fbpx

video visszajelzes banner v2

Már álmodból felkeltve is tudod melyek a kerülendő molekulaformák, de még mindig nem vagy biztos benne, hogy mit keress a címkén, ha igazán hatékony B-vitamint szeretnél választani? Kattints a videóra, és megmutatjuk!

Több megkeresést kaptunk, hogy jó-jó beszélünk itt a különböző nem túl hatékony molekulaformákról, de mondjunk már lehetőség szerint olyat, ami tényleg jó. Mit érdemes a gyakorlatban keresni?

Ez az igény hívta életre ezt a rövid videót, ahol az „ideális B-vitamin komplexnek” az összetétele fog szerepelni.

A sokszor hangsúlyozott hármas: a molekulaforma, a biológiai hasznosulás és a koncentráció függvényében következzen néhány fő gondolat.

A B-vitaminok esetén is a lényeg, hogy vannak bizonyos aktív formák és vannak inaktív formák. A kettő között az a hasonlóság, hogy ideális esetben a szervezet mindegyiket a végén valamilyen koenzimmé vagy kofaktorrá alakítja át. Az aktív formákat a szervezet vagy azonnal tudja hasznosítani, vagy kevés lépésben lesz koenzim forma. Az inaktívak azok pedig jó pár lépésben alakulnak át, ha minden olyan paraméter rendelkezésre áll, mint mondjuk egy cink ion vagy egy magnézium, ami az átalakítást tudja katalizálni, amiből végülis elő tud állni a koenzim forma.

A szervezetünk számára az a lényeg, hogy aktív molekulaformák legyenek, mert ezek nagyon gyorsan, vagy nagyon rövid idő alatt alakíthatók koenzim vagy kofaktor formává. Ebből a szempontból érdekes az alábbi táblázat, hogy mik az aktív formák.

B1: A B1-vitamin esetén mindenképpen a tiamin-pirofoszfát-klorid-ot érdemes keresni. Gyakorlatilag ez az étrend-kiegészítőkben használható legjobban hasznosuló molekulaforma. A koncentrációkról lehetne vitatkozni, ezért ezt nem is írtam ide bele. Biztos, hogy nem 1 mg környéki napi adagok (ami a javasolt napi beviteli referencia érték), hanem annál jóval többet érdemes adni szerintem.

B2: A B2-vitamin esetén a riboflavin-5-nátriumfoszfát az aktív forma.

B3: A B3-nál a niacin vagy inozitol-hexanikotinát az aktív, a kettő az egyenértékű. Talán kicsit az a különbség a kettő között, hogy az inozitol-hexanikotinát forma nem okoz bőrpírt, hogyha nagyobb dózisban szedi be valaki, a niacin viszont igen.

B5: A B5-vitamin kiemelt fontosságú a stresszhelyzet kezelésében, a mellékvese nagyon sokat fogyaszt belőle. A pantetin forma az aktív, mindenféleképpen azt érdemes keresni.

B6: A B6-vitamin esetén a piridoxál-5-foszfát az aktív forma. A jó hír, hogy tök sok esetben ez van a termékekben.

B7: A B7-nél a jó hír, hogy csak ez az egy forma létezik, tehát ezzel nem nagyon lehet trükközni, max. annyiban, hogy nagyon kicsit adnak belőle.

B9: A B9-nél aztán sok trükközés szokott lenni. Az L-5-MTHF glükózamin só a legjobban hasznosuló forma. Folsavat szoktak a leggyakrabban használni a termékekben, de ez abszolút kerülendő. Kiemelném még, hogy a kalcium só se rossz, nem annyira hasznosul jól, mint a glükózamin só, de nem rossz.

B12: A B12 esetén ideális esetben metil-kobalamin és adenozil-kobalamin együtt kerülne bele, de azt gondolom, hogyha már a metil-kobalamin benne van az is nagyon jónak tekinthető. Ez megint gazdasági kérdés, mert a metil-kobalamin is elképesztően drága, de az adenozil-kobalamin ez meg majdnem két és félszerese a metil-kobalaminak.

Összességében a konklúzió az, hogy egy ideális B-vitamin komplexnél az aktív formákat kell keresni, mert ezek sokkal nagyobb valószínűséggel fognak hasznosulni a szervezetben. Arról nem is beszélve, hogyha valaki valamilyen egészségügyi kihívással küszködik, akkor aztán pláne.

Köszönöm szépen!

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket