fbpx

video visszajelzes banner v2

Mennyire vonz annak a terméknek a megvásárlása, amelyiknek a címkéjén azt látod, hogy "extra-hatóanyag tartalommal". Biztosan jó szempont ez egy termékválasztásnál? Nézd meg egy igazi szakértő erről szóló véleményét, hogy bővülhessen a választáshoz használt szempontrendszered!

Mit jelent a címkén az, hogy extra hatóanyag-tartalommal?

Ez egy elég nehezen megfogható kifejezés, de elviekben azt is érthetjük belőle, hogy a napi adagot jórészt fedezhetjük vele.

Fontos megemlíteni újra és újra, hogy egy szempont alapján jellemzően nem nagyon lehet jó döntést hozni. Ezért a minimális szempontok, amiket én javaslok, hogy mik alapján hozz döntést, az a:

  • K-val jelölt koncentráció,
  • B-vel jelölt biológai hasznosulás és
  • M, mint molekulaforma,

tehát ezen hármak együttese.

Elég sok megtévesztő információ van (nem feltétlenül szándékosan) feltüntetve mindenféle termékleírásokban.

Például nagyon gyakori, hogy a vegyület neve kerül a címkére, nem a hatóanyag. Ez akkor szokott előfordulni, amikor a hatóanyag tényleg kevés a termékben. Mondjuk egy magnézium-citrát esetében körülbelül 11%-a magnézium tartalom. Sokkal jobban hangzik, hogyha a teljes magnézium-citrát vegyület koncentrációját tüntetik fel, mintha csak a magnéziumra szorítkoznánk, mert akkor úgy könnyebben kibukna, hogy mekkora is a tényleges magnézium a termékben.

Van, amikor egyáltalán nem tartalmaz sokat a termék az adott hatóanyagból és ilyen esetben nem is nagyon szoktak foglalkozni azzal, hogy feltüntessék, hanem egyszerűen csak ráírják, hogy extra hatóanyag-tartalommal.

A kozmetikumok esetén az INCI-nek jelölt latin nyelvű lista, ami tartalmazza a termék összetevőket koncentráció szerinti csökkenő sorrendben. Hogyha ezt elfelejtik közölni, akkor én gyanakodnék, hogy erre valami nyomós ok van, illetve, hogyha ennek a listának a legvégén van a számunkra értékes hatóanyag, (mivel ez koncentráció szerinti csökkenő lista, amibe a legkevesebb van, az van a legvégén), akkor jellemzően (van azért néhány kivétel) azt lehet ebből gondolni, hogy azért még sincs extra hatóanyag-tartalommal feltöltve ez a termék.

Tehát összességében mit is jelent ez a kifejezés, hogy ’extra hatóanyag-tartalommal’? Hát semmi konkrétat nem jelent.

A helyzet az az, hogy meg kell vizsgálni és mélyebbre kell ásni, hogy mi is a valódi koncentráció. Ha szükséges, akkor ki kell számolni! A biológiai hasznosulással és a molekulaformával pedig együtt kell ezt az egészet értékelni.

Köszönöm!

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket