fbpx

video visszajelzes banner v2

Étrend-kiegészítő vásárlásakor kiben bízhatunk fogyasztóként? Jogosan várjuk el, hogy az étrend-kiegészítő gyártó körültekintően járjon el az alapanyag beszerzésekor, kiszűrje, hogy kitől és mit vásárol és a fogyasztói érdekeket szem előtt tartva alkossa meg termékét. Sajnos ez a gyakorlatban jellemzően nem így zajlik. Szabolcs ebben a videóban a bio növényi kivonatok megtévesztő példáján keresztül mutatja be a gyártói trükközéseket. Ha érdekelnek a részletek, nézd meg a videót!

A videóban említett porkeverék elérhetősége: https://www.orgenfamily.com/orgen-her-eu.html

Néhány gondolat az étrend-kiegészítő gyártás háttérben folyó dolgairól, néhány trükk.

A gondolatmenetet onnan indítanám, hogy ugye senki sem gondolja azt, hogy az étrend-kiegészítő gyártók állítják elő azokat a különböző vitaminokat, növényi kivonatokat, amiket felhasználnak. Ezt különböző nagy gyártók csinálják a világpiacon, és mindenki tőlük vásárolja meg.

Tehát a lánc az kb.  úgy néz ki, hogy vannak:

  • az alapanyaggyártók - utána vannak egyébként kereskedelmi láncok is, de ezeket most nem tüntettem fel, mert ez irreleváns,
  • aztán jönnek az étrend-kiegészítő gyártók, amik készterméket állítanak elő (ehet, hogy utána itt is vannak kereskedelmi láncok.),
  • majd eljut a fogyasztókhoz.

Hogyha az alapanyaggyártók trükköznek, akkor az a fogyasztók számára az esetek többségében teljesen rejtve marad. Egyszerűen azért, mert az étrend-kiegészítő gyártók védik az alapanyaggyártókat a közös érdek miatt, ami jellemzően anyagi. Készült már korábban egy videó a vegán D-vitaminról, ami az én véleményem szerint egy nettó átverés. Viszont tökéletesen működik gazdasági szempontból.

A hatóságok azért vannak, hogy védjék a fogyasztók érdekeit. El kell viszont mondanunk, hogy ők szúrópróba-szerűen vizsgálnak, tehát általános laboratóriumi vizsgálat nincs. Ha vizsgálnak valamit, akkor is általában a szennyezőket nézik, hogy növényvédőszerek vagy valami ilyesmi marad-e a termékben. Nincs folyamatos laborvizsgálat. Erről is készült már külön videó, hogy mi kell ahhoz, hogy egy étrend-kiegészítő forgalomba kerüljön. Akit érdekel, javaslom nézze meg. A hatóság csak papírokat vizsgál, a papír pedig mindent elbír.

Elvileg ez az egész folyamatnak úgy kellene felépülnie, hogy egy étrend-kiegészítő gyártó szakmailag szelektál, és csak olyan beszállítót alkalmaz, aki jó minőségű terméket, neki megfelelő minőségű terméket szállít be. A gyakorlat viszont abszolút eltér ettől, tehát teljesen más.

Erre hoznék példának egy indiai-amerikai céget az Orgenetics-et, ami körülbelül 5 fővel működik napjainkban. Nekik az a specialitásuk, hogy bio növényi kivonatokat kínálnak. Olyan bio növényi kivonatokat, amelyek mikrotápanyagokra vannak standardizálva, tehát a krómtól elkezdve a vasig, különböző B-vitaminok, C-vitamin, tehát minden megtalálható a kínálatukban. Manapság nagy divat és nagyon népszerű, hogyha valaki bio kivonatokat használ a termékekben.

Vegyészmérnökként van némi érdeklődésem (ami elég erős) a technológiák iránt. Amikor elkezdtem nézegetni ennek a cégnek a kínálatát, akkor elsőként feltűnt, hogy azt állítják, hogy csak vizet használnak a kivonatoláshoz. Ez az én szakmai véleményem szerint teljesen nonszensz kategória. Erre hozok néhány példát is:

  1. Az első példám: Van egy ilyen alapanyag, hogy 4% béta karotinra standardizált annatto (ez a növénynek a neve). Halkan megkérdezném, hogy mivel ez zsíroldékony, ezt hogyan sikerült vízzel kioldani? Nyilván a hőmérsékletet nem lehet felemelni, mert akkor hőbomlást szenved. Úgyhogy ez így teljesen nonszensz. Itt inkább az történik, hogy szintetikus karotinoidokkal utóadalékolják ezt az annatto kivonatot.
  1. A cég kínálatában fellelhető egy olyan C-vitamin is, ami 50% C-vitamin és a másik 50% az pedig polifenolokból áll. Ez annyira szép, hogy hihetetlen. Hogyha megnézzük azt, hogy a polifenolok egyáltalán nem, vagy nagyon gyengén oldódnak a vízben, akkor ez elég sok kérdést felvet. Hogy sikerült ezt megcsinálni? Ráadásul a C-vitamin gyártásnál 25%-nál nem lehet nagyobb koncentrátumot csinálni, mert ez egy technológiai korlát. Tehát ez is egy nettó csalás.
  1. A harmadikról már bebizonyosodott korábban szerencsére, hogy a citromhéj kivonatuk nem növényi folátot tartalmaz, nem étrendi folátot, hanem egy folsavas dúsítás van a háttérben.

Ennek az egész cégnek az a lényege, hogy nincsen egyedi technológia, legalábbis erre semmi bizonyíték nem utal, nincsenek szabadalmak, know-how-ok. 5 fő üzemelteti ezt az egészet és hát számtalan kérdés van. Én még abban is kételkedem, hogy ezek a kivonatok bio kivonatok.

Nézzük a gyakorlati alkalmazását. Mi magyarok nagyon szeretjük a multivitaminokat és ennek a cégnek a kínálatában bio multivitamin porkeverék is elérhető, külön van férfi, női, gyerek. Egy étrend-kiegészítő gyárnak az a legeslegkényelmesebb, hogy megveszi a porkeveréket, lekapszulázza, vagy porként beleteszi, vagy vízben feloldja, tök mindegy. A lényeg, hogy máris kész a bio multivitamin, ami elég borsos áron értékesíthető, természetesen nagy profittal.

+1 példa: Erre egy tengeren túli példát szeretnék hozni a cég megemlítése nélkül: ez a Women's multi 40+. Ha valaki gondolja keressen rá, nagy internetes webáruházakban meg fogja látni, hogy ezeket az anyagokat használják benne.

Nekünk magyaroknak a gyakorlat nagyon fontos, ezért ezt a példát szeretném mondani: Orgen Her EU (ez az adalék neve, ez a porkeverék neve). Bárki rákereshet a neten, meg fogja találni. Ez a porkeverék bio amlát, bio guava gyümölcsöt, bio szent bazsalikom kivonatot, bio curry levél kivonatot és bio citromhéj kivonatot tartalmaz, ezeknek az elegye egy porkeverék. Ez a porkeverék feltűnik egy magyar gyártó több multivitaminjában is. Ehhez csak két rövid megjegyzésem lenne.

  • Ugye erről (citromhéj kivonat) már bebizonyosodott, hogy ez nem folát, hanem szintetikus folsav. Tehát a citromhéj kivonatban folsav van. Ez azért nagy probléma, merthogy akinek MTHFR mutációja van, annak a folsav kifejezetten gond (és egyébként a növényi folát is). Erről már készült egy másik videó. Akit érdekel, vagy aki vélhetőleg érintett, nézze meg. A magyar lakosság kb. 60%-a érintett. A lényeg, hogy ez a szintetikus folsavval dúsított citromhéj ennek a gyártónak a termékcsomagolásán „folát bio növényi kivonatokból” – ként jelenik meg.
  • A másik felvetésem az csak egy kérdőjel. Ha valaki megnézi az eredeti por leírását, ott közlik, hogy van benne vas is, és mégpedig ez a curry levél. A többiből kiindulva ez döntően úgy nézhet ki, hogy szintetikus vas vegyületekkel adalékolják. Ami viszont nagyon érdekes, hogy ez a gyártó a multivitaminjában egyáltalán nem tünteti fel a vas jelenlétét. Ez teljesen hiányzik a csomagolásról, a honlapról, mindenhonnan. A vas ilyen formában káros biológiailag. Ezzel ez a gyártó is tökéletesen tisztában van és kommunikálja is.

Összegezve:

Hogyha összegezzük ezt az egész gondolatmenetet, akkor a háttérben azért nem biztos, hogy patyolattiszta folyamatok zajlanak. Az étrend-kiegészítő gyártóknak igenis feladata lenne, hogy szűrjék szakmailag azt, hogy szemét dolgok ne kerüljenek be a rendszerbe, ne kerüljenek a fogyasztókhoz.

Viszont a gyakorlatban ez nem működik jól, sőt meg merem kockáztatni, hogy nagyon rosszul működik, merthogy a közös anyagi érdek az szinte mindent felülír.

Tehát, hogyha ebből a példából én csak azt a gyakorlati tanácsot tudom adni, hogyha valaki azt látja egy termékcsomagolásán, hogy „bio növényi kivonatokból”, és ez az egész túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor legyen nagyon-nagyon kétkedő.

Köszönöm szépen!

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket