fbpx

video visszajelzes banner v2

Egyre többen ismerik fel az étrend-kiegészítés komplexitását, de még mindig van igény olyan multivitamin készítményekre, amelyekből elegendő csupán 1-2 kapszula. Valóban elegendő lenne? Mitől lesz jó minőségű egy multivitamin? Mikor mondhatjuk, hogy érdemes egy terméket beszedni? Következő videónkban sorra vesszük a multivitaminok legnagyobb buktatóit és azt is megmutatjuk, mit kellene olvasnunk a címkén, ha igazán jót szeretnénk magunknak!

Néhány gondolat a multivitaminok minőségéről.

Egy vissza-visszatérő kérdéssorozat felénk, hogy milyen támpontok alapján lehet multivitamint választani.

Jelen videóban a multivitaminokról, kismamavitaminokról, szépségvitaminokról beszélünk, mert ezek mind-mind egy kalap alá tartoznak. Arról a termékkategóriáról van szó, ahol sokféle vitamin, ásványi anyag, nyomelem és akár egyéb más hatóanyagok is találhatóak.

Ez egy összegzés és próbálok támpontokat adni.

Megjelenés:

Első körben a megjelenést illetően, hogyha egy ilyen multivitaminnak a napi javasolt adagja 1 vagy 2 kapszula vagy tabletta, az biztos, hogy nem fog működni. Egyszerűen azért, mert jó minőségben nem lehet ennyibe belepasszírozni mindent.

A magam véleménye az, hogy minimum 6 kapszulánál kezdődik az a termék, ami talán jó lehet, de ez felmehet simán 10 vagy még akár afölé is. Ez a napi adag, ezek a korlátok.

Magnézium:

Sajnos nagy divattá vált manapság, hogy a magnéziumot kispórolják a multivitaminokból. Ez óriási probléma és ezt ráadásul nem is tüntetik fel.

Tehát, hogyha nincs a termékben magnézium, akkor én biztos, hogy nem foglalkoznék vele. És akkor sem, hogyha van benne magnézium, de a molekulaformát illetően oxid, karbonát vagy szulfát, mert ezek nagyon rosszul hasznosuló molekulaformák. Erről jó pár videó készült már, hogyha valakit érdekelnek a részletek nézze meg.

A jó hír az, hogy a magnéziumpótlást illetően egy csomó jó vegyület áll rendelkezésünkre. A személyes kedvencem a glicinát, de az L-laktát vagy a malát is teljesen rendben van. Arra is érdemes még figyelni, hogy a napi javasolt dózisban kb. 250 mg/nap legyen benne.

B-vitaminok:

B9: A B-vitaminok esetén lassan már az unalomig emlegetett példa a folsav, ami a magyar lakosság körülbelül 60%-nál kifejezetten káros. Ez egy nagyon hitvány forma. Helyette a glükózamin folát az, ami a technikai csúcs, ez képviseli a biológiai csúcsot. A kalcium folát is egy jó molekulaformának tekinthető.

B12: Az ugyancsak sokszor emlegetett B12 esetén a cianokobalamin az kifejezetten káros forma, helyette a metil-, adenozil- vagy a hidroxi-kobalamin formák az igazán nagyon jók, ezeket érdemes keresni.

Egy mini extra jó kategória, hogyha aktív B-vitaminok is vannak a multivitaminban. Nem csak a B6, B9, meg a B12 (ezek a legismertebbek), hanem mondjuk B1 vagy a B2-vitaminnál a riboflavin-5-foszfátnak jellemzően a nátrium sója, ez az aktív forma. Hogyha valamiben ez van, akkor ott már érdemes odafigyelni.

Cink és réz:

Ugyancsak sarkalatos pont, hogy a hatóanyagok, illetve nyomelemek, ásványi anyagok nagyon sok esetben azonos mechanizmus szerint szívódnak fel a szervezetben. Egy ilyen kiragadott példa a cink és a réz. Tehát, ha egy termékben a cink és a réz együtt van, akkor az gyakorlatilag alkalmatlan cink és rézpótlásra is. Ha a cink és a réz oxid, karbonát vagy szulfát formában van a termékben, ugyancsak nagyon gyenge biológiai hasznosulás lesz a végeredmény.

A megoldás az, hogy a cinket meg a rezet időben elkülönítve kell pótolni.

D- és A-vitamin:

A D-vitamin és az A-vitamin aránya ugyancsak kulcskérdés. Azt tapasztaljuk, hogy a multivitaminok jellemzően alkalmatlanok arra, hogy megemeljék a D-vitamin szintet a szervezetben. Ez egyszerűen azért van így, mert túl sok A-vitamint tesznek mellé.

Hogyha a napi adagot illetően a D-vitamin kb. 4000 NE, az A-vitamin pedig 2000 NE-nél több, akkor az gyakorlatilag nem fog működni. A megoldás az, hogy le kell csökkenteni az A-vitamin mennyiséget, vagy hogyha valaki úgy dönt, hogy több A-vitaminra van szüksége, akkor azt a nap folyamán időben elkülönítve szedje a D-vitamintól.

Összegzése nincs ennek a mini videónak, mert azt gondolom, hogy az egész egy összegzés volt. Ezek alapján az egyszerű támpontok alapján mindenki ki tudja szelektálni, hogy akár a most általa szedett vitaminok működnek, vagy nem működnek. Nem kell kétségbe esni, hogyha a multivitaminok esetén nem talál valaki megoldást. Külön-külön össze kell mazsolázni, össze kell szedegetni mindenkinek saját magának azokat a termékeket, amelyekből előállítható egy multivitamin.

Köszönöm szépen!

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket