fbpx

video visszajelzes banner v2

Tudtad, hogy néhány probiotikum minősége nagyon könnyen sérül és, hogy a polcokon található probiotikumok elveszíthetik a hatékonyságukat? Hogy miért? A következő videóban röviden arról esik szó, hogy mi befolyásolhatja negatívan a probiotikumok minőségét.

Néhány gondolat a különböző probiotikumok választásáról.

Ez egy nagyon-nagyon népszerű termékkategória, szinte végtelen számú termék található a boltok polcain. Hogyha valaki kicsit jobban megnézi ezeket a termékeket, akkor a címkékről egyértelműen látszik, hogy több milliárd különböző baktériumot, baktériumtörzseket kínálnak a különböző gyártók.

A baktériumtörzsek végtelen erdejében - ebben a minivideóban most nem mennék bele a részletekbe - van néhány ökölszabály, ami segítheti azt, hogy mire érdemes figyelni, hogy egyáltalán szűkítsük a rendelkezésre álló kínálatot.

Problémák:

A probléma gyökerét onnan kezdeném, hogy ezek a különböző baktériumtörzsek rendkívül érzékenyek a hőre és a kémhatásra is, tehát a ph-ra.

Az a célja az egész probiotikum pótlásnak, hogy a különböző baktériumok valahogy eljussanak a gyomron keresztül a bélrendszerünkbe. A hő és a kémhatás viszont már a gyártás és a tárolás során is jelentősen befolyásolják a baktériumszámot. Tehát, ha az elhalt baktériumoknak a mennyisége nő, ami számunkra kedvezőtlen, akkor a termék hatékonysága is csökkeni fog.

  • Teljesen klasszikus gyártói marketing - és én azt gondolom ez abszolút megtévesztő -, hogy túlélik ezek a baktériumok a gyomor ph-ját. Hát, sajnos nem élik túl! Ezért is kell belőle nagyon sokat adni (ezért vannak nagy számban a baktériumok), hogy valamennyi talán eljusson a bélbe.
  • Megoldást jelenthetnek "papíron" a gyomorsav ellenálló kapszulák. Ezek a gyakorlat szempontjából azonban sajnos mégsem adnak jó megoldást, mivel már a tárolás során is mikrorepedések jelennek meg rajtuk és már a gyomorban feloldódnak. Így ismét csökken az esélye annak, hogy a bélbe eljutnak ezek a baktériumok.
    Mondanék egy nagyon jó példát, bárki kipróbálhatja: Ha egy illóolajjal töltött gyomorsav ellenálló kapszulát beszed valaki, akkor nagy valószínűséggel felbüfögi az illóolajnak a zamatait. Ez azt jelenti - és ez egy tökéletes indikátor arra -, hogy már a gyomorban szétesett a kapszula.
  • Vannak különböző gyomorsav ellenálló tabletta bevonatok, amelyek jobb megoldást jelentenek műszakilag. A tabletták összetételére viszont nagyon kell figyelni!
  • Nemcsak a ph a gond, hogy a gyomor ph-ja az abszolút leredukálja a rendelkezésre álló baktérium számot, hanem maga a tárolás és a gyártás során keletkezett hő is.
    Ezeket a termékeket folyamatosan hűteni kell! Hogyha megnézzük azt, hogy hogyan jut el a fogyasztókhoz és hogyan gyártják ezeket a termékeket, akkor azt kell mondanunk, hogy az esetek elsöprő többségében a gyártók sem foglalkoznak vele és a kereskedelmi láncokban sem. Én a magam részéről sosem találkoztam olyannal, hogy direkt hűtenék a probiotikumokat. Azt egyszerűen csak le lehet venni a polcról. Tehát, hogyha valami ki van téve a boltok polcaira az biztos, hogy sokkal, de sokkal kevesebb élő baktériumot tartalmaz, mint ami a címkén fel van tüntetve.
    Ez annyira komoly probléma, hogy érdemes lenne komolyan venni, hogy a probiotikus törzseket gyártó cégek külön felhívják erre a figyelmet. Kb. 20-30%-kal több élő baktérium törzset érdemes eleve belekalkulálni a termékbe, azért, hogy életben maradjon annyi amennyit szeretnénk. De hát, hogy ez a valóságban megtörténik-e, azt fogyasztóként nem lehet tudni.

Megoldás:

A legjobb megoldás, amit én itt tudok javasolni az az, hogy közvetlenül a gyártótól érdemesebb vásárolni. Én viszont ismerek olyan gyártót, aki ugyanúgy nem foglalkozik ezzel és nem hűti, csak ráírja, hogy a fogyasztó hűtse. Ezért érdemes rákérdezni a gyártónál is a hűtésre, merthogy ezzel legtöbbször nem foglalkoznak.

Összegezve:

Ennek a minivideónak a lényege az, hogy felhívjuk arra a figyelmet, hogy a baktériumok érzékenysége az jelentősen befolyásolja a probiotikumoknak a minőségét. Ez egy fontos választási szempont kellene, hogy legyen.

Hogyha eleve ki akarunk zárni valamit, akkor a nem hűtött, csak a boltok polcairól elérhető probiotikumokat érdemes háttérbe szorítani, merthogy könnyen sérül a minőség, hogyha jó pár napon keresztül ott tárolják.

Érdemesebb ezért közvetlenül olyan felelősségteljes gyártótól vásárolni, aki maga is hűti a termékét, hogy minél jobb minőséget őrizzen meg a fogyasztóknak.

Köszönöm szépen!

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

Email: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket