fbpx

video visszajelzes banner v2

Tudtad, hogy magnéziumot és kalciumot egyszerre pótolni nem a legjobb választás? Valóban szükség van a kalcium pótlására? Illetve, miért szükséges a zsírban oldódó vitaminok pótlására is figyelmet fordítani, a videóból megtudhatod!

Néhány gondolat a kalciumot és magnéziumot egyszerre tartalmazó termékekről.

Meglehetősen sok ilyen termék található a piacon és jellemzően a kalciumot, magnéziumot 2:1 arányban tartalmazzák. Az van a köztudatban is, hogy ez a megfelelő arány. Jellemzően ezeket a termékeket a megfelelő csontanyagcseréhez javasolják.

Azt gondolom, hogy van néhány sarokpont, amiről mindenképpen érdemes tudni, és ami alapján jobb döntéseket lehet hozni termékválasztásnál.

  1. Az első pont az, hogy a kalcium felszívódást a szervezetben a D-vitamin szabályozza. Tehát, hogyha valakinek a D-vitamin szintje alacsony, akkor nem lesz jó a kalcium felszívódása. Teljesen mindegy ebben az esetben, hogy valaki mennyit kalciumot szed.
  2. A D-vitamin viszont szoros összefüggésben van a magnéziummal, mert a magnézium aktiválja a D-vitamint. Hogyha valakinek kevés magnézium van a szervezetében - és hiába van elegendő D-vitamin koncentráció a vérében -, akkor nem fog aktiválódni a D-vitamin, tehát nem szívódik fel ugyancsak a kalcium.
  3. Illetve egy nagyon fontos harmadik lépcső, hogy K-vitamin nélkül hiába van elég magnézium és D-vitamin (ilyenkor a kalcium jól felszívódik), ha nincs elég K-vitamin, mert ekkor a kalcium a lágy szövetekben fog lerakódni nem pedig a csontokban.

Tehát ezt a három összefüggést mindenképpen érdemes szem előtt tartani.

A gyakorlat szempontjából egy fontos gazdasági nézőpont az is, hogy a K-vitaminok nem tartoznak az olcsó vitaminok közé, ezért elég sokszor ki szoktak maradni a termékekből.

További jellemzője a piacon talált ilyen jellegű termékeknek, hogy a lehető legrosszabb molekulaformákban tartalmaznak magnéziumot és kalciumot egyaránt.  Ezek a formák nemcsak, hogy rosszul hasznosulnak, hanem még károkat is okoznak (pl. oxidok).  Pl. a magnézium-oxid használata teljesen általános az ilyen jellegű termékekben.

További érdekesség - hogyha kémiai aspektusokat is vizsgálunk -, hogyha felszívódnak és hasznosulnak is ezek a molekulák, akkor is egymás versenytársai lesznek az adott közegben, mivel a kalcium és a magnézium egyaránt kétszeresen pozitív ion. Ezzel arra szeretnék célozni, hogy ezeket egyszerre bejuttatni a szervezetbe nem túl szerencsés.

Azt gondolom, hogy nagyon fontos kiegészítése ennek az egész témakörnek az, hogy az általunk folytatott jellemzően nyugati táplálkozásban nincs kalciumhiány, gyakorlatilag abszolút elegendő kalciumhoz jutunk.

Összegezve tehát a gondolataimat én azt gondolom szakmailag, hogy kalciumot és magnéziumot egyszerre nem célszerű szedni. Inkább érdemes jó minőségű magnéziumot, illetve D-vitamint szedni. Fontos nézőpont, hogy ezek általában két termékben szerepeljenek, mert a magnézium vízoldékony, a D-vitamin pedig zsíroldékony. Hogyha ezek egy termékben vannak, akkor az jellemzően tabletta formában van. Nagyon sok segédanyagot kell használni ahhoz, hogy technológiai szempontból össze lehessen ezeket az anyagokat egy termékbe tenni. Az ehhez használt segédanyagok pedig biológiailag nem éppen pozitív élettani hatásokat szoktak kifejteni.

Nagyon-nagyon fontos megjegyzés továbbá, hogy hiába használ valaki egy jó D-vitamint magában, az sem elég! A kalcium és a D-vitamin hasznosulásához is kellenek más anyagok is, de erről készült egy korábbi videó. Elengedhetetlen fontosságú egy kevés A-vitamin és K-vitamin, hogy ez az egész rendszer jól működjön.

Köszönöm szépen!

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

Email: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket