fbpx

video visszajelzes banner v2

Tudtad, hogy az E-vitaminnak rengeteg formája lehet? És egyesek kimondottan károsak! Sajnos sok étrend-kiegészítőben az olcsóbb és az egészségre nézve nem pozitív hatású alapanyagok kerülnek. Légy tudatos! Mostantól tudd, hogy milyen E-vitamint vagy E-vitamint tartalmazó készítményeket kerülj! ... és, hogy milyent válassz!

Mit érdemes tudni az E-vitaminról?

Már magát is címet is érdemes lenne megváltoztatni, mert helyesen 10 fajta E-vitamin létezik, tehát E-vitaminokról kellene beszélnünk.

Ezek név szerint az alfa, béta, gamma és delta tokoferolok, illetve van még 6 darab tokotrienol is, és ők együtt alkotják ezt az E-vitamin családot.

Ha termékek oldaláról közelítünk, akkor az esetek nagy százalékában az E-vitamint az izolált alfa-tokoferollal szokták azonosítani, helytelenül. Többfajta verziója is létezik, és ezt most gyorsan meg is beszéljük.

Dl-alpha-tocopheryl acetate: Ezt azért így írtam, mert így található meg általában a termékek csomagolásán és címkéjén. Ez egy kőszén kátrány alapon előállított szintetikus E-vitamin.

D-alpha-tocopheryl acetate: Ez szintetikus E-vitamin, az alfa-tokoferolnak a szintetikus zsíroldékony formája.

Erről a kettőről azt érdemes tudni, hogy a gyártó szempontjából nagyon kényelmes a használatuk, mert könnyű őket kezelni, hőállóak, kisebb a viszkozitásuk, kevésbé ragadnak és gazdaságilag ezek nagyon olcsók. Tehát ez a gyártó választása, de a végfelhasználó szempontjából kifejezetten rossz irányt képviselnek. Érdemes ezeket kerülni.

D-alpha-tocopherol: Ez a természetes alfa tokoferol. Azt érdemes tudni, hogy magában szedve kiüríti a gamma és a delta tokoferolokat, amelyek viszont a legjobb egészségvédő hatást biztosítják a tokoferolok közül. Pl. a dióban sok gamma és delta tokoferol van. Tehát, hogyha valaki olyan E-vitamin készítményt szed, amivel az egészségét szeretné megtámogatni az nagyon figyeljen arra, hogy ne csak alfát szedjen, mert azzal gyakorlatilag rosszul fog járni.

Az egymás közötti kölcsönhatások is nagyon fontosak. Csak egyet emelek ki: A gamma és az alfa tokoferol együtt nagyon jó gyulladáscsökkentő hatású.

Tokotrienolok: Amit érdemes tudni a tokotrienolokról, hogy sokkal nagyobb és sokkal erősebb antioxidáns hatásúak, mint a tokoferolok. Tehát, ha valaki E-vitamint szeretne pótolni, akkor lehetőség szerint olyan terméket keressen, amiben tokotrienolok is vannak.

Ez elég könnyű szelekció, ugyanis a piacon lévő termékek döntő többségéből hiányoznak a tokotrienolok. Ez egyszerűen azért van így, mert ezek kifejezetten drága összetevők. A természetes tokoferolok se olcsók, de a tokotrienolok kifejezetten drágák, ezért nem szokták őket használni.

Tehát összegezve a gondolatsort:

A szakmai véleményem az, hogyha valaki Dl-alpha-tocopheryl acetate-al vagy D-alpha-tocopheryl acetate-al találkozik - ugye ezek a szintetikus verziók - ezt mindenképpen kerülje el.

Magában a D-alpha-tocopherol ugyanúgy kerülendő, hiába természetes – a korábban említett negatív hatások miatt. 

Ha csak az van ráírva a címkére, hogy E-vitaminnal, vagy kiemelt E-vitamin tartalommal, ez nem jelent semmit. Az esetek döntő többségében ez valamelyik szintetikus verziót fogja jelenteni.

A pozitív javaslat viszont az, hogy lehetőség szerint kevert tokoferolokat és tokotrienolokat egyaránt tartalmazó terméket válasszon mindenki, ahol a napi dózis - mert ugye ez sem mindegy, a koncentrációt is figyelni kell - körülbelül 50-200 mg között legyen.

Köszönöm szépen!

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

Email: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket