fbpx

video visszajelzes banner v2

Az előző részben bemutatottak folytatódnak vagy egészülnek ki, további olyan tippekkel, ami alapján megállapíthatod, hogy a vitamin, amit szedsz az tényleg hatásos-e! Érdemes mindkét részt alaposan végignézni! Tanulságos!

Néhány gondolat az étrend-kiegészítőkben rendszeresen használt inaktív vitaminokról.

Ennek a megértéséhez érdemes megtanulni, illetve megérteni a cisz-transz izoméria fogalmat. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogyha van egy adott molekula és a funkciós csoport (piros kis négyzettel jelölve) ezen a két oldalon van (fent) vagy egymással keresztben, akkor ezek különböző térbeli formát fognak alkotni annak ellenére, hogy maga a molekulának az összegképlete ugyanaz. Az anyag az ugyanaz, de térben mégis máshogy néz ki.

Azt a formát, mikor azonos oldalon vannak a funkciós csoportok cisz formának hívjuk, amikor átellenes oldalon, akkor transz formának.

Az egész lényege, hogy ez a térbeli különbözőség nagyon jelentősen meghatározza a biológiai aktivitást. Más térbeli szerkezet, más biológiai aktivitást fog kiváltani.

Az étrend-kiegészítő gyártók jellemzően olyan anyagoknál szeretnek spórolni, amelyek nagyon drágák. Itt lehet tetten érni a legkönnyebben ezt az egészet.

Nézzük a K2-vitamin példáját:

A K2-vitaminról egyébként van egy másik videó, ahol egyéb részleteket mutatok be.

A K2-vitamin egy nagyon drága vitaminnak számít. A transz forma az aktív, tehát biológiai aktivitást csak ez a forma vált ki. A cisz forma teljesen inaktív, ez nem csinál semmit.

A lényeg, hogy amikor a K2-vitamint előállítják, akkor egyszerre keletkezik transz és cisz verzió is. Gyakorlatilag a ciszt meg kell tisztítani (az egész elegyet meg kell tisztítani tőle) és nyilván utána lesz egy csomó cisz. Ennek valójában a kukában lenne a helye, de hát nyilván minden eladó, ezért ezt nagyon olcsón meg lehet vásárolni. Itt szokott lenni a trükközés! A végeredmény, a transz forma nagyon drága, míg a cisz, ami szemét, az nagyon olcsó. Van, mikor ezt (cisz) rakják bele a termékbe és csak annyi kerül rá a címkére, hogy K2-vitaminnal. Végül is ez valahol igaz, csak hát helyesen ez úgy hangzana, hogy ’biológiailag inaktív, teljesen haszontalan K2-vitaminnal’. Ha transz van benne, akkor legtöbbször ráírják, de ez se feltétlenül van így.

Összegezve tehát a gondolatmenetet: Csak a transz forma az, amelyik jelen esetben biológiailag aktív. Ez sajnos sokszor nincs feltüntetve a címkéken, de az viszont elmondható, hogy mivel a K2-vitamin drága, ezért, hogyha egy termék nagyon olcsó, akkor biztos, hogy az inaktív forma van benne.

Köszönöm szépen!

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket