fbpx

video visszajelzes banner v2

Szabolcs következő videója által bepillanthatunk a magyarországi termékfejlesztési gyakorlat kulisszatitkaiba. Kiderül, hogy általános az a trend, hogy egy étrend-kiegészítő megalkotásakor sokszor nem a minőség, hanem a gazdasági érdek a mérvadó. Kiderül, hogy miért egyszerűbb bérgyártással előállítani egy terméket, valamint arról is képet kapunk, hogy nincs valódi kutatás-fejlesztés egy-egy cég kutatásfejlesztésről szóló marketingködje mögött.

Néhány további gondolat az étrend-kiegészítők termékfejlesztéséről, hogy a valóságban hogyan működnek ezek a dolgok.

Erről már készült korábban egy videó, ami tekinthető a mostani első részeként. Érdemes megtekinteni előzményként. Most folytatnám azt a gondolatmenetet, hogy milyen kategóriába lehet sorolni azt, hogy hogyan készülnek valójában a különböző termékek. Most itt egy kicsit parkoló pályára tesszük a különböző cégek kommunikációját.

  1. külsős, megbízott fejlesztők

Nagyon népszerű, hogy megbízott külsős fejlesztők dolgoznak a különböző cégeknek. Ők valódi szakemberek. Valódi szakembernek azt hívom én jelen esetben, aki nemcsak elméletben tudja, hogy mit kell csinálni, hanem a gyakorlatban is, pl. különböző emulzióknál vagy liposzóma preparátumoknál, stb. tudja, hogy ezeket hogyan kell valójában megcsinálni.

A gyakorlatban úgy szokott működni, hogy a megbízó - az adott cég - megkeresi ezeket a szakembereket és maximalizálják az árat. Ez jellemzően néhány száz Forint szokott lenni. Keresnek egy gazdasági-minőségi optimumot. Ez természetesen mindenkinél máshol van, de soha nem az a cél, hogy a lehető legjobb legyen, ez csak retorika. Mindig valami gazdasági-minőségi optimum a cél, vagy lehet minőségi-minimum is, ami még eladható stb. Az a lényege ennek az egésznek, hogy a megrendelő maximalizálja az árat.

A termékfejlesztés után stabilan be kell állítani a technológiát, hogy hogyan lehet ezt gyártani. Ezután nincs szükség tovább a fejlesztőre. A külső fejlesztő, mint a méhecske virágról-virágra repül, ott dolgozik, ahol szükség van rá. Ez az egyik ok, hogy miért nincsen túl sok fejlesztő, mert egyszerűen nincsen rá szükség.

  1. K+F + bérgyártás

A másik kategória, amikor a kutatás-fejlesztés és a bérgyártás összekapcsolódik az erre specializálódott cégeknél természetesen.

Az a lényeg, hogy a kutatás-fejlesztés és az ezt követő gyártás ugyanott van. Óriási előnye a megrendelő szempontjából, hogy nem kell készletezni semmilyen alapanyagot, csomagolóanyagot. Könnyű elképzelni, hogy hatalmas raktárra van szükség, előre kell gondolkodni, a beszállítókat kezelni kell, nem csúszhat senki semmivel. Ezt szívesen mindenki áttestálja másra. Ezek a cégek leveszik ezt a terhet a megrendelő válláról.

A meglévő üzemben van egy ottani mérnök, vagy technikus, aki fejleszt, vagyis egy olyan szakember, aki a gyakorlatban meg tudja ezt valósítani.

Óriási hátránya az én véleményem szerint ennek a konstrukciónak, hogyha valaki a napi mókuskerékben dolgozik, akkor nincsen idő megújulni. Egyik megrendelés jön a másik után, és a kutatás-fejlesztést a lehető legkevesebb energiával kell megoldani, mert az teljesen bizonytalan, hogy a megrendelő utána rá is bólint-e. Mintákat kell csinálni, és utána lehet, hogy azt mondja a megrendelő, hogy ez neki nem kell. Akkor ez ablakon kidobott erőforrás, pénz lenne, hogyha valaki hónapokat töltene ezzel.

Ezért szokták azt csinálni, hogy bármilyen terméket nagyon gyorsan összeraknak – rutinszerűen -, és utána ebből egy kész termék lesz. Ez azt fogja eredményezni, hogy a piacon nagyon hasonló termékek lesznek.

Ebben az esetben is jellemző az, hogy a megrendelő maximalizálja azt az árat, amiért hajlandó átvenni a terméket.

Erről van egy "kedves sztorim", amit az egyik iparágon belüli ismerős mesélt nekem. Egy cég felkereste és azt mondta, hogy multivitamint szeretnének. Mondta neki az ismerősöm, hogy természetesen tud segíteni. A cégnek a képviselői elmondták, hogy a papírdobozért, a flakonért, mindenért, összesen 100 Ft-ot hajlandóak fizetni. Tágra nyílt szemmel kérdezett vissza a kollega, hogy hát nem tudja, hogy ez hogyan mehetne? Valójában sehogy, hiszen a papírdoboz, a flakon se jön ki 100 Ft-ból. Hogyan lehetne ezt megcsinálni, hiszen ott vannak még a vitaminok, meg a gyártási költség, stb. Erre volt egy cinikus mosoly, és azt mondta a megrendelő, hogy nagyon sokat rendelnének belőle, és valójában nem is kell bele vitamin. Ez csak egy példa arra, hogy milyen mentalitás uralkodik az iparágon belül.

  1. szakember az adott cégben

A harmadik és egyben az utolsó kategória, hogyha van egy adott szakember a cégben stabilan, alkalmazott vagy bármilyen pozícióban lévő, aki meghatározó ember. Ez a gyakorlatban nagyon ritka.

Szakemberek tartása a fizetése miatt nagyon drága, és nincs is rá mindig szükség – mint, ahogy az elején említettem.

Válasszuk külön! Aki a kutatás-fejlesztéshez ért az teljesen más, mint aki az üzemeltetéssel foglalkozik. Az üzemeltetésben dolgozó különböző mérnökök a napi problémákat oldják meg, javítják a rendszereket. Nagyon sok esetben nem ők találják ki, hogy mi legyen a termék összetétel, mert az a kutatás-fejlesztéshez tartozik.

Összegezve tehát, ha levetítjük ezt az egészet, hogy hogyan működik a valóságban:

A cukormáz, amit a különböző cégek kommunikálnak a kutatás-fejlesztésről, az csak egy szakértői imázs, ami a márkaépítés, a vásárlói bizalom felépítése miatt szükséges.

A különböző felvett titulusok, amit a különböző cégek emberei vesznek fel, hogy valaki például étrend-kiegészítő fejlesztő, ez nem jelent semmit – egy üres lózung.

A valóságban nagyon kevés olyan ember van, aki ért is gyakorlati szempontból a kutatás-fejlesztéshez. Ennek az az oka, hogy nincs több szakemberre szükség.

Köszönöm szépen!

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket