fbpx

video visszajelzes banner v2

Tudtad, hogy a cink és a réz egyidejű bevitele akár gond is lehet? Számos termékben azonban mégis sajnos így találkozhatunk velük. A cink és a réz közötti arány rendkívül érzékeny, egyensúlyban tartani nehéz feladat. Sőt, egy időben fogyasztva a két nyomelem egymás felszívódását és hatékonyságát is gátolhatja. Ha érdekelnek a részletek hallgasd meg legújabb videónkat!

Néhány gondolat a cinket és rezet egyaránt tartalmazó termékekről.

Nagyon röviden, bevezetésként annyit mondok, hogy akik kevés állati eredetű táplálékot fogyasztanak azoknak érdemes elgondolkodni a cinkpótláson, ugyanis a gabonafélékben jelen lévő fitinsav gátolja a cink felszívódását.

A réz esetében érdemes megemlíteni, hogy körülbelül 30-40% hatékonysággal tudja szervezetünk felvenni a rezet.

A rostgazdag élelem közvetve javítja a réz felszívódását azáltal, hogy gátolja a rézfelszívódást gátló anyagoknak a felszívódását.

A természetben nagyon sok ilyen összefüggés van, tehát nem minden csak szinergiában működik, nagyon sok anyag gátolja egymást. Kiragadnám most a kalcium-magnézium példáját, ahol érvényesül ez a gátló hatás. Erről készült már korábban videó.

A természetes savak segítik a réz felszívódását, de az aszkorbinsav az nem tekinthető annak, tehát az nem fogja segíteni a rézfelszívódást.

Szuma szumárum a lényege ennek az egész cink- és rézpótlás témakörnek:

  • A cinkpótlás csökkenti a réz felszívódását, a rézpótlás pedig a cink felszívódását csökkenti.
  • Mind a kettő ugyanolyan mechanizmus szerint szívódik fel a vékonybélben.
  • Az viszont már nagyon sok termékben tetten érhető - és ez tök jó -, hogy szerencsére tartják a cink és a réz arányát, ami körülbelül 10-15:1-hez, ahol a réz napi dózisa kb. 1-3 mg körül szokott lenni. Nagyon sok termékben már így van, viszont, ha egy termékben, egy tablettában, egy kapszulában van együtt a cink és a réz, akkor az gyakorlatilag alkalmatlan cink- és rézpótlásra.
  • Mind a kettő ionosan szívódik fel, ezért különböző komplexképzők - amik oldhatatlan vegyületeket képeznek ezekkel az anyagokkal - jelenléte fokozottan rontja a hasznosulást. Egyszerű dolgokra kell gondolni, pl. a hisztidin nevű aminosav is ilyen komplexképző.

Ezért az egyetlen megoldás, amit mi tudunk tenni, hogyha cinket meg rezet szeretnénk pótolni, az az, hogy időben el kell különíteni ezeknek a szervezetbe történő bejuttatását.

Összegezve:

Ha a molekulaformát nézzük, akkor az aminosav komplexeket javaslom a magam részéről: cink-biszglicinát, réz-biszglicinát formákat.

A koncentrációt illetően a cink esetében azért legyen minimum napi 10 mg az adag.

Az egész témakörnek viszont az Achilles-sarka az a biológiai hasznosulás, ugyanis ezeket az anyagokat időben elkülönítve célszerű a szervezetbe juttatni, hogy valóban hasznosuljanak.

Köszönöm szépen!

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket