fbpx

video visszajelzes banner v2

Várandósságra készülve biztosan kezedbe akadnak a kismamavitaminok. Próbálod eldönteni, melyik lenne a leghatékonyabb és ár-érték arányban megfelelő? De nem igazodsz ki a kínálatban? Segítünk választani! Egy konkrét kismamavitamint elemzünk ki, hogy Te is tudd mire kell figyelni a vitamin kiválasztásakor.

Nézzünk egy konkrét példát egy kismamavitaminra, ami egy népszerű magyar termék és nézzünk egy kicsit a függöny mögé, hogy mi a helyzet.

Ennél a terméknél is az a helyzet, mint nagyon sok esetben, hogy egy kicsit el volt rejtve a pontos molekulaformáknak az összetétele Ezért a táblán egymás mellé tettük őket, hogy így könnyen elemezhető legyen (lsd. kép).

A szokásos három szempont alapján szeretnénk értékelni ezt a terméket: a molekulaforma, a biológiai hasznosulás és a koncentráció szempontjából.

A-vitamin: A retinil-acetát forma az rendben van, ezzel nincs gond.

B1-vitamin (Tiamin): A tiamin-mononitrát az egy inaktív B-vitamin forma. Olyan kicsi dózisban van a termékben, hogy ez gyakorlatilag nem fog csinálni semmit a szervezetben. Végülis ez a jó hír.

B2-vitamin (Riboflavin): A riboflavin a B2-vitamin inaktív formája, ami nagyon-nagyon kicsi koncentrációban van benne.

B3-vitamin (Niacin): A niacinamid inaktív forma és nagyon kicsi koncentrációban van benne.

B5-vitamin (Pantoténsav): A kalcium-D-pantotenát szintén nagyon kicsi koncentrációban van benne és ez is az inaktív forma. A pantetin lenne az aktív forma.

B6-vitamin: A piridoxin-hidrokloridból különösen nagy mennyiségre lenne szükség, mert mindenki stresszes valami miatt. Gyakorlatilag azonban elenyésző a koncentráció, ami nem csinál semmit a szervezetben. Ez is az inaktív forma.

B7-vitamin (Biotin): A biotin rendben van, mint molekulaforma, de kicsi a koncentráció.

B9-vitamin (Folát): Az L-metil-folát kifejezetten jó komponensnek számít a termék eddigi összetételét tekintve. Nem a legjobb, de mindenféleképpen jó.

B12-vitamin: A metilkobalamin egy kifejezetten jó B12 molekulaforma. Viszont, olyan kicsi koncentrációban van a termékben, hogy olyan, mintha nem lenne benne semmi.

C-vitamin: Az aszkorbinsav szerintem önmagában nem egy jó C-vitamin forma, de tudom, hogy mindenki ezt szokta használni. Relatíve kis dózisban van a termékben, de hát csak így fért bele.

Cink: A cink-oxid ez egy borzalmas molekulaforma. Én mindenkit óvnék mindenféle oxidtól, úgyhogy ez nagyon gáz, mert egy csomó kárt okoz.

D-vitamin: A kolekalciferol az oké. A dózis elég kicsi, ennél sokkal nagyobbra lenne szükség.

E-vitamin: A dl-alfa-tokoferil-acetát az a lehető legeslegrosszabb. Ez a kőszén kátrány alapon előállított szintetikus alfa-tokoferol, tehát én ezt abszolút messzire kerülném.

K-vitamin: Itt bogarászgatni kellett a dolgokat. A K2-vitamin az sokkal jobb lenne, viszont az nagyon drága. A termékben nyilván az olcsóbbat találjuk meg (fillokinon (K1)) és olyan kis dózisban, hogy ez gyakorlatilag semmit se fog csinálni a szervezetben.

Kalcium: Az én szakmai véleményem szerint kalciumot nem pótlunk semmilyen esetben. A kalcium-karbonátot (ami a vízkő) úgy szokták a termékekben reklámozni, hogy szerves forma, de ez nem szerves forma. A biológiai hasznosulása nagyon-nagyon alacsony, gyakorlatilag az oxidoké alatt van egy picivel. Semmiféleképpen nem javasolnám.

Króm: A króm-klorid (itt nincsen nagy választási lehetőség) egy szervetlen forma, nagyon rossz biológiai hasznosulással.

Mangán: Mangán-szulfát-monohidrát van a termékben. Az én szakmai véleményem szerint mangánt sosem pótlunk, mert a táplálkozásból mindenkinek elegendő jut a szervezetébe. A túladagolás viszont komoly problémákat okoz. Tehát ezt totál fölösleges beletenni.

Réz: A termékben lévő réz-oxidra ugyanaz érvényes, mint a cink-oxidra. Nagyon-nagyon rossz forma! Én, ha oxidot látnék egy termékben, akkor azonnal azt mondanám, hogy nem javaslom. A réz-oxid ráadásul nem tartja be azt a klasszikus arányt, hogy a cink és a réz aránya 10:1 legyen. Itt ez gyakorlatilag felborul, emiatt ez mindenféleképpen rossz forma.

Szelén: A szelenometionin szelénpótlásra rendben van, bár a dózis az kicsit kicsi.

Vas: A szakmai véleményem szerint vasat semmilyen körülmények között nem érdemes pótolni, hanem inkább a vas felszívódását kellene javítani. Ennek a részleteibe most nem mennék bele. A vas-fumarát egy elfogadható forma, de gyakorlatilag semmi értelme nincsen, hogy a termékbe került.

Magnézium? A teljes elemzés következtében derül csak ki, hogy nincs ebben a termékben magnézium. Végig kell nézni a részleteket, mert a gyártó sajnos nem írta fel a terméknek a csomagolására, hogy mindenféleképpen szükség van magnéziumpótlásra (és ezt valamilyen megfelelő formában érdemes pótolni, ami valóban jól is hasznosul). Nagyon szomorú, hogy a gyártó nem tüntette ezt fel.

Vásárlói igény szokott lenni, hogy egy kapszulából megkapjunk mindent. Ha magnézium is kerül a termékbe, akkor ez nem tud teljesülni. Magnézium nélkül viszont szerintem nincsen megfelelő kismamavitamin, mert a magnézium pótlása az elengedhetetlen!

Összegezve: Maga ez a termék a nagyon-nagyon sok negatív molekulaforma miatt és a nagyon-nagyon kicsi koncentrációk miatt szerintem képtelen ellátni  a feladatát. A szakmai szempontjaimat illetően én semmilyen körülmények között nem ajánlanám ezt a terméket, mint kismamavitamint.

Köszönöm szépen!

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket