fbpx

video visszajelzes banner v2

Sok reklám szól a médiában manapság olyan termékekről, amelyek egyszerre tartalmaznak magnéziumot és B6-vitamint. Mi az a tudnivaló, ami kimaradt a reklámokból, de az egészségünk szempontjából fontos tudni róla!

Mit érdemes tudni a magnéziumot és B6-vitamint együtt tartalmazó készítményekről?

A piacon nagyon-nagyon sok ilyen termék van és megvizsgálva őket jellemzően magnézium-oxidot, citrátot, laktátot és karbonátot tartalmaznak valamilyen arányban, vagy csak egy összetevőt, ez teljesen változó.

Nagyon röviden végigmenve ezeken a magnéziumformákon, csak felszínesen mondom el a véleményemet, mert ezekről külön videók vannak és azokat érdemes a részletekért jobban megnézni.

Magnézium-oxid esetében, hogyha ezt használja a termék, akár részben is, én mindenféleképpen azt javaslom, hogy azonnal el kell kerülni. Semmiképp se szavaznék neki bizalmat.

A magnézium-citrát az egy jó forma. Az egyik hátránya, hogy sokaknál hasmenést okoz. Ezt érdemes mindenkinek egyedileg tesztelni és kipróbálni.

Magnézium-laktát esetén egy nagyon jó forma az L-laktát, de ha D-laktátot tartalmaz, akkor abszolút nem javaslom. Van, hogy időnként a kettőnek valamilyen elegyét tartalmazza a termék. Ezt elvileg fel kellene tüntetni a csomagoláson, de nagyon sok esetben csak azzal találkozhatunk, hogy rá van írva, hogy magnézium-laktát és nem lehet tudni, hogy mi van benne pontosan. Hogyha nem tudjuk, hogy mi van benne, akkor én azt mondanám, hogy inkább ne szavazzunk neki bizalmat.

A magnézium-karbonátot pedig nem tartom egy jó magnéziumpótlási formának, úgyhogy én ezt sem javaslom.

A B6-vitaminból jellemzően ezek a termékek 1,5-5 mg-ot tartalmaznak, ami egy nagyon-nagyon kicsi dózis. Ami számomra külön elszomorító volt, hogy 100%-ban, tehát a vizsgált esetek minden százalékában az inaktív B6-vitamin formát tartalmazzák. Ez a forma a piridoxin-hidroklorid. A szervezet, hogyha megkap egy inaktív formát, azt elvileg több lépésben alakítja át aktív formává, jellemzően enzimek segítségével, valamint kellenek hozzá sokszor nyomelemek is.  Ez vagy megvalósul, vagy nem. Ami biztosan sokkal jobb megoldás lenne, ha egy aktív B6-vitamint tennének ebbe a termékbe és ez a piridoxál-5-foszfát lenne. De még egyszer, ezt senki sem használja jelenleg.

A magnézium koncentrációkat illetően kb. 48-50 mg-tól 250 mg-ig tartalmaznak ezek a készítmények magnéziumokat vagy magnéziumot, ami így jól hangzik elsőre - mármint a tartomány második része -, de a koncentráción kívül a biológiai hasznosulást és a molekulaformát is vizsgálni kell.

Tehát, ha valaki például sok magnézium-oxidot tesz bele, akkor a koncentráció könnyen megnövelhető, de ez egy borzalmas biológiai hasznosulású forma. A szakirodalmi adatok szerint olyan 2-4%. A molekulaforma pedig katasztrofális.

Külön kiemelném, hogy a megjelenési formákat illetően ezek vagy kapszulában, vagy tabletta formában kaphatóak.

A tabletták azok tele vannak olyan adalékokkal, amelyek a technológia gördülékeny működéséhez szükségesek. Külön figyelnek arra, hogy szép legyen a tabletta, szép fényes, jó legyen a színe. Ehhez mesterséges színezékek, stabilizátorok, habzásgátlók, tehát egy csomó minden olyan dolog kell, ami biológiai szempontból teljesen felesleges, és nagyon sok esetben káros is akár, de hát kell a technológiához.

Számtalan olyan állítás van, hogy elnyújtott felszívódású. Ezt semmi sem igazolja, hogy ez valós lenne. Ezek jól hangzó marketing szövegek. A különböző magnéziumformákról meg a magnéziumion hasznosságáról vannak a leírásokban különböző részletek, de a lényeg az nem ez, ez csak a marketing.

Tehát, hogyha összegezném ezeket a megvizsgált termékekről alkotott gondolataimat, akkor azt mondanám, hogyha nincs megadva, hogy milyen molekulaforma van mondjuk a magnézium-laktátnál, vagy esetleg csak homályos az információ pl., hogy 200 mg magnézium van benne, de nincs ott, hogy miből származik a magnézium, akkor semmikép sem érdemes bizalmat szavazni a terméknek. Magnézium-oxid esetén azonnal kizárnám a terméket, és akkor is, hogyha D-laktát van benne. Ne legyen tabletta, mert a csomó adalék miatt szerintem nem jó választás.

Kombinációt illetően én olyan terméket nem találtam, amelyik megfelelő lenne az én szabályrendszerem szerint, ezért az lenne a javaslatom, hogy keressen mindenki egy megfelelően jól hasznosuló magnéziumformát és ezt egészítse ki egy jó minőségű B-komplex-el. Nagyon fontos, hogy mindenféleképpen piridoxál-5-foszfát legyen a B6-vitaminnak a formája.

Köszönöm szépen!

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket az új videóról érkező értesítéshez!

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket