fbpx

video visszajelzes banner v2

Egyre nagyobb az igény a ciklustámogató készítményekre, mert rengeteg nő szenved szabálytalan, fájdalmas, elhúzódó vagy éppen túl rövid menstruációs ciklustól. Az okok felkutatása a legfontosabb minden "normálistól" eltérő esetben, így az orvosi konzultáció és a megfelelő hormonvizsgálatok elvégzése a legelső lépés. A hormonrendszerre ható készítmények közül sok a multikészítmény, amelyek jellemzően kis koncentrációban tartalmaznak kevésbé hatékony molekulaformájú hatóanyagokat. A legjobb eredmény érdekében érdemes inkább ciklushoz igazítottan alkalmazni jó minőségű fitoösztrogéneket és fitoprogeszteronokat tartalmazó készítményeket. Nézd meg új videónkat, ahol bővebben is kifejtjük, mire érdemes figyelni, ha a ciklus rendezése a cél.

Néhány gondolat az úgynevezett ciklusvitaminokról.

Magyarországon a fogyasztók valamiért nagyon vonzódnak a különböző multivitaminszerű készítményekhez. Ennek a pontos okát én nyilván nem tudhatom, de a gyártók igenis meglovagolják ezt a trendet, és próbálnak egy csomó fajta olyan multivitaminszerű terméket létrehozni, amelyek vélhetőleg sikeresek lehetnek a fogyasztóknál.

Ebbe a kategóriába tartozik egy olyan termék is, amit példaként hoztam ma. Ezt a terméket különböző menstruációs problémák, alhasi görcsök megelőzésére és fájdalomcsökkentésre kínálnak. Ez egy kombinált készítmény, ami két részből áll. Kell szedni tablettákat és kell szedni olajkapszulákat is.

A részletek tárgyalása előtt a női hormonrendszer működését illetően egy nagyon minimál infót érdemes megjegyezni:

Az ábrán jelöltem a menstruációs ciklust. A 0. nap a menstruáció kezdete, a 28. nap a vége. Ezt a terméket úgy ajánlják, hogy a menstruáció kezdete előtt már néhány nappal kezdjék el szedni a fogyasztók, és a menstruációt követően (ez a 4. nap után) még néhány napig szedni kell. Ez roppant érdekes volt számomra, merthogy ez meglehetősen szembemegy azzal, amit erről az egészről tudtunk. Hogyha a hormonháztartásnak az ösztrogén és progeszteron részét nézzük, akkor az állapítható meg, hogy a peteérésig egyértelműen az ösztrogének dominálnak a progeszteronhoz képest, és utána fordul a dolog és a progeszteron dominál az ösztrogén felett. Tehát az összes ilyen (női ciklusra/hormonrendszerre ható) jellegű terméket mindig ehhez igazítjuk. Ez a termék viszont abszolút formabontó.

Ahogy már említettem, ez a termék két részből áll.

Vízoldékony rész:

Először azt néztem meg, hogy a vízoldékony részt hogyan rakták össze. Hogyha a molekulaformákat nézzük, akkor megállapítható, hogy mindenből a leggyengébb, mindenből a legolcsóbb van benne. Nem szeretnék sok példát hozni, mert ezekről készültek már külön videók, de pl. a cink-glükonát egy gyengén hasznosuló molekulaforma, a cianokobalamin - számtalanszor rojtosra beszéltem már a számat - abszolút nem ajánlom, sőt a gyártót is ajánlom elkerülni, aki ilyen molekulákat tesz a termékébe.

A koncentrációról viszont megállapítható, hogy ez nagyjából oké. Persze felmerülhet a kérdés, hogy azért, mert szuper olcsó alapanyagokból valaki elegendő koncentrációt tesz bele, ez most jó-e vagy sem? Nekem nem tisztem ezt eldönteni, de a koncentráció nagyjából oké.

Zsíroldékony rész:

Ha a zsíroldékony részt nézzük, és ott is először a molekulaformákat, akkor azt ajánlanám, hogy messzire kerüljük el ezt az egészet. A dl-alfa tokoferil acetát egy szintetikus E-vitamin, ez a legeslegalja mindennek. Ráadásul nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a d betű az azt jelenti, hogy ennek az 50%-a biológiailag teljesen inaktív. Persze ez a címkén nem jelenik meg, hanem csak annyi, hogy x koncentráció van benne és ez milyen jó. Gyakorlatilag hát annak csak a fele.

A koncentrációt illetően hasonló a trend, mint a vízoldékony résznél. Ami olcsó, például egy A-vitamin, na abból mehet bele. Ami drága, például egy K2-vitamin, abból csak minimum van benne.

Az egészből az volt az érzésem, mintha ezt a terméket úgy rakták volna össze, hogy maximalizálva van az a költségkeret, amibe kerülhet az önköltség. Ezért ki kell spórolni belőle a jó anyagokat.

Abszolút jellemzője ennek a terméknek - és ez teljesen rendben van -, hogy meglehetősen sok fitoösztrogén tartalmú anyag van benne, és ezek főleg olajokból egyébként.

Kiemelném a ligetszépeolajat, ami két dolog miatt érdekes.

  • Az egyik az, hogy a progeszteron által dominált fázisban nem szokás ösztrogénes hatású termékeket használni. Szóval ez az egyik meglátásom.
  • A másik pedig gazdasági jellegű. Hogyha a termék árát nézzük - és erről is készült már videó - akkor ezeket az ösztrogénes hatású olajokat (pl. lenmagolaj, ligetszépeolaj) több ezer %-kal olcsóbban lehet megvenni fél vagy 1 literes kiszerelésben. Ha valaki ezt szeretné szedni, akkor szedje be kiskanállal, sokkal jobban fog járni.

A termék tartalmaz szója kivonatot is, amit én semmilyen körülmények között nem ajánlanék, merthogy a szójában lévő fehérjék gyulladáskeltőek. Ezt így abszolút nem, viszont a szójában lévő izolált hatóanyagok (pl. genistein) azok jók lehetnek. Hát ez természetesen nincs benne, merthogy ez drága. Ez viszont jó lenne, tehát maga az elképzelés jó lehet.

Az én szakmai véleményem az egész témáról:

A menstruációs görcsök, fájdalom egy komplex téma, mert nagyon sok esetben különböző hormon és hormonrendszert érintő problémák vannak a háttérben. Pl. inzulinrezisztencia esetén is nagyon gyakran előfordul, vagy policisztás ovárium szindrómánál, különböző pajzsmirigy problémáknál. Ilyenkor egy góckutatást is érdemes lenne végezni, tehát nem ilyen egyszerű szerintem.

Viszont beszéljünk a megoldásokról is:

  • A magnézium az, amit véleményem szerint abszolút érdemes mindenkinek kipróbálnia, aki ebben a problémakörben (menstruációs görcsök, fájdalom) érintett. Ezt is két részre osztanám: a kapszulák tök jól működnek, de a magnézium krémeknek fontos szerepe lehet. A krémet lokálisan az alhasra kenve igenis pozitív élettani hatása van, mert lokálisan csökkenti a fájdalmat.
  • Ajánlanám kipróbálásra különböző fitoprogeszteron és progeszteron tartalmú termékeket, illetve a barátcserjét. A barátcserjénél egy fontos meglátás, hogy a standardizált kivonatokat tartalmazó termékek sokkal, de sokkal hatékonyabbak, mint a sima őrletek vagy a koncentrátumok. Nagyon fontos megjegyzés viszont mind a két terméknél (a barátcserjénél és a progeszteron tartalmú termékeknél is), hogy a menstruációs ciklushoz kell igazítani a használatukat. A menstruáció kezdetétől a peteérésig a barátcserjét, és ezt követően (a ciklus 2. felében) a különböző progeszteron tartalmú termékeket kell használni.

Összegezve:

Az én véleményem erről a témáról az, hogy ez egy komplex problémakör, tehát egy multivitaminszerű terméket összerakni - ráadásul nagyon rossz minőségű összetevőkkel - abszolút nem szerencsés. Szerintem a megvalósítás ennél a terméknél elhasalt, tehát nem jó.

A magam részéről, amit mindenféleképpen kipróbálásra ajánlanék, az a magnéziumpótlás, a különböző progeszteron vagy fitoprogeszteron tartalmú termékek, illetve a barátcserje.

És nagyon fontos a kivizsgálás!

Köszönöm szépen!

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket