fbpx

video visszajelzes banner v2

Egy olyan témát hoztunk ma, amivel nem vagy csak igen kevesen foglalkoznak: az aszkorbinsav és a bomlási folyamatok közötti összefüggések. Ez a probléma leginkább a multikomponensű termékeket érinti és sajnos jelentősen rontja a benne lévő hatóanyagok alapvetően is megkérdőjelezhető hatékonyságát A bomlási folyamatok elkendőzésére természetesen születtek különböző gyártói megoldások, amelyek segítségével a vásárló nem láthatja a már megindult reakciókat. Legújabb videónkban ezzel a kérdéskörrel foglalkozunk, ha Téged is érdekel, kattints a videóra!

Bomlási folyamatok és az aszkorbinsav. Néhány gondolat erről az általában ritkán tárgyalt témakörről.

Probléma 1:

Azt gondolom, hogy ez egy elég nagy probléma. Hogyha egy termékben jelen van az aszkorbinsav és valamilyen fém – jellemzően pl. réz vagy cink - és van valamennyi víz is (Itt a levegő páratartalma az tökéletesen elég. Az, hogy valami kapszulába van, az nem jelenti azt, hogy a levegő nedvesség tartalma nem tud bejutni.), akkor bomlási reakciókat katalizál az aszkorbinsav. Ez főleg multikomponensű termékeket érint. Pl. multivitaminok, kismamavitaminok, különböző szépségvitaminok, stb. A bomlási reakció következtében jelentős hatóanyagromlás következik be. A termék hatékonysága vissza fog esni, illetve amire számítani kell, hogy a terméknek a szétesési ideje megnő a gyomorban, tehát kevesebb idő van a felszívódásra. Ez jelentősen lerontja a biohasznosulást.

Probléma 2:

A vásárlók/fogyasztók sajnos ezt nem ismerik, tehát ezt nem is tudják számonkérni a gyártóktól.

Gyártói megoldás:

A gyártói megoldás az, hogy nincs róla kommunikáció, nem beszélnek róla. Emellett különböző műszaki megoldások születnek arra, hogyan lehet ezeknek a bomlási reakcióknak a látványát elrejteni. Erre vannak szabadalmak, mindenki meg tudja keresni. A lényeg, hogy a fogyasztó ne vehesse észre azt, hogy itt baj van.

A gyártók különböző spéci bevonatokat készítenek (pl. a tablettákra), amin nem üt át ez a foltosodás, vagy sötét színűre színezik a tablettákat/kapszulákat, vagy ha sötét színű gyógynövényeket kevernek bele (pl.  szőlőmagkivonatot), akkor ott már nem lehet látni semmit. Ez ugye azért van, mert az aszkorbinsav egy nagyon olcsó C-vitamin forrás és még egy kicsi odafigyeléssel el lehet rejteni ezeket a bomlási folyamatokat. Így még mindig sokkal olcsóbb, mintha egy jó formát használnak C-vitaminként.

Csak egy halk megjegyzés: Az alfa-tokoferil acetát (ez a szintetikus E-vitamin) szintén érzékeny a nedvesség által kiváltott bomlásra, tehát itt is hasonló problémák vannak. Még egy érdekesség. Vannak olyan szépséggel kapcsolatos termékek, ahol aszkorbinsav formában van a C-vitamin a hialuronsav mellett. Ez általában nem hialuronsav, hanem nátrium-hialuronát, de a lényeg az, hogy az aszkorbinsav lebontja a hialuronsavat (a hialuronsav egy hosszú cukormolekula), ezt feldarabolja az aszkorbinsav.

Összegezve:

Az aszkorbinsav okozta bomlási problémakör elsősorban a multikomponensű termékeket érinti.

A megoldás az lehet, hogy olyan multivitamint vagy kismamavitamint választasz, ahol nem aszkorbinsav formában van a C-vitamin, hanem aszkorbát formában. Ott ez nem probléma.

Másik megoldás, hogy egyszerűen különböző termékekből kell összeválogatni a multivitamint, mert akkor gyakorlatilag nem lesz hatóanyagbomlás.

Az a probléma ezzel a bomlással, hogy nem lehet a mértékét előre megjósolni. Ökölszabályként viszont elmondható, hogy minél hosszabb ideig tárolják a terméket (tehát a lejárati időhöz minél közelebb járunk), annál intenzívebb lesz a hatóanyagvesztés.

A szintetikus E-vitaminnál is ugyanez a helyzet, azt is érdemes elkerülni.

Köszönöm szépen!

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

Email: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket