fbpx

video visszajelzes banner v2

Sokszor említettük már az aktív vitaminok fontosságát. Most, a már jól ismert B9-vitaminon keresztül levezetjük számodra, miért előnyösebb az aktív forma és mi mindent kellene pótolni egy inaktív vitamin hasznosulásához. Kattints a videóra és megtudhatod ezt is!

Miért jó aktív formájú vitaminokat pótolni?

A rövid válasz az, hogy azért, mert biztos, hogy hasznosulni fognak a szervezetben.

Egy példával illusztrálom, hogy mi történik akkor, ha nem aktív formájú vitaminokat szedünk. Ezt a B9-vitaminnal, a folsavval szeretném demonstrálni, mert azt gondolom, hogy ez elég látványos (lsd. ábra).

A narancs színnel ábrázolt út az, ami a szervezetben történik. Az ábra legtetején van az étrend-kiegészítőkben 99,9%-ban alkalmazott szintetikus folsav.

Az ábrán jelölt DHF az étrendi folát, amit különböző élelmiszerekből juttatunk a szervezetbe.

Az átalakulási folyamat az így megy tovább (lsd. ábra).

Az átalakulást különböző enzimek végzik és az a lényeg, hogy melyik enzimnek milyen aktiváló anyagra van szüksége ahhoz, hogy a feladatát elvégezze, vagy el tudja végezni. Ez nem feltétlenül fekete-fehér, de nagyon hasonlít hozzá. Hogyha bizonyos anyagok nincsenek jelen, akkor maga ez az enzim katalitikus reakció nem fog végbemenni, tehát az átalakulás nem működik. Azért mondom, hogy nem fekete-fehér, mert a szervezet priorizál és átcsoportosít máshonnan. Ekkor viszont ott másvalahol lesz hiány. Ha ezt a valóságban nézzük, akkor pl. ilyenkor fordulhat elő, hogy valakinek mondjuk kihullik a haja, mert a szervezet átcsoportosítja a különböző tápanyagokat meg vitaminokat más fontosabb célok érdekében.

Visszatérve az ábrához, a DHF-et tovább kell alakítani, hogy a legvégén az aktív folát formát kapjuk. A szervezet csak az aktív formát tudja hasznosítani.

Az átalakító folyamatot végző enzim működéséhez szükség van B6-vitaminra. Ez tök jó hír, mert ezt könnyen lehet pótolni. Igen ám, de hogyha az étrend-kiegészítőkre fókuszálunk, akkor három különböző formában lehet pótolni a B6-vitamint:

 • Hogyha piridoxin-hidroklorid formában pótolja valaki - ez egyébként a leggyakoribb, mert ugye ez a legolcsóbb B6-vitamin forma -, akkor győződjön meg arról, hogy a szervezete nem hiányos sem káliumban, sem pedig cinkben, vagy szedjen mellé cinket és pótoljon káliumot.
 • Ha piridoxin-5-foszfát formában pótolja a B6-vitamint, akkor egy úgynevezett flavin mononukleotid nevű kofaktor szükséges (ami B2-vitamin alapú), hogy tovább alakuljon.
 • Viszont, ha valaki piridoxál-5-foszfát formában pótol B6-vitamint, akkor az maga az aktív forma, az biztos, hogy hasznosul.

Az enzim működéshez szükség van még a B6-vitaminon kívül egy L-szerin nevű aminosavra és glicinre is, hogy tovább alakuljon.

A folsav – folát átalakulás folyamatába itt bekapcsolódik egy úgynevezett MTHFR enzim, ami a magyarok esetében a lakosság kb. 60%-nál nagyon gyengén vagy simán gyengén működik. Ez azt jelenti, hogy nagyon gyenge hatásfokkal lesz aktív folát. Még hogyha maga az enzim jól is működik valakinél, biztosan szüksége van B2-vitaminra.

B2-vitamint kétféle formában lehet bevinni:

 • az egyik a riboflavin, aminek aktív formává való alakulásához (riboflavin-5-foszfát) mindenképpen szükség van cinkre
 • a másik forma az aktív forma (riboflavin-5-foszfát). Hogyha ebben a formában van jelen a B2-vitamin, akkor biztos, hogy azonnal hasznosulni fog.

Nézzünk példákat:

Induljunk ki abból, hogy valaki a magyar lakosság 40%-ba tartozik, nincsen MTHFR mutációja, és folsav formában pótolja a B9-vitamint (pl. kismamaként a terhesvitaminok 99,9%-ban folsav formában van a B9). Ahhoz, hogy az átalakítási folyamat végbemenjen, vagyis aktív formává alakuljon a folsav, ahhoz

 1. Ideális esetben szükség van:
 • B6-vitaminra (ami legalább az aktív piridoxál-5-foszfát forma)
 • szerinre
 • glicinre
 • B2-vitaminra (ami riboflavin-5-foszfát formájú)

Ez így egyetlenegy multivitaminban sincs benne.

Ez volt az ideális, de vegyük a reális részét.

 1. Reális esetben:

Az a gyártó, aki folsavat tesz bele a termékbe, az nem fogja a legjobb, legdrágább minőségű aktív formájú vitaminokat beletenni (mint ahogy az ideális esetben feltételeztük) még akkor se, ha tud erről.

Tehát, akkor reálisan:

 • hogyha piridoxin-hidroklorid formában van a termékben a B6-vitamin, akkor kell mellé:
  • cink
  • kálium
  • a flavin mononukleotid
 • szerin
 • glicin
 • és B2-vitamin (ami mondjuk riboflavin formájú a termékben),

hogy megtörténjen az átalakítás.

 1. Hogyha viszont valaki aktív folátot szed, akkor nem kell mellé semmi, mert ez biztosan hasznosul.

Összegezve:

Ha valaki aktív formájú vitaminokat szed, akkor azok biztosan, vagy a szervezet részéről nagyon kis befektetéssel hasznosulnak. Hogyha valaki inaktív formákat választ, akkor a szervezetnek nagy ráfordításra és egyidejűleg jó pár anyag jelenlétére van szüksége ahhoz, hogy ezek a transzformációs lépések végrehajtódjanak.

Hogyha ezt a pénztárcánk szempontjából anyagilag nézzük, akkor az inaktív formát tartalmazó termék biztos, hogy többe kerül a végén, mert egy csomó más anyagot kellene külön termékből hozzávásárolni azért, hogy a szervezetben minden egyszerre rendelkezésre álljon a transzformációs lépésekhez.

Sokkal egyszerűbb és olcsóbb, hogyha már eleve az aktív formájú vitaminokat keressük.

Köszönöm szépen!

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket