fbpx

video visszajelzes banner v2

A multivitaminnal dúsított italok valóban fedezhetik a vitaminszükségleted egy részét? Vagy szimplán egy jó marketingfogás? A tudatos döntés meghozásához minden információt a kezedbe adunk, ne hagyd ki ezt a részt sem!

Néhány gondolat a multivitaminokkal dúsított üdítőitalokról, mint termékkategóriáról.

A magazinok nagyon divatosan összehasonlítják ezeket a különböző termékeket íz szerint, de az összetételt sajnos nem vizsgálják, pedig én valahol azt gondolom, hogy ez lenne a lényeg.

Jelen esetben különböző gyümölcsleveket, energiaitalokat, meg egyéb ilyen termékeket értünk ez alatt a kategória alatt. Egy abszolút új divat, hogy multivitaminokat adnak hozzá ezekhez a termékekhez.

Nézzük a főbb megállapításokat, amelyeket tapasztaltunk a termékkategória elemzése során.

  1. Szinte kivétel nélkül tele vannak cukorral, ami amúgy nem feltétlenül egészséges a szervezetünk számára. Személyes kedvencem az az energiaital, amibe extra inozitolt tettek. Az inozitolt a sejtek inzulinérzékenységének a javítására szokás alkalmazni jellemzően, de olyan nagyon kicsi koncentrációban van a termékben, hogy az semmit se csinál. A törvény viszont megengedi, hogy ráírhassák a címkére.
  2. Jellemző a termékekre, hogy nagyon-nagyon sokféle vitaminokat használnak és én három különböző szempontot javaslok mindig elemezni, és ezeket mind egyszerre: a molekulaformát, a koncentrációt és a biológiai hasznosulást.

Ezekben a termékekben a molekulaforma az garantáltan a lehető legrosszabb, aminek vélhetőleg gazdasági okai vannak.

  1. A szabályozással teljesen szembemegy a termékek döntő része, mert nincs pontos molekulanév feltüntetve. Ugye bár az, hogy rá van írva, hogy E-vitamin, vagy B1-vitamin, vagy B6-vitamin, az nem jelent semmit. Maga a pontos molekula kellene, hogy mögötte álljon, mert pl. B1-vitaminból is többfajta van. Tehát ez az egész nem jelent semmit.
  2. Ugyancsak jellemző, hogy nagyon-nagyon kis koncentrációkat használnak, így gyakorlatilag ezek a termékek vitaminpótlásra teljesen alkalmatlanok.
  3. Amikor elkezdtem elemezni a termékcsoportot, akkor látszólag úgy tűnt, hogy semmi értelme nincsen annak a műszaki szándéknak, ami a megalkotás mögött áll, mert össze-vissza voltak a számok. Utána viszont rájöttem arra, hogy ezt a másik oldalról kell nézni. A szabályozás azt mondja ki, hogyha a napi előírt mennyiségnek a 15 %-a benne van a termékben, akkor rá lehet írni azt, hogy ez az adott vitamin benne van. Ilyenkor már állítást lehet megfogalmazni.

Tehát hogyha mondjuk én szeretnék csinálni egy olyan multivitaminnal dúsított üdítőitalt, amit immuntámogatásra ajánlhatok, akkor B12-vitamint célszerű beletennem, és ebből is annyit, hogy 15%-a a napi dózisnak benne legyen. Ez nagyon-nagyon kicsi koncentráció, de már állíthatom, hogy a B12-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez. Az már más kérdés, hogy ilyen kis koncentrációban ez abszolút nem hatásos, és semmi értelme nincs az egésznek. Gyakorlatilag ez a megoldóképlet az esetek döntő többségében.

Összegezve a gondolatokat:

A lényeg az az, hogy ezekkel a multivitaminokkal dúsított mindenféle italok csak egy új divathullám részei, csak marketing célokat szolgálnak.

Érdemi műszaki tartalom nincs mögötte. A lehető legrosszabb anyagok vannak benne, semmi esetben sem ajánlok egyetlenegy terméket sem vitaminpótlásra.

Köszönöm szépen!

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket