fbpx

video visszajelzes banner v2

Gyermekednek a legjobbat szeretnéd? Jó lenne plusz vitaminokkal ellátni? Nézd meg videónkat, hogy megtudd mire kell figyelni a gyermeknek tervezett multivitamin kiválasztásánál.

Néhány gondolat a gyermekeknek tervezett vitaminokról.

A piacon nagyon-nagyon sok gyerekvitamin található és ezeket kielemezve, a közös jellemzőket csokorba szedve a szakmai véleményem a következő.

Nulladik lépésként kiemelném, hogy az összes ilyen termék telis-tele van cukorral, ami nem annyira jó hír a gyerekeink egészsége szempontjából.

Az is megállapítható, hogy a bennük lévő hasznos rész, tehát a vitaminok és ásványi anyagok, jellemzően nagyon-nagyon kis koncentrációban szerepelnek.

Csak néhány kiragadott példát említek:

  • pl. a magnézium 10 mg, holott 1 és 3 év között már olyan 120 -150 mg-ot érdemes lenne naponta adni.
  • K-vitaminból is harmad annyit kapnak a gyerekek (5 mcg van a termékben, de ca. 15 mcg-ra lenne szükségük). Mi szülők pedig azt gondoljuk, hogy tök jót teszünk velük és hogy ez így teljesen rendben van. A valóság ettől sajnos elég távoli képet fest.
  • D-vitaminból is 100 NE (nemzetközi egységek) - körülbelül ilyen dózisok - vannak a termékekben, holott körülbelül 400-at kellene adni a gyerekeknek.

Ugyancsak közös jellemzője az összes ilyen terméknek, hogy a lehető legrosszabb molekulaformákat választják. Ennek döntően gazdasági okai vannak a háttérben.

  • Egy példát kiragadva: a B6-vitaminból például a piridoxin-hidroklorid az amelyik az ilyen jellegű termékekben megtalálható, ahelyett, hogy a piridoxál-5-foszfát szerepelne, mert ez az aktív formája a B6-vitaminnak. A piridoxin-hidroklorid inaktív forma és az vagy átalakul, vagy nem. Jellemzően amúgy nem.
  • Mindenféle oxidokat is használnak ezekben a termékekben, amelyeknek nagyon-nagyon kicsi a biológiai hasznosulása és ráadásul még egy csomó kárt is okoznak a szervezetben. Ezek jellemzően vagy magnézium-oxidként, vagy cink-oxidként szoktak feltűnni a termékekben.
  • Ide sorolható például a dl-alfa tokoferil acetát is, ami a lehető legrosszabb formája az E-vitaminnak. Ez nem is egy teljes E-vitamin, és ráadásul kőszénkátrány alapon állítják elő. Ez egy nagyon-nagyon rossz választás, cserébe viszont könnyű a technológiával dolgozni és olcsó is.

Mivel víz- és zsíroldékony anyagokkal egyszerre dolgoznak, mert egy termékben kell ezeket a gyermekeknek szánt multivitaminokat előállítani, ezért nagyon-nagyon sok technológiai adalékra van szükség, amelyek biológiai szempontból totál feleslegesek. A szervezetünket terheljük ezekkel, és itt a különböző a nedvesítőszerektől a tömegnövelőkig, a szintetikus színezékeken keresztül gyakorlatilag minden van. Még egyszer hangsúlyozom, hogy ezek biológiailag teljesen feleslegesek.

Elég szomorúan tapasztaltam azt, hogy nagyon-nagyon sokszor eltitkolják a pontos összetevőket. Ilyenkor arra hajaznak, hogy az emberek nem igazán érdeklődnek a részletek iránt. Például csak azt tüntetik fel, hogy B6, vagy B12-vitamin van benne, de a pontos molekulaformát nem. Az egyik kedvenc példám a cianokobalamin, ami egy káros forma.  Tehát maga a molekulaforma fogja megmondani azt, hogy biológiai szempontból valami káros vagy sem. Ezt lehetne hidroxikobalaminként, metilkobalaminként vagy adenozilkobalaminként is a termékbe tenni, de nyilván ennek ismételten gazdasági okai vannak, hogy miért nem ezek a formák kerülnek bele a termékbe.

A jó hír a gyermekeknek tervezett multivitaminokkal kapcsolatban az, hogy általában nem kerülnek sokba, tehát ezek az olcsó termékkategóriákban szerepelnek.

A rossz hír viszont a minőség szempontjából, hogy nagyon-nagyon gyenge minőségű az összes, amit én találtam.

Tehát, hogyha összegezni kellene a gondolatmenetet és az összes jellemzőt, akkor az a szakmai véleményem, hogy nincs a piacon megfelelő minőségű gyermekvitamin, ezért felnőtteknek tervezett termékekből érdemes összeállítani a gyermekeknek javasolt dózisok alapján a megfelelő ásványi anyag- és vitaminpótlást.

Köszönöm szépen!

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

Email: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket