fbpx

video visszajelzes banner v2

Vegán táplálkozást folytatsz, de szeretnél vitamint pótolni? Olyan készítményt keresel, ami minden szükséges vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, de nincs benne állati eredetű összetevő? Akkor biztosan Te is találkoztál már különböző vegán multivitaminokkal! Érdekel a véleményünk erről a témáról? Nézd meg legújabb videónkat, amelyből kiderülhet számodra az is, hogy létezik-e valóban jó minőségű termék ebben a kategóriában!

Néhány gondolat arról, hogy mitől vegán egy multivitamin?

Ez egy jó kérdés, sok-sok nézőpont van és sok-sok szempont.

Gyártói szempontból próbálva ezt az egészet megérteni, egyértelmű az, hogy hatékonyan kell elérni egy célcsoportot. Ez a célcsoport egyre bővül, egyre nagyobb vásárlóerővel rendelkezik, és így megszólítottnak érzi magát. Az, hogy valami mitől vegán, erre nincsen tökéletes definíció. Van, aki csak azt nézi, hogy a kapszulahéj legyen mondjuk cellulózból, van, aki nézi az összetevőket is. Nem tudok rá konkrét választ adni, csak elemeztem egy terméket és kíváncsi voltam.

Az anyagokat illetően két csoportot lehetett megállapítani.

Növényi eredetű anyagok:

A-vitamin: Itt a gyártó nagy betűkkel kiemelte, hogy pl. vegán A-vitamint tartalmaz. Ez szerintem egy nonszensz kategória. A termékben lévő A-vitamin béta-karotint takar. A növényekből béta-karotint tudunk nyerni, de a szervezetünknek retinolokra van szüksége. Nagyon gyenge a konverzió, amivel a szervezetünk átalakítja a karotinoidokat. Jelen esetben, olyan 1028-szoros többletre van szükség, tehát a termékben alkalmazott 100% javasolt napi dózis (NRV) az valójában 5,3%-kal egyenértékű. Ez nem elégséges A-vitamin pótlásra.

D3-vitamin: A másik vegánként megjelölt összetevő az a D3-vitamin. Erről már készült egy másik videó, ahol elemeztem ennek a hátterét, illetve azt is, hogy 99%-os valószínűséggel ez csak egy marketing fogás. Abszolút nem növényi hátterű ennek a vitaminnak az előállítása.

Erről a két anyagról tehát megállapítható, hogy 99%-os valószínűséggel állati eredetű vagy szintetikus. A béta-karotinoidoknál a világpiaci termelés mindössze 2%-a az, ami természetes.

Szintetikus anyagok:

A másik nagy kategória ezen a terméken belül: a szintetikus anyagok. Az, hogy a szintetikus anyagok jók vagy nem jók a vegánoknak, ezt mindenki maga döntse el.

E-vitamin: A szervezetünk szempontjából az a lényeg, hogy egy DL-tokoferil-acetát az a legalja kategória, kőszénkátrány alapon készül. Mindenkinek azt szoktam javasolni, hogy amennyiben ezt látja, ilyen molekulaformával viccelik az E-vitamint, akkor nemcsak a terméket kell otthagyni, de magát a gyártót is, a gyártó összes termékét.

B9-vitamin: Ugyanez érvényes a folsavra is. Aki folsavat tesz bele, az egy katasztrófa kategória. Erről mind külön készültek már videók.

B12-vitamin: Metilkobalamin formában van benne, ez nagyon jó, ez üdvözlendő. A termék többi részét viszont nem tudja megmenteni.

Felmerül persze a kérdés, hogyha egy termék összetevőjének 95%-a szemét, 5%-a pedig ipari csúcsminőségnek nevezhető, akkor az vajon reális-e? Erre én nem tudok válaszolni, mindenki saját maga döntse el.

A multivitamin kategóriát vizsgálva egyértelműen azt a rugalmasságot, illetve kiforratlanságot használják ki a gyártók, hogy maga a multivitamin definíciója is annyira képlékeny és annyira homályos, hogy gyakorlatilag minden beleférhet. Én azt gondolom, hogy az emberek döntő többségének a multivitamin azt jelenti, hogy az összes vitamin, az összes ásványi anyag és nyomelem megfelelő koncentrációban, megfelelő formákban egyszerre van jelen abban a készítményben. Viszont a gyártói értelmezés az teljesen más. Csak viccből írtam fel, de ha valamibe mondjuk egy C-vitamint vagy D-vitamint teszünk, az már multivitamin is lehetne, mert megengedő maga a definíció. Ebből a konkrét termékből hiányzik - és ami miatt teljesen katasztrofális és megtévesztő az egész - az összes ásványi anyag és minden nyomelem.

Szumma szummarum:

Ez az egész vegán multivitaminosdi jelen állapotban úgy tűnik, hogy semmi más, mint egy teljesen üres marketing kategória. Abszolút alkalmatlan multivitaminnak. Semmiféleképpen nem érdemes ilyen terméket választani.

Köszönöm szépen!

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket