fbpx

video visszajelzes banner v2

Sokszor felmerül a kérdés, hogy K-vitamin tartalmú étrend-kiegészítők alkalmazhatóak-e, véralvadásgátló gyógyszer szedése mellett. A válasz: mindig egyeztetni kell a kezelőorvossal. Lenne ugyanis megoldás, csak a gyógyszer adagolását kell gondosan hozzáigazítani az általunk alkalmazott K-vitamin (lehetőleg K2) tartalmú étrend-kiegészítőhöz. Ennyire egyszerű volna? Korántsem! Nem mindegy milyen a K-vitamin, por, kapszula, tabletta, folyadék? A következő videóban kifejtjük, milyen buktatói lehetnek az egyes formáknak, amelyek gátat szabhatnak az egyénre szabott adagolásnak.

Néhány gondolat a K-vitamin pótlásának a buktatóiról.

Meglehetősen közismert, hogy a K-vitaminok és a véralvadásgátló gyógyszerek nincsenek túl jó barátságban. Főleg a K1-vitamin az, ami teljesen inkompatibilis a véralvadásgátló gyógyszerekkel, de a K2-vitamin is, de az kisebb mértékben. Ilyenkor az lehet a megoldás, hogy a K-vitamin adaghoz hozzádozírozzák a gyógyszereket.

A gyakorlatban ez úgy működik, hogy az orvos teljesen letilt mindenkit mindenféle K-vitamin tartalmú élelmiszerről és kiegészítőről is. Hogyha valaki azt mondja neki, hogy már pedig Ő az érelmeszesedés elkerülése végett a csontanyagcsere támogatása miatt szeretne K2-vitamint pótolni, akkor igenis megvalósítható az, hogy hozzádozírozzák ezeket a gyógyszereket. Most erről az esetről van szó.

A vitamingyártók oldaláról nézve technológiai probléma, hogy a mikrogrammnyi mennyiségű hatóanyagokat (a K-vitaminokat mikrogrammban szoktuk adagolni) homogénen elkeverjék a por halmazállapotú termékekben (döntően a tablettákról és a kapszulákról van szó). Egy kanadai tanulmány olvasása pattintotta ki ezt a szikrát, ahol vizsgáltak K-vitamin tartalmú különböző étrend-kiegészítőket. Arra a következtetésre jutottak, hogy teljesen megbízhatatlan a K-vitaminoknak a koncentrációja a tablettákban és a kapszulákban, mert óriási nagy szórást mutat.

Zárójelben jegyzem meg, hogy egyéb vitaminokat és nyomelemeket is dozírozunk mikrogrammokban, de, hogyha nincs gyógyszer kompatibilitási probléma, akkor az nem probléma, hogyha van valamennyi koncentráció ingadozás a két nap vagy két hét között. Az se életszerű, hogy a táplálkozásunkkal mondjuk ugyanannyi folátot vinnénk be mindennap, tehát ebben az esetben nem probléma az ingadozás. Akkor probléma, hogyha gyógyszer dozírozást kell hozzáigazítani.

A K-vitamin esetében megoldás lehet, hogyha olyan termék megjelenési formát választunk, ahol biztosan homogén a K-vitaminnak a koncentrációja. Ilyenek a folyadékok. Természetesen ugyanez érvényes más, olyan mikrogrammban adagolt vitaminoknál és nyomelemeknél is, ahol más típusú gyógyszerekkel kell összehangolni a szedést. Ezekben az esetekben is a folyadék halmazállapotú étrend-kiegészítők szedése a javasolt.

Összegezve:

Hogyha valaki K-vitamint pótol és mellette gyógyszert szed, akkor ezt úgy lehet pontosan és jól összehangolni, hogyha folyadék halmazállapotú az étrend-kiegészítő.

Természetesen érvényes más mikrogrammokban szedett nyomelemekre, vitaminokra szintén. Ezekben az esetekben is folyadék halmazállapotút érdemes választani. Az mindegy, hogy kapszula, lágy zselatin vagy kemény zselatin, a lényeg, hogy a gyárban előre készítsenek egy folyadék halmazállapotú homogén keveréket, és akkor jól fog működni mindenkinél.

Köszönöm szépen!

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket