fbpx

video visszajelzes banner v2

Vajon alkalmas a magnézium-aszkorbát magnéziumpótlásra? Érdemes nagy dózisban pótolni aszkorbinsavat? Lehetnek hátulütői ennek a formának? A videósorozat legújabb részében ezeket a kérdéseket is megválaszoljuk!

Magnéziumpótlás aszkorbát formában. Néhány gondolat erről.

A magnézium-aszkorbát az a magnézium aszkorbinsavval alkotott sója.

3 különböző szempontból elemzünk: a molekulaforma, a biológiai hasznosulás és a koncentrációk szempontjából.

  1. Ez egy jó molekulaformának tekinthető, mert maga az aszkorbinsav és a magnézium sem okoz problémát, és előnyös a szervezet szempontjából. Jó a biológiai hasznosulása és az se szokott probléma lenni, hogy a molekula térbeli szerkezetét illetően jobbra vagy balra forgató molekulákról van szó. (A molekulák térbeli szerkezetéről készült már korábban videó.) Az előállítási technológiáknak köszönhetően mindig a jó formát kapjuk, ezért ez jellemzően nem szokott probléma lenni.
  2. Viszont gyakori trükk, hogy nem magnézium-aszkorbát van a termékben, hanem magnézium-oxid és aszkorbinsav elegye, és ez így már nagyon-nagyon nincsen rendben.

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy azok a táblázatok, amelyek a címkén szerepelnek, azok nem jelentenek semmit. Azok a felhasználó számára készülnek és nem feltétlenül tükrözik a valóságot. A felsorolás a lényeg, tehát minden esetben a felsorolást célszerű megnézni. Hogyha ott magnézium-oxid van, akkor felejtős a termék.

  1. Amire figyelni kell a magnézium-aszkorbát esetében is, hogy teljesen elreagáltatott forma legyen. Itt az a lényeg, hogy ez magnézium-oxidtól teljesen mentes, mert egy tisztítási eljárásnak van alávetve. Hogyha nem teljesen elreagáltatott a forma, akkor biztos, hogy van benne magnézium-oxid, ami káros, és nagyon rossz a biológiai hasznosulása.

Egyébként, hogyha teljesen elreagáltatott formát használnak egy termékben, azt fel szokták tüntetni, de mivel nem előírás (hogy fel legyen tüntetve), ezért nem feltétlenül van ez így.

  1. Nézzük tovább a gondolatmenetet. Hogyha teljesen elreagáltatott a forma - tehát a számunkra kedvező -, akkor körülbelül az elemi magnézium az 6,5% és 93,5% az L-aszkorbinsav az adott magnézium-aszkorbát összetételét illetően. Hogyha a napi magnézium dózis felét (ami körülbelül 190 mg magnézium) szeretnénk ilyen formában pótolni, akkor 2923 mg, tehát közel 3 g magnézium-aszkorbátot kell naponta elfogyasztanunk. Ez mondjuk ca. 2 és fél teáskanálnyi, ami nagyon-nagyon sok. Ebből a szervezetünkbe jut 2733 mg L-aszkorbinsav, ami egy nagyon nagy dózisnak számít. Az egyik probléma az az, hogy maga az L-aszkorbinsav az nem igazi C-vitamin (de erről majd egy későbbi videóban beszélek részletesen), ezért én azt javasolnám, hogy ilyen nagy mennyiségű aszkorbinsavat csak ideiglenesen érdemes fogyasztani, tehát hosszú távon nem.
  2. A túl sok C-vitamin egyébként:
  • gátolja a réznek a felszívódását, amit mi úgy tapasztalunk, hogy Magyarországon az emberek többségénél probléma,
  • a szervezetben lévő szelén kiürülését gátolja,
  • lebonthatja a B12-vitamint, hogyha mondjuk B1-vitamin és réz egyszerre van jelen,

 tehát, nem feltétlenül mindig jó nagy dózisú aszkorbinsavat szedni.

Összességében a magnézium-L-aszkorbát az egy jó forma, de magnézium pótlásra folyamatosan, önmagában nem igazán alkalmas és C-vitaminnak se elég jó.

A jó hír az az, hogy mivel több jó formájú magnézium vegyület is a rendelkezésre áll, én azt gondolom, hogy vannak ennél sokkal jobb magnéziumformák és valami mást lenne érdemes választani.

Köszönöm szépen!

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

Email: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket