyek károsak a szervezetnek.

Összegezve a gondolatotokat erről a témáról:

Hogyha valamire rá van írva, hogy bio, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy az a legjobb. Ez egy opció, és érdemes minden esetben végiggondolni ezt.

Érdemes előre tájékozódni és semmiképpen sem csak a csomagolás alapján dönteni.

Köszönöm szépen!

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

Email: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket