fbpx

video visszajelzes banner v2

Gondoltad volna, hogy 1 kapszulával nem is lehet fedezni a napi vitaminszükségletet? Ráadásul nagyon rossz molekulaformákat tartalmaz a legtöbb multivitamin kapszula? Szuper gyakorlatias példákat találsz a videóban, nem érdemes kihagyni!

Néhány gondolat azokról a multi, illetve kismamavitaminokról, amelyek 1 kapszulában kínálják a teljes vitamin spektrumot, az ásványi anyagokat és a nyomelemeket is.

Vásárlói elvárás, illetve vágy, hogy minél kevesebb kapszulát, illetve tablettát kelljen egyszerre beszedni. A gyártók igyekeznek ehhez alkalmazkodni valamilyen formában. Nézzünk egy kicsit a függöny mögé, hogy mi ennek a gyakorlati megvalósulása.

  1. Hogyha egy kapszulában kínálja valaki ezt a teljes spektrumot, akkor idézőjelbe téve „kis átverés”, de szerintem egy meglehetősen nagy átverésről van szó. Amennyiben tisztességes minőségben és mennyiségben szeretnénk magnéziumot és C-vitamint pótolni, akkor ez már eleve 3 kapszulát tenne ki, és a többi hatóanyagról még nem is beszéltünk.
  2. Hogyha magnézium egyáltalán nincs a termékben vagy nagyon-nagyon kevés, akkor több kérdés felmerülhet. Pl. Hogyan fog hasznosulni a D-vitamin?  (A D-vitamin hasznosuláshoz magnéziumra van szükség. Erről készült már egy másik videó is, ahol részletesen kifejtem ennek a részleteit.)

Magnézium nélkül a D-vitamin sehogy, vagy nagyon gyengén fog hasznosulni. Ha az a megoldás, hogy szedni kell hozzá valamilyen jó magnézium vegyületet - például személyes egyik kedvencem a magnézium-glicinát -, akkor persze felmerülhet a kérdés, akkor miért nevezzük ezt multivitaminak, hogyha nincs benne minden.

  1. Egy másik gyártói megoldás, hogy a lehető legrosszabb formájú magnézium vegyületet teszi bele. Ez a magnézium-oxid, ami nagyon gyenge biológiai hasznosulású, és ráadásul egy csomó kárt is okoz a szervezetben. Erről is készült már egy másik videó (minden oxidra igaz ez a véleményem).
  2. A termékben vagy nagyon kevés C-vitamin van, vagy egyáltalán nincs. Általában azért szoktak beletenni, mert ha nincs benne C-vitamin, az feltűnik az embereknek. Meg kell nézni az NRV %-t, ami a napi beviteli referencia százalék. Ez eleve alacsony, és ha csak ennyi, vagy kevesebb van a termékben, akkor az a megoldás, hogy C-vitamint is szedni kell a multivitamin mellé.
  3. A fő gond az, hogy én egyetlenegy olyan terméket se találtam az elemzés során, ahol őszintén ráírták volna, hogy magnézium nélkül van, vagy, hogy szedjen mellé mindenki magnéziumot. Ha ráírnák, akkor végülis beismernék a gyenge pontokat. Joggal merülhet fel a kérdés, hogyha ez nem kerül őszintén közlésre, akkor mi van még eltitkolva?

Ismerve belülről az iparág működését, az szokott történni, hogy nagyon-nagyon rossz molekulaformákat használnak. Legelőször nyilván a drága anyagokat szokták kispórolni és csak néhány példa: pl.

  • a K2-vitamin a biológiailag aktív forma, de az nagyon drága, ez teljesen kispórolásra kerül;
  • folát helyett folsavat tesznek bele (ez egy teljesen klasszikus példa);
  • cianokobalamin, ami egy borzasztó káros forma, az szokott B12-vitaminként bekerülni, holott a metilkobalamin lenne a jó verzió, csak hát nyilván az sokkal drágább.
  1. Egy másik példa, hogy csak K-vitamint írnak rá a címkére. Ebből nem lehet tudni, hogy ez most K1-vitamin, vagy K2, vagy ezeknek milyen aránya van benne. Emögött az áll, hogy a K1-vitamin olcsó, a K2-vitamin biológiailag aktív formája viszont nagyon-nagyon drága. Erről is van egyébként másik videó, amelyben a részletekbe lehet betekinteni.

Összegezve:

Van a multi- és a várandósvitaminoknak egy olyan kicsi alcsoportja, amelyek nem tartalmaznak magnéziumot. Mindenképpen érdemes a csomagoláson ezt keresni, hogy van-e benne, vagy nincs. Ha nincs benne, akkor valami jó formából érdemes pótolni a magnéziumot. Személyes véleményem, hogyha nincs ráírva, hogy magnéziumpótlás szükséges, és mégsincs benne magnézium, akkor mindenképpen kérdőjelezd meg a terméket és magát a gyártót is hiszen nem volt teljesen őszinte veled.

Köszönöm szépen!

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket