fbpx

video visszajelzes banner v2

Sok olyan reklámot láthatunk a neten, ahol rénszarvas zuzmóból kivont „vegán D-vitamint” kínálnak a vásárlóknak. Kamu vagy valóság? Szabolcs logikáját követve mi magunk is megláthatjuk, hogy miért érdemes nagyon is kétkedve fogadni az állításokat.

Néhány gondolat, pontosabban néhány újabb gondolat a vegán D-vitaminról.

Korábban készült már egy videó, ahol egy másik alapanyag gyártónak a D-vitaminját elemeztem, akit ez érdekel nézze meg.

Most egy olyan alapanyag gyártónak a D-vitaminjáról szeretnék néhány gondolatot megosztani, ami ökológiai termesztésből származó rénszarvas zuzmó kivonatolásával készül.

Ez egy vegán termék, és a  „vegán” kifejezés hívószó napjainkban, tehát gyakorlatilag a termék nagyon jól eladható lesz.

Nagyon kíváncsi voltam ennek az egésznek a hátterére, mert ez meglehetősen szembe megy az eddigi ismereteinkkel.  Vajon milyen műszaki megoldások mentén, kik csinálják ezt az egészet?  Megtudtam, hogy a vegán D-vitaminnak az előállítója egy amerikai cég, ahol egy kínai úriember a tulajdonos.

Körülbelül 6 főt foglalkoztat az egész cég, ebből a 6 főből senkinek nincs műszaki végzettsége. Mindenkinek csak üzleti végzettsége van vagy valami hasonló, illetve 4 fő dolgozik olyan pozíciókban, hogy asszisztens, koordinátor, logisztikus. Kicsit a kereskedelemre van ez az egész kiélezve.

A telephely, ahol működnek az egy pici ipari park, mindösszesen 8 parkolóhely található, tehát tényleg egy pici cégről van szó.

Egyébként több terméket is gyártanak és forgalmaznak étrend-kiegészítő gyártóknak és az a specialitásuk, hogy gyakorlatilag minden vegán.

Ami számomra roppant érdekes volt, hogyha ilyen forradalmi újítás van, akkor mi van az egyedi gyártástechnológiával?

Hát ők ezt egyébként őszintén bevallják, hogy nincs ilyen.

Sima kivonatolási eljárással készítik ezt a terméket.

Az alapanyagnak, a zuzmóból kivont vegán D-vitaminnak az adatlapjáról, illetve a leírásából megtudtam azt, hogy számos tudományos cikk foglalkozik vele, tehát komoly dolgok vannak a háttérben. Vettem a fáradtságot és a világ legnagyobb orvos biológiai adatbázisában utánanéztem ennek az egésznek. Mindösszesen 17 cikk található erről a rénszarvas zuzmóról.

Gyakorlatilag ezek közül egy darab volt, ami jóindulattal félig relevánsnak nevezhető, de gyakorlatilag a kivonatolás technológiájáról, eredményeiről gyakorlatilag nincsen semmilyen információ.

Nincsen semmilyen szabadalom sem a háttérben, tehát nincsen újítás sem.

Ezek után kíváncsi voltam a számítási részére, a matekra, hogy akkor ez hogyan jön ki, mert megtudtam az adatlapról, hogy 1 kg rénszarvas zuzmóból 2,04 mg D3-vitamin vonható ki.

Tovább számolva ezt az egészet, egy üvegbe körülbelül 240 mg kell (1 millió NE koncentrációval számolunk). Ebből egyenes ágon adódik, hogy egyetlenegy üvegcse vegán D-vitaminhoz 118 kg zuzmót kell felhasználni.

Gondolkodjunk el egy picit! Ez egy elég nagy szám, és hogyha ezt felszorozzuk – mert világszerte nagyon népszerű ez az alapanyag - és vegyünk pl. 1 millió üvegnyit - persze ez lehetne tabletta vagy kapszula is, ez tök mindegy, most csak én önkényesen választottam ezt a kiszerelési formát. Tehát, hogyha 1 millió üvegnyi vegán D-vitamint szeretnénk előállítani, akkor ahhoz a leírás szerint 118.000 tonna zuzmót kell felhasználni ökológiai gazdálkodásból.

Egy kicsit érdemes elgondolkodni, hogy ez vajon lehetséges vagy nevetséges.

Szerintem ez az utóbbi. Főleg úgy, hogy egy 6 fős cégről beszélünk.

Az én véleményem szerint a helyzet a következő: A D3-vitamin az egy rendkívül olcsó alapanyag, körülbelül 12 Ft-ba kerül havonta az önköltsége.

A vegán D-vitamin az természetesen drágább, amiből egyenes ágon következik, hogy nagyobb profitot realizál, mind az alapanyag gyártó, mind az étrend-kiegészítő gyártó azáltal, hogy ebben gyakorlatilag ugyanaz a D-vitamin van.

Úgy lesz valami vegán D-vitamin, hogy a műbizonylatán kicserélik a fejlécet, egy-két extra mondatot beleszúrnak.

Az én véleményem az: az egészet végig bogarászva, az egész folyamatot, a céget, a technológiát, hogy zuzmóból kivont vegán D-vitamin nem létezik.

Csak D-vitamin van!

Van olcsóbb D-vitamin, meg van drágább D-vitamin.

Ez alapján érdemes választani.

Köszönöm!

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

Email: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket