fbpx

video visszajelzes banner v2

Azt olvasod kedvenc folyóiratodban, hogy káros ez vagy az a vitamin? Nem biztos, hogy a cikk írója tisztában van olyan fontos dolgokkal, hogy egy vitamin név (pl. E-vitamin) mögött többféle anyag is lehet és, hogy az anyag milyensége a döntő! Most konkrét példák segítik azt, hogy ezután kritikusabb szemmel nézz rá ilyen írásokra.

Jó vagy nem jó vitamint szedni?

Elég sok olyan cikket lehet olvasni, amiben a szerző olyan megállapításokat tesz, hogy a vitaminok szedése nem biztos, hogy jó, nem elég megbízhatóak az eredmények, nem lehet szignifikánsan kimutatni, hogy valami jobb-e.

Mit érdemes erről tudni?

Azt gondolom, hogy nagyon fontos szempont azt megvizsgálni, hogy mennyire hiteles az adott cikknek a forrása, ki írta, milyen kutatási eredményeket használt fel hozzá, a kutatásokat ki finanszírozta, mert a lektorált cikkek között is nagyon sok a megbízhatatlan.

Tehát ebben a témában azért otthon kell lenni.

Rendszeresen elfeledkeznek arról, - de én nem rónám fel ezt egy átlagos újságírónak - hogy milyen is az a vitamin. Meglepően hangozhat, de egy név mögött sokféle anyag is szerepelhet. Az pl. nem egyértelmű, ha egy lektorált cikkben azt írják, hogy az E-vitamin.  Az E-vitamin elnevezés olyan, mint pl, egy ernyő, mert ezen elnevezés alá tartozik a D-alpha-tocopherol, D-alpha-tocopheryl acatate, alfa, béta, gamma, delta tocopherolok, tocotrienolok vagy DL-alpha-tocopheryl acetate. Ez utóbbi kőszén kátrány alapon készül, ezért nem igazán ér összehasonlítani egy kevert tocopherolokat tartalmazó E-vitaminnal, mert azok mindegyikének megvan, hogy milyen biológiai hatása van.

Szóval az a lényeg, hogy ezeket az információkat mind-mind súlyozni kell.

Nagyon sok esetben a vitaminok nem stabilak, ezeket stabilizálni kell.

Nagyon sok részlet és körülmény van, amit egyszerre kell figyelni. Olyan kutatási jelentések vannak, amelyek egyszerűen elnagyolják ezeket a részleteket, ezeket ki kell zárni az elemzésből.

Tehát összegezve a véleményem: a vitaminok nagyon is működnek, viszont nagyon fontos, hogy a részleteket mindenki vegye figyelembe és ne várja el egy átlagos újságírótól azt, hogy ő nagyon bele fog merülni a részletekbe.

Még egyszer kiemelném azokat az egyszerű értékelési szempontokat, amelyeket érdemes figyelembe venni. Ezek a koncentráció (ezt könnyű megtenni, mert rá van írva a címkére, hogy mennyit tartalmaz), a biológiai hasznosulás (ennek utána lehet nézni), illetve a molekulaforma. Ezt a hármat egyszerre érdemes górcső alá venni és ez alapján döntéseket hozni.

Köszönöm!

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

Email: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket