fbpx

video visszajelzes banner v2

Biztosan tudjuk, hogy mit is adunk gyerekeinknek, amikor gyerekvitaminokkal próbáljuk erősíteni a szervezetüket? Nem is gondolnánk, hogy mennyi cukor van abban, amit "egészségvédő" terméknek adnak el a gyártók. Mivel az ő egészségükért is egy jó ideig a szülő a felelős, nem árt, ha tudatosan és kritikusan nézünk rá arra, hogy mit kínálnak az étrend-kiegészítő gyártók a következő generációknak.

Néhány gondolat a cukorbombának "álcázott" gyerekvitaminokról.

A gyerekek számára vonzó terméket szeretnének kínálni a különböző gyártók. Ennek a legnépszerűbb megjelenési formája a különböző gumivitaminok. A gumivitaminokról már készült korábban egy videó, de a lényeg az, hogy Magyarországon egyetlenegy gyártó sincs, aki ilyen terméket tudna gyártani. Ezek minden esetben külföldről érkeznek, az esetek elsöprő többségében Kínából.

Érdemes azt tudni, hogy nagyon sok cukrot tesznek bele azért, hogy vonzó legyen a gyerekeknek. Ez viszont gyakran nincs feltüntetve. Arról is készült már egy videó, hogy analitikai vizsgálatokat nem végez a hatóság.

Sok esetben az is a probléma, hogy különböző cukorelnevezések vannak, amelyeket nem értenek a vásárlók.

Mivel külföldön készülnek ezek a termékek, ezért jellemzően az szokott lenni, hogy csak digitálisan kiküldenek egy címkét és visszajön a kész termék. Hogyha valaki beleképzeli magát ebbe a helyzetbe, akkor látja, hogy az eseteknek a minimális %-ban valósulhat meg az, hogy kitelepítenek egy szakembert, aki valóban ellenőrzi, hogy ott helyben tényleg az kerül-e bele, mint ami rá van írva a csomagolásra. Így tehát a gyártásellenőrzés nem valósul meg, nem biztos, hogy az van benne, ami rá van írva.

Az egésznek a megértéséhez be kell vezetni a glikémiás index nevű definíciót - ez GI-vel van rövidítve. Erről egyébként könnyű az interneten is információt találni. Ez a GI egy mutatószám, az élelmiszerek vércukorszintemelő képességét mutatja. Erről azt kell tudni, hogy minél kisebb, annál jobb. Ennek a segítségével rangsorolhatjuk a különböző édesítőszereket. Minél egyszerűbb egy cukor, annál nagyobb lesz a glikémiás indexe.

Cukrok glikémiás indexe:

  • a glükóznak (szőlőcukor) 100. Ez a viszonyítási alap.
  • a fruktóznak (gyümölcscukor) már csak 25, ami egyébként még mindig sok.

Például a gyermekeknek tervezett "gyereklekvárokban" ez szokott lenni, de sok esetben egyébként keverik mással is. Mindig az a cél, hogy az íze jó legyen. Az, hogy milyen problémát okoz, az sajnos nem számít. Így a gyerekek szervezete elképesztő mennyiségű cukorhoz jut, ami "hegycsúcsszerűen" megemeli az inzulinszintet a szervezetben.

  • a szukróz (1 molekula glükóz és 1 molekula fruktóz) a kettő közötti 65-ös glikémiás index-el rendelkezik.

Ezek a legegyszerűbb cukrok. A különböző természetes édesítőszerek ezeknek a kombinációjából állnak. Itt is van egy faramuci helyzet, mégpedig az, hogy nincs definiálva, hogy mi az, hogy természetes. Mivel ez egy vonzó szó a fogyasztók számára, ezért a gyártók mindig emögé igyekeznek behátrálni, tehát minden természetessé válik.

  • a maltodextrin, ami még a glükóznál is nagyobb glikémiás index-el rendelkezik (GI 110). Ez gyakorlatilag egyébként 3-17 molekula glükózt tartalmaz.
  • a kukoricaszirup 75-ös glikémiás index-el rendelkezik.
  • a xilitnél már csak 12 a GI - már a jó tartományba tartunk.
  • a sztívia viszont kisebb, mint 1.

Most bemutatok két gyártói trükköt, de természetesen ennél jóval több van.

  1. Az egyik például, hogy teljesen nehezen értelmezhető nevű anyagokat használnak, különböző cukor alkoholokat. Például a maltit ugyanaz, mint a maltitol (ez a két elnevezés ugyanazt az anyagot jelenti), ami 35-ös glikémiás index-el rendelkezik. Ez viszont nem egyenlő a maltit sziruppal. Egy átlagos fogyasztó azt gondolhatná, hogy ez is maltit, meg az is maltit, tehát ugyanaz, de nem. A maltit szirup már tartalmaz glükózt és egyéb rövid láncú egyéb cukrokat is, ami miatt a glikémiás indexe már jóval magasabb (GI 52). A maltit szirupot feltüntetik, de nem tüntetik fel, hogy ez glükózt is tartalmaz. Ez a trükk.
  1. Nagyon általános, hogy a maltodextrinből - ami kevésbé édes, mint a glükóz - nagyon sokat adnak. Ez nagyon megemeli az inzulinszintet a szervezetben. Az a probléma vele, hogy szinte az összes aroma - legyen az természetes vagy természetazonos - tartalmazza hordozóként azért, hogy jobb legyen az ízélmény. Gyakorlatilag ezt így nem tüntetik fel, tehát a maltodextrin rejtve marad, mert csak természetazonos aromaként kerül fel a csomagolásra.

Egyébként felnőtteknek tervezett és fogyókúrás termékekben is lehet látni, hogy az első összetevő a maltodextrin. Ez nem túl kedvező a szervezetünk számára.

Összegezve ennek a minivideónak a lényegét:

Olyan terméket válasszunk lehetőség szerint, amiben minél kisebb glikémiás indexű cukor van, pláne akkor, hogyha a gyermekeinknek szánjuk mindezt. Ilyen például a sztívia.

Nekem az a véleményem, hogy a különböző gumivitaminokat, gumicukor megjelenésű termékeket messzire érdemes elkerülni, mert teljesen bizonytalan a gyártási háttér, nem lehet tudni, hogy mi van benne.

Ugyanakkor szerintem érdemes olyan termékeket választani, amelyekben nincsen aroma és lehetőség szerint természetazonos aroma sem.

Köszönöm szépen!

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket