fbpx

video visszajelzes banner v2

Nagyon sokszor belefuthatunk étrend-kiegészítő keresése során olyan hívó szavakba, mint 'organikus', 'szerves kötés', 'vegán', stb. Habár ezek nagyon vonzóvá tehetnek egy-egy terméket, azért legyünk óvatosak és kétkedőek, és ne a szavak miatt tegyük le voksunkat egyik vagy a másik termékre - mert nagyon jól hangzó valótlanságot kaphatunk a pénzünkért. Ezen szavak mögötti tartalomra, vagy inkább annak a hiányára világít rá Szabolcs a következő videóban.

Vonzónak csomagolt "semmi".

Bevallom bajban voltam, hogy milyen címet adjak ennek a videónak. Különböző példákon keresztül szeretném bemutatni azt az általánosan használt gyártói marketing kommunikációt, aminek a lényege, hogy minél vonzóbbá kell csomagolni a szövegezést. Ezt azáltal lehet megtenni, hogy tudományos szavakat kell használni, ezzel növelve a fogyasztói bizalmat, illetve ki lehet tűnni az "erdőből" úgy, hogyha valaki verbálisan kiemelkedik a versenytársak közül.

Nézzük a példákat:

  1. példa: organikus tokoferil acetát

Az első példa kiverte nálam a biztosítékot, mert az organikus tokoferil acetát szintetikus formája az E-vitaminnak, ami nagyon-nagyon gyenge biológiai hasznosulással rendelkezik.

Én mindenkinek azt javaslom, hogy kerülje ezt a formát! Hogy hogyan sikerült organikus verziót beletenni az adott termékbe az teljes rejtély. Nyilván sehogy.

Viszont maga az organikus kifejezés és a bio is napjainkban remek hívószavak. Ez mindig jól eladhatóvá teszi az adott terméket, de semmi sincs mögötte.

  1. példa: „szerves kötés”, hidraetanolos extrakt/raffinát

Nincs olyan, hogy szerves kötés. Szerves vegyületek vannak.

Ez is egy teljesen hétköznapi kifejezés, viszont erről mindenki azt gondolja, hogy ettől majd megnő a biológiai hasznosulás.

Hát pedig ez semmit se jelent.

A hidroetanolos extract, illetve raffinát tudományos kifejezések, amelyek azt a látszatot keltik, hogy valami komoly dolog van a háttérben.

Gyakorlatilag a hidroetanolos extract azt jelenti, hogy víz és az alkohol elegyével történik a kivonatolás és az a rész, amit kiveszünk belőle (a kioldott rész), az az extract, ami meg megmaradt azt hívjuk raffinátnak.

Ezek egyszerű vegyipari kifejezések.

  1. példa: világszabadalommal védett vas/feketebors

Találkoztam már olyan leírással is, hogy világszabadalommal védett vas és fekete bors.

Egyébként itt nagyon sokszor a technológia van védve, hogyha valami spéci a technológia, de ennek semmi köze az étrend-kiegészítő gyártóhoz, egyértelműen az alapanyag gyártóhoz köthető.

Nagyon sok esetben nem a technológia van védve, hanem maga a szó.

Erre nem tudom a pontos szabadalmi kifejezést, de ez olyan, mint mikor valaki levédeti a logóját és a nevét. Na ez ugyanabba a kategóriába tartozik, tehát nincs mögötte semmi.

  1. példa: márkanévvel ellátott hatóanyag

Ugyanez a helyzet a márkanévvel ellátott hatóanyagokkal is.

Itt hoztam példákat: pl. a BioPerine vagy a Quatrofolic, amik különböző cégeknek a márkanevei és ezt előszeretettel szokta mindenki hangsúlyozni a csomagoláson. A fogyasztók meg azt gondolják, hogy itt valami nagy dolog van a háttérben, ami az adott étrend-kiegészítő gyártóhoz kapcsolódik.

Hát nem!

  1. példa: európai forrásból származó hatóanyag

Ilyen mondattal is találkozom elég sűrűn, hogy ’európai forrásból származó alapanyag’.

Ez vonzó lehet a fogyasztónak a sok Távol-Keletről érkező alapanyaggal szemben. A valóságban ez úgy történik, hogy ugyanúgy a Távol-Keletről érkezik az alapanyag. Ezeket az anyagokat európai kereskedőházakban tárolják és az európai kereskedőházak rárakják a saját fejlécüket a műbizonylatra és máris minden európaivá válik.

Józan ésszel gondolkodva pl. egy kurkuma nem lehet Európából származó alapanyag (a gyakorlatban persze lehet), mert azt mindenki Indiából szerzi be.

  1. példa: mentes ikonok, „minden vegán”

Pontosan ugyanilyen célt szolgálnak a különböző minden mentes és a minden vegán ikonok, mert ez egy nagyon divatos hívószó napjainkban.

Találkoztam vegán vassal, vegán magnéziummal, dehát ezek mind szintetikusan előállított vegyületek. Nincsen olyan, hogy nem vegán vas. Lehet ezeket a kifejezéseket kombinálni, pl.  szerves vegán vas, vagy akár bármilyen más formában is. Ezek mögött a lényeg, hogy lehetőség szerint minél vonzóbbra legyen csomagolva. Korábban már készült erről videó, hogy a különböző díjak, plecsnik mögött mind-mind olyan érdekek vannak, akik azt hivatottak biztosítani, hogy ez az egész a jó minőség látszatát keltse, de valójában nincs mögötte semmi.

Ennek a minivideónak az összegzése sem más, mint az, hogy NE higgyen senki ezeknek a különböző szókombinációknak. Teljesen mindegy, hogy az tudományosan hangzik, vagy milyen díjat kapott.

Az összetétel a lényeg.

Azt érdemes vizsgálni.

Köszönöm szépen!

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

Email: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket